Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Hoe zwaar word jij belast door je mantelzorg-
taken? Doe de test & krijg nuttige tips.

Doe de test!

Activiteiten

30 maart 2021 13:00 in Eigen woonplaats

Digitale vorming: samenspraak voor mantelzorgers (Cursus)

Als mantelzorger ben je van nabij betrokken bij de zorg voor een naaste. En naast jou nog velen: de zorgvrager zelf, partner van -, kinderen (en eventueel kleinkinderen) en soms verschillende professionals.

En die kijken elk vanuit hun eigen bril (behoeften en noden) naar de nodige zorg. Elk met eigen prioriteiten. Hoe krijg je daar een klaardere kijk op? Hoe kan jij op een open manier in overleg gaan met de andere betrokkenen? Met andere woorden: hoe kan jij, als gelijkwaardige partner in de zorg, ook jouw inbreng doen. We vetrekken in deze webinar vanuit het Zorg-esperanto van Bart Deltour. Niét de theorie op zich is daarbij belangrijk, wel bruikbare kapstokken om jou als mantelzorger te versterken in het gesprek over het zorgplan. We laten je ook kennis maken met de Keuzewijzer (online tool omtrent keuzes in de zorg) en de Samenspraakfiche: twee middelen die de inspraak ondersteunen. We geven je een aantal inzichten mee en bruikbare praktische handvaten om jouw stem te laten klinken. Vanuit respect, begrip en een open en verbindende communicatie.

Meer informatie: https://www.zorgsaam.be/NL/VormingenLezingen/Zoekopthema/Paginavorming/tabid/5365/Default.aspx/DefNr/2873/LCNr/211102

Deze activiteit wordt georganiseerd door Zorg-Saam vzw

Prijs: 25.00 €

30 maart 2021 18:30 in Online

Online praatgroep: mantelzorg in coronatijden - haal het beste uit jezelf! (Gespreksgroep)

Is voor jou een glas halfleeg of halfvol? Lijkt het alsof dat anderen al het geluk krijgen en jij niet?
Onze gedachten en bekommernissen vormen ons leven en zijn het resultaat van een proces dat in ons hoofd afspeelt. Maar we kunnen die gedachten ook een positieve draai geven, zoals wat liep er vandaag wel goed en wat kan ik meenemen naar de toekomst. We wisselen tijdens deze online praatgroep uit over de mooie momenten in ons eigen mantelzorgverhaal.

Meer informatie: https://kortenberg.kwandoo.com/activity/subscribe/59460

Deze activiteit wordt georganiseerd door Gemeente Kortenberg i.s.m. Coponcho en Samana

19 april 2021 10:00 in Eigen woonplaats

Digitale vorming: PlantTroost voor mantelzorgers en vrijwilligers (Infomoment)

In deze interactieve lezing willen we graag extra aandacht geven aan jou als mantelzorger.

Mantelzorgers worden doorgaans geconfronteerd met verschillende verlieservaringen, die gepaard gaan met verdriet en rouw. En dan is troost broodnodig. Tijdens deze online lezing werpen we een blik op de mogelijke verlieservaringen die je als mantelzorger kan ervaren, en we bekijken hoe je hier zo goed mogelijk mee kan omgaan. We gaan op zoek naar wat er jou troost kan bieden, maar ook hoe jij op jouw beurt troost kan bieden aan anderen. We hebben tenslotte allemaal al eens nood aan troost.

Meer informatie: https://www.zorgsaam.be/NL/VormingenLezingen/Zoekopthema/Paginavorming/tabid/5365/Default.aspx/DefNr/2875/LCNr/211104

Deze activiteit wordt georganiseerd door Zorg-Saam vzw

Prijs: 15.00 €

04 mei 2021 20:00 in Eigen woonplaats

Digitale vorming: wapen je tegen stress met verhoogde veerkracht (Infomoment)

Stress is er altijd en overal. Hoe we omgaan met stress, met tegenslagen, met dagen die voor ons als slopend voelen… zien we in deze webinar.

We focussen op manieren om onze veerkracht te verhogen. Met eenvoudige technieken die we graag voor je uit de doeken doen. Het voordeel is dat je er meteen mee aan de slag kan!

Meer informatie: https://www.zorgsaam.be/NL/VormingenLezingen/Zoekopthema/Paginavorming/tabid/5365/Default.aspx/DefNr/2874/LCNr/211103

Deze activiteit wordt georganiseerd door Zorg-Saam vzw

Prijs: 15.00 €

06 mei 2021 14:00 in Eigen woonplaats

Digitale vorming: de moed van imperfectie (Workshop)

Deze workshop is gebaseerd op het boek van Brené Brown: ‘De kracht van kwetsbaarheid’. Onze wereld is steeds meer gericht op perfectionisme: je moet voor alles een 100%, een ‘conform’ halen. Kwetsbaarheid is een emotie waar niemand zich prettig bij voelt. We associëren het met onzekerheid en risico’s. Toch is het juist de basis van mooie dingen in het leven zoals liefde, vertrouwen en vreugde.

Als je kan loslaten wie je denkt te moeten zijn en empathie en verbondenheid een belangrijke plaats geeft, win je een dosis aan levenskwaliteit. Welke beperkende overtuigingen hebben we onszelf aangepraat ? Het vraagt moed om de regels en verwachtingen die schuld- en schaamtegevoelens opleveren los te laten, maar het is wel de moeite waard. We krijgen er een gevoel van authenticiteit, van echt onszelf te kunnen zijn, voor in de plaats. In deze webinar geven we daartoe een eerste aanzet. Omarm je kwetsbaarheid om zo uitdagingen aan te gaan.

Meer informatie: https://www.zorgsaam.be/NL/VormingenLezingen/Zoekopthema/Paginavorming/tabid/5365/Default.aspx/DefNr/2876/LCNr/211105

Deze activiteit wordt georganiseerd door Zorg-Saam vzw

Prijs: 15.00 €

13 mei 2021 10:00 in Eigen woonplaats

Digitale vorming: dementie, een ziekte van deze tijd, maar hoe er mee omgaan? (Infomoment)

“Als een puber mag puberen, dan mag een persoon met dementie ook dementeren …” De persoon waar je zorg voor draagt begint meer en meer te vergeten. Je hebt het gevoel dat hij je niet begrijpt en dat jij hem niet begrijpt, of dat zijn wereld niet de jouwe en jouw wereld niet de zijne is.

En toch wil je dat die afstand weer een nabijheid wordt. Dan is het belangrijk dat je leert accepteren dat de reacties van een dementerende mens eigenlijk normale reacties zijn. We staan stil bij de meest voorkomende vormen van dementie en hun symptomen. We gaan na hoe de belevingswereld wordt opgebouwd en om dit te ervaren gebruiken we een techniek waarin we elkaar dement maken. We staan lang stil bij de communicatieveranderingen en onderzoeken welke communicatie er nog mogelijk is.

Meer informatie: https://www.zorgsaam.be/NL/VormingenLezingen/Zoekopthema/Paginavorming/tabid/5365/Default.aspx/DefNr/2857/LCNr/211106

Deze activiteit wordt georganiseerd door Zorg-Saam vzw

Prijs: 15.00 €

Vertel je verhaal

Je ervaringen delen doet deugd. Bovendien kunnen andere mantelzorgers er iets uit leren.

Vul je getuigenis in

Hoe belast ben jij?

Als je veel energie in een ander steekt, loop je al gauw jezelf voorbij.

Doe de belastingstest

Meer weten?

Zoek je meer informatie over mantelzorg? Raadpleeg ons duidelijk overzicht.

Lees Ma-zopedia