Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Rosette Horemans

Toen Rosette’s man een hartinfarct kreeg, veranderde haar leven plots. Haar man werd hulpbehoevend en zij werd mantelzorger. Rosette zorgt al vijf jaar voor haar man. Hoe ervaart ze de zorg? En wat is haar tip voor andere mantelzorgers? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Op 1 november 2013 kreeg mijn man een zwaar hartinfarct. Hij moest gereanimeerd worden en heeft in een coma gelegen. Door een zuurstoftekort in de hersenen is zijn kortetermijngeheugen aangetast. Hij heeft bij veel dingen hulp nodig. Hij kan niet meer stappen, heeft hulp nodig bij het wassen, … Ik kan hem niet alleen laten.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Ik ben nu vijf jaar mantelzorger en soms is het wel zwaar.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Ik ben erg dankbaar dat we nog samen zijn. Soms gaan we samen iets gaan eten of komt er familie op bezoek. Dan fleuren we allebei op.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Soms is hij verdrietig wanneer hij denkt aan de dingen die hij vroeger wel nog kon. Nu is hij afhankelijk van mij en de kinderen. Daar heeft hij het soms moeilijk mee. En ik zie hem natuurlijk niet graag verdrietig.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Ik ben secretaresse bij de vrouwenvereniging KVLV en ben ook lid van OKRA. Zo kan ik van achter de computer mijn zinnen wat verzetten. Maar ontspannen doe ik vooral door in de tuin te werken en ik doe ook aan bloemschikken.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“De thuisverpleging komt hem twee keer per week douchen. Andere dagen komen ze hem wassen en aankleden.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Een keer per jaar ga ik met een aantal vrouwen naar de Ardennen. Daar kijk ik steeds naar uit. En als ik er op een ander moment eens tussenuit wil, springen mijn beide kinderen, zussen of schoonzus in.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Pluk de dag! Al is dat soms moeilijk. Praten met iemand die in hetzelfde schuitje zit helpt. Zo weet je dat je niet alleen bent. Knuffels en een telefoontje met familie of je beste vriendinnen helpen ook. Zij steken je altijd een hart onder de riem.”

Meer weten over Rosette? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      8 reacties       02 november 2018
Bea M. liet reactie achter

Heel veel moed Rosette!

Een hartelijke groet,
Bea

Iris W. liet reactie achter

Dankjewel Rosette! Ik kan begrijpen dat 5 jaar mantelzorg zwaar kan wegen. Fijn dat je ook goed voor jezelf zorgt, dat kan helpen om het vol te houden. Een warme omhelzing, Iris

camilla s. liet reactie achter

Heel veel sterkte en moed toegewenst. Het ga jullie goed.

Guido P. liet reactie achter

Veel moed en sterkte voor jullie beiden en een dikke knuffel voor jouw Rosette.

valere l. liet reactie achter

profiesiat

gij kunt nog wat ik niet meer egtgenote in aster gehdikapt zoon florenzise afdelin van de gevangenis antwerpen vroendin zoon bij mij aletwee ex drugsverslavden

Horemans R. liet reactie achter

Aan allen ,een hartelijke groet en dikke knuffels van Rosette

Anja B. liet reactie achter

Heel veel moed Rosette, ik ben nog maar 49 en mijn man heeft een hele zware hersenbloeding gehad. ik probeer een goede balans te vinden tussen mijn werk en zijn zorg. Ik ben blij dat ik van jou kan lezen hoe je tijd neemt en kan genieten van de kleine dingen. Mijn man en ik moeten hier nog veel in leren. Maar berichtjes zoals dat van jou geven mij wat moed. Dus Rosette, blijf goed voor jezelf zorgen en een hele warme knuffel. Groetjes Anja

Annie V. liet reactie achter

Nog heel veel moed en veel sterkte.Ik lees dat je met uw man nog gesprek kan doen. Mijn man heeft psychische en medische problemen. Leeft in eigen wereld en altijd klagen en zeuren. Moet ook altijd op uur en tijd eten , heeft ook vast ritme nodig,anders is hij helemaal verward!

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties