Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Hoe zwaar word jij belast door je mantelzorg-
taken? Doe de test & krijg nuttige tips.

Doe de test!

Activiteiten

16 november 2018 14:00 in Kortenberg

Mantelzorgcafé Kortenberg (Ontmoeting)

In het mantelzorgcafé krijgen mantelzorgers een plek en een moment om elkaar te ontmoeten. Met de ondersteuning van vrijwilligers is er plaats voor gezelligheid, warme babbels en het uitwisselen van ervaringen.

Hartelijk welkom van 14u tot 16u!

Locatie? Dienstencentrum Berkenhof, Beekstraat 25, 3070 Kortenberg

Meer info? Mail naar mantelzorg.leuven@samana.be of bel naar 016 35 95 13.

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana regio Leuven - Dienstencentrum Kortenberg

19 november 2018 19:30 in Hasselt, Corda Campus

Sandwichgeneratie: balans zorg (Infomoment)

Heb jij kinderen die nog rekenen op jouw hulp, kleinkinderen waarop je past en/of ouders die meer en meer beroep doen op jou? Voel jij je soms ook letterlijk 'gesandwiched' tussen de oudere en jongere generatie? Geklemd tussen allerlei verwachtingen en noden die op je afkomen?

Op den duur voel je je crisismanager, oppas, klusjesman en verlies je jezelf maar ook de relatie met de ander uit het oog. Hoe kan je omgaan met deze verwachtingen, de tegenstrijdige gevoelens, je eigen behoeften en hoe kan je daarin bewust keuzes gaan maken?

Tijdens deze infosessie kijken we hoe je de balans kan bewaken tussen zorgen voor anderen en zorgen voor jezelf.

Inschrijven kan via 011 280 280 of wegwijs.limburg@cm.be.

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana regio Limburg

Prijs: 3.00 €

20 november 2018 14:00 in Sint-Niklaas

Aandacht voor levenseinde (Infomoment)

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Waas en Dender

Prijs: 3.00 €

20 november 2018 14:00 in OC De Rekkelinge, Des. Delcroixstraat 1A, Deinze

Mantelzorgbijeenkomst Deinze: premies en tegemoetkomingen (Infomoment)

Thuiszorg betekent voor heel veel zieke personen een waarborg om langer thuis te blijven wonen. Alhoewel deze diensten onmisbaar zijn, hangt daar vaak een redelijk kostenplaatje aan vast. Gelukkig bestaan er allerhande tegemoetkomingen en premies waar je beroep op kan doen. Tijdens deze bijeenkomst zetten we de belangrijkste op een rijtje.

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Midden-Vlaanderen

Prijs: 3.00 €

21 november 2018 19:30 in Het Stadsmagazijn Keistraat 5 2000 Antwerpen

Praatcafé dementie - Antwerpen: 'Zorg en stress bij mantelzorger: Hoe Blijf je overeind?' (Infocafé)

Dementie is een lang en slepend proces waarbij veel emoties aan te pas komen. Het is dan ook van belang om als mantelzorger stil te staan bij je eigen draagkracht en noden.

Deskundige spreker is een DEN-coach (Dementie en nu) en verder is er een getuigenis van een mantelzorger.

Toegang is gratis! Reserveren is niet verplicht, indien u graag als groep samenzit kan u een mailtje sturen naar orion@dementie.be.

Meer informatie: https://www.dementie.be/orionenpgn/event/praatcafe-antwerpen-zorg-en-stress-mantelzorger-hoe-blijf-overeind/

Deze activiteit wordt georganiseerd door Expertisecentrum Dementie Orion ism PGN

22 november 2018 13:30 in Overijse, Zaal Ter Ijse, Stationstraat 8

Mantelzorger, blijf je ook nu nog voor mij zorgen? (Infocafé)

Zorg dragen voor iemand in je nabije omgeving is niet zo eenvoudig. Mantelzorgers rollen in een zorgsituatie en ervaren, soms pas na een tijdje, dat de zorgsituatie begint te wegen en dat ze soms zelf 'aan het einde van hun Latijn' zijn.

Een ontmoetingsnamiddag wil daarom mantelzorgers samenbrengen bij een ‘tasje troost’. Gedachten, ervaringen en gevoelens worden, naar aanleiding van een gespreksthema, uitgewisseld en zo kan praten met mensen die dezelfde zorgen delen, steun geven om er opnieuw tegenaan te gaan.

Deze keer hebben we het samen met een deskundige spreker van Okra Zorgrecht over de moeilijke overstap naar een woonzorgcentrum en wat daar allemaal bij komt kijken, zowel voor de zorgbehoevende als voor de mantelzorger. We geven je tips mee hoe je een goede keuze kan maken en luisteren naar je ervaringen.

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Sint-Michielsbond en Okra Zorgrecht

22 november 2018 14:00 in Ontmoetingcentrum De Boomgaard, Papiermolenstraat 7, Dendermonde

Aandacht voor levenseinde (Infomoment)

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Waas en Dender

Prijs: 3.00 €

22 november 2018 14:00 in Sint-Joris-Winge

Mantelzorgcafé Sint-Joris-Winge (Ontmoeting)

In het mantelzorgcafé krijgen mantelzorgers een plek en een moment om elkaar te ontmoeten. Met de ondersteuning van vrijwilligers is er plaats voor gezelligheid, warme babbels en het uitwisselen van ervaringen.

Hartelijk welkom van 14u tot 16u!

Locatie? Het Balanske, Halensebaan 2, 3390 Sint-Joris-Winge

Meer info? Mail naar mantelzorg.leuven@samana.be of bel naar 016 35 95 13.

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana regio Leuven

22 november 2018 14:00 in zaal 'Dorpszicht - bibliotheek, Dorp 54, Zoersel

Zorg door en voor de sandwichgeneratie (Infocafé)

Mantelzorg door de sandwichgeneratie, de generatie die 'gesandwicht' zit tussen de zorg voor ouders, kinderen en kleinkinderen. Hoe begin je eraan? Hoe combineer je dat? Hoe hou je het vol?

Spreker: Erna Claes

Meer informatie: http://www.samana-antwerpen.be/

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana regio Antwerpen

27 november 2018 13:30 in Domein Hooidonk, Langestraat 170, Zandhoven

Altijd stand-by? Over grenzen en noden van de mantelzorger (Infomoment)

Als mantelzorger ben je een beetje ‘herder’ voor de ander. Je zorgt met hart en ziel voor een medemens. Toch kom je voor serieuze vragen en uitdagingen te staan.

We spreken in deze tijd nogal gemakkelijk over jezelf begrenzen, maar hoe doe je dat? Mag je af en toe eens voor jezelf zorgen? Of moet je je daar schuldig over voelen? Hoe ga je om met je eigen pijn als je de andere zo ziet lijden, of als de situatie uitzichtloos wordt? En ten slotte is er natuurlijk de grote levensvraag van zin en onzin van lijden. Bij deze en nog andere vragen zal Ilse Cornu, theologe en docente ethiek, samen met ons stilstaan.

Meer info en inschrijvingen via 014 40 34 84 of inschrijvingen.rmt@samana.be.

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana regio Mechelen-Turnhout

Prijs: 3.00 €

27 november 2018 14:00 in Kessel-Lo

Gespreksgroep voor mantelzorgers (Gespreksgroep)

Tijdens een gespreksgroep nodigen we mantelzorgers uit om rond een bepaald thema hun verhaal met elkaar te delen. Dit thema dient als rode draad, maar laat ook ruimte om over andere dingen te praten.
Mantelzorgers die zich inschrijven voor deze gespreksgroep, ontvangen een 2-tal weken vooraf een uitnodiging met het thema van de gespreksgroep.

Hartelijk welkom van 14u tot 16u!

Waar? CM Leuven, Platte Lostraat 541, 3010 Kessel-Lo

Meer info of inschrijven? Mail naar mantelzorg.leuven@samana.be of bel naar 016 35 95 13.

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana regio Leuven

29 november 2018 09:00 in Elzenveld (Antwerpen)

Networking and Learning for an Integrated Palliative Care (Studiedag)

Wat kan ik betekenen voor mijn buurman die binnenkort zal sterven? Ik wil wel helpen, maar weet niet hoe. Als leerkracht zie ik een kind treuren wegens het sterven van zijn opa … Wat moet ik hier nu mee? Als hulpverlener wil ik graag het levenseinde teruggeven aan de mensen, maar hoe doe ik dat dan?

Het concept van ‘Compassionate Cities/Communities’ daagt ons uit om na te denken over de draagkracht en veerkracht van onze gemeenschap. Ook al ben je geen professionele hulpverlener, toch kan je veel betekenen voor mensen die het moeilijk hebben.

Welke ondersteuning heb jij nodig om iets te kunnen betekenen voor mensen in palliatieve situaties? Welk onderwijs geef je aan zorgverleners? Welke adviezen geef je aan hulpverleners in het veld? Welke steun geef je aan mantelzorgers? Welke lessen zijn er in het omgaan met stervenden met een migratie-achtergrond? Tijdens dit symposium 'Networking and Learning for an Integrated Palliative Care' zullen er vanuit een kritische reflectie mogelijke antwoorden op deze vragen worden geformuleerd.

Donderdag wordt er de hele dag in kleine groepen gewerkt aan een gedragen visie op palliatieve zorg met diverse partners: huisartsen, paramedici in de eerstelijnszorg, palliatieve netwerken, woonzorgcentra, lokale besturen en OCMW’s, basis- en secundaire scholen, universiteiten en hogescholen, patiëntenverenigingen, enz.

Vrijdag wordt al het voorgaande herkauwd door een expertmeeting. Deze experts zullen samen een standpunt uitschrijven over in hoeverre de stad Antwerpen de ideeën van de ‘Compassionate Cities’ ten uitvoer kan brengen.

Dr. Julian Abel, palliatief arts en vicevoorzitter van ‘Public Health Palliative Care International’ zal gedurende deze studiedag de idee, praktische voorwaarden en gemeenschapsvormende effecten van een maatschappelijk geïntegreerde palliatieve zorg uiteenzetten en de uitdaging bieden om te reflecteren rond de noden en mogelijkheden van een ‘compassionate city’.

Meer informatie: http://www.ucsia.org/main.aspx?c=*UCSIA2&n=122716&ct=122716

Deze activiteit wordt georganiseerd door UCSIA

Prijs: 35.00 €

29 november 2018 14:00 in CM-kantoor Eeklo, Garenstraat 46, 9900 Eeklo

Mantelzorgbijeenkomst Eeklo: premies en tegemoetkomingen (Infomoment)

Thuiszorg betekent voor heel veel zieke personen een waarborg om langer thuis te blijven wonen. Alhoewel deze diensten onmisbaar zijn, hangt daar vaak een redelijk kostenplaatje aan vast. Gelukkig bestaan er allerhande tegemoetkomingen en premies waar je beroep op kan doen. Tijdens deze bijeenkomst zetten we de belangrijkste op een rijtje.

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Midden-Vlaanderen

Prijs: 3.00 €

30 november 2018 13:00 in gent

Behavior Design – Quantified Self in de gezondheidszorg (Workshop)

Tijdens onze Human Touch Labs leer je innovatieve ideeën toepassen in je eigen werkomgeving. !DROPS is er als digitaal innovatiebureau van overtuigd dat we technologie kunnen benutten voor een betere samenleving.

Deze keer werken we rond Quantified Self, de beweging die technologie wil integreren in het dagelijks leven om data te verzamelen die kennis en inzicht bieden over onszelf. Behavior Design wordt daarbij vaak toegepast. Dat zijn designtechnieken waarmee je het gedrag en de besluitvorming van mensen positief kan beïnvloeden. Positieve stimulatie, als het ware. En dat kan in de gezondheidszorg echt cruciaal zijn.

Deze Human Touch richt zich tot mantelzorgers en zorgverleners, maar uiteraard zijn ook (service)ontwerpers en andere geïnteresseerden van harte welkom. Christel De Maeyer, expert in New Media en Behavior Design, introduceert je op 30 november tot fascinerende manieren om patiënten met behulp van technologie beter op te volgen en te begeleiden. Vervolgens ga je zelf aan de slag in een interactieve workshop en pas je de technieken toe in je eigen werkgebied.

Benieuwd naar deze innovatieve toepassing van technologie in de gezondheidszorg? Schrijf je snel in!

WANNEER? Vrijdag 30 november 2018, van 13 u tot 17 u
WAAR? WATT Factory, Vlasgaardstraat 52, Gent
KOSTPRIJS? € 27

Meer informatie: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-behavior-design-quantified-self-51545479918

Deze activiteit wordt georganiseerd door !DROPS

Prijs: 27.00 €

03 december 2018 19:30 in CM Limburg Hoofdkantoor, Prins-Bisschopssingel 75, 3500 Hasselt

Ontmoetingsgroep voor ex-mantelzorgers (Ontmoeting)

De persoon waarvoor je gezorgd hebt, is al een poosje overleden. Verdriet en gemis blijven aanwezig. De uitdaging is ermee leren omgaan. Wij organiseren avonden voor voormalige mantelzorgers. Ontmoeting en ervaringsuitwisseling staan hier centraal. Geen grote theorieën, gewoon leren van elkaar.

Deze ontmoeting wordt begeleid door therapeute Ann Onkelinx, gespecialiseerd in rouwbegeleiding.

Inschrijven kan via 011 280 280 of wegwijs.limburg@cm.be.

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana regio Limburg

Prijs: 3.00 €

04 december 2018 14:00 in Dienstencentrum Meerminne, Meerminne 6, Mortsel

Mantelzorg is zorgen voor elkaar en samen genieten (Infocafé)

Hoe kan je als mantelzorger je vrije tijd delen met de persoon voor wie je zorgt? Welke mogelijkheden zijn er? Wie kan je hierbij helpen? Bij welke organisaties kan je hiervoor terecht? Mantelzorgers en vrijwilligers delen hun ervaringen.

Meer informatie: http://www.samana-antwerpen.be/

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana regio Antwerpen

10 december 2018 13:17 in Antwerpen

Houvast voor mantelzorgers (Infomoment)

Na het succes van de vorige edities organiseren Zorgbedrijf Antwerpen en District Antwerpen een nieuwe reeks workshops en infosessies voor wie voor iemand zorgt. Schrijf u nu gratis in!

Meer informatie: https://www.zorgbedrijf.antwerpen.be/activiteiten/mantelzorgcafe-over-valpreventie-en-ontspanning

Deze activiteit wordt georganiseerd door Zorgbedrijf Antwerpen

10 december 2018 14:00 in LDC De Maretak, Albrechtlaan 119a, Aalst

Mantelzorgbijeenkomst Aalst: rug, slijtage en pijn (Infomoment)

De rug is de centrale ‘pilaar’ van ons lichaam. Als mantelzorger belast je onbewust, maar vaak te intensief jouw rug, met slijtage en pijn als gevolg. Toch kunnen kleine tips helpen om de belasting minimaal te houden. We zoomen dieper in op mogelijke slijtage van de rug en geven praktische tips om er bewuster zorg voor te dragen.

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Midden-Vlaanderen

Prijs: 3.00 €

10 december 2018 14:00 in LDC ’t Cogelshof, Deuzeldlaan 49, Schoten

Mantelzorg is zorgen voor elkaar en samen genieten (Infocafé)

Hoe kan je als mantelzorger je vrije tijd delen met de persoon voor wie je zorgt? Welke mogelijkheden zijn er? Wie kan je hierbij helpen? Bij welke organisaties kan je hiervoor terecht? Mantelzorgers en vrijwilligers delen hun ervaringen.

Meer informatie: http://www.samana-antwerpen.be/

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana regio Antwerpen

11 december 2018 10:16 in Bosdreef 5, 8820 Torhout

Brondag van kwetsbaarheid naar kracht (Ontmoeting)

Dit is een brondag voor mantelzorgers en personen met een zorgnood. Jean-Paul Vermassen studeerde godsdienstwetenschappen en was zingevingscoördinator bij Okra en Samana. Op de brondag vertelt hij wat kwetsbaarheid kan betekenen in het leven van mensen. Hij heeft het over de kracht om staande te blijven en om met nieuwe kracht verder te leven. Hij verwijst naar bronnen van kracht en inspiratie, zoals verhalen uit de bijbel, getuigenissen van chronisch zieken en mantelzorgers. Daarna is er een nabespreking in aparte groepen van mantelzorgers en personen met een zorgnood.

In de namiddag zijn er vier keuzemogelijkheden. Deelnemers werken rond liederen van Leonard Cohen. Zij maken kennis met enkele liedjes en de schat aan inzichten verborgen in tekst en muziek. Een andere mogelijkheid is stilstaan bij teksten en beelden als krachtbron. Een mooi gedicht, een beeld, een verhaal als energie om in kwetsbaarheid en kracht te staan. Wie wenst kan een wandeling maken in het bos. Samen stappen in een groene omgeving. Genieten van het ademhalen, het bos en het samenzijn. Wie een voorkeur heeft voor tekenen en tot rust komen kan kiezen voor de werkwinkel ‘zentangle’. Dat is een kunstvorm en tegelijkertijd een meditatie.

Deze brondag is voor mantelzorgers en personen met een zorgnood. Zowel de mantelzorger als de persoon met zorgnood kan alleen komen of ze volgen samen het programma. Voor chronisch zieken die het programma willen volgen en alleen zijn, voorzien wij assistentie indien nodig. Mantelzorgers die samenkomen met de persoon voor wie ze zorgen en die oppas nodig hebben, kunnen dit aangeven. Terwijl de mantelzorger het programma volgt, neemt een vrijwilliger de zorg over.

De brondag gaat door op dinsdag 11 december van 10 tot 16 u in het diocesaan centrum Groenhove, Bosdreef 5, 8820 Torhout.

Toegang: € 30
CM-leden betalen € 25.
Betaling met bankrekening na inschrijving. Een overschrijvingsformulier wordt opgestuurd. Inbegrepen: koffie, warm middagmaal en mapje

Meer info en inschrijven (voor dinsdag 4/12) kan via 051 26 53 66 of mantelzorg.wvl@samana.be.

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana West-Vlaanderen

Prijs: 30.00 €

13 december 2018 14:00 in Haacht

Mantelzorgcafé Haacht (Ontmoeting)

In het mantelzorgcafé krijgen mantelzorgers een plek en een moment om elkaar te ontmoeten. Met de ondersteuning van vrijwilligers is er plaats voor gezelligheid, warme babbels en het uitwisselen van ervaringen.

Hartelijk welkom van 14u tot 16u!

Locatie? GC Den Breughel, Wespelaarsesteenweg 85, 3150 Haacht

Meer info? Mail naar mantelzorg.leuven@samana.be of bel naar 016 35 95 13.

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana regio Leuven

13 december 2018 19:00 in Genk, kerk Kolderbos

Kerstconcert voor mantelzorgers (Waarderingsmoment)

Geniet van een mooie mix van muziek, zang, poëzie en andere teksten. Afronden doen we met een winters hapje en drankje.

Voor wie? Voor mantelzorgers en de personen die ze verzorgen

Inschrijven? Dat kan via 011 280 280 of wegwijs.limburg@cm.be.

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana regio Limburg

Prijs: 5.00 €

17 december 2018 13:00 in Bibliotheek Hoboken Kapelstraat 64 2660 Hoboken

Praatcafé dementie: 'Juridische mogelijkheden en onmogelijkheden bij dementie' (Infocafé)

Wanneer is iemand bekwaam om beslissingen te nemen op bijvoorbeeld financieel gebied? Wat zijn je rechten als wettelijk vertegenwoordiger?

Deskundige spreker is Wim Leenaards, advocaat. Verder is er ook een getuigenis van een mantelzorger.

Toegang is gratis! Reserveren is niet verplicht, indien u graag als groep samenzit kan u een mailtje sturen naar orion@dementie.be.

Meer informatie: https://www.dementie.be/orionenpgn/event/praatcafe-licht-juridische-mogelijkheden-en-onmogelijkheden-dementie/

Deze activiteit wordt georganiseerd door Expertisecentrum Dementie Orion i.s.m. PGN

20 december 2018 14:00 in Aarschot

Mantelzorgcafé Aarschot (Ontmoeting)

In het mantelzorgcafé krijgen mantelzorgers een plek en een moment om elkaar te ontmoeten. Met de ondersteuning van vrijwilligers is er plaats voor gezelligheid, warme babbels en het uitwisselen van ervaringen.

Hartelijk welkom van 14u tot 16u!

Locatie? LDC Orleanshof, Leuvensestraat 148, 3200 Aarschot

Meer info? Mail naar mantelzorg.leuven@samana.be of bel naar 016 35 95 13.

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana regio Leuven

25 januari 2019 13:00 in Tildonk

Oog voor mantelzorg (Workshop)

Deze vorming richt zich naar verzorgenden uit de thuiszorg.

Tijdens de training ‘Oog voor mantelzorg’ maak je als zorgverlener in de thuiszorg op een actieve manier kennis met de verborgen leefwereld van de mantelzorger. We gaan in groepjes in gesprek over een aantal casussen vanuit drie betrokken perspectieven: cliënt, mantelzorger en verzorgende.

Doorheen deze ervaringsgerichte methodiek komen verschillende uitdagingen en thema’s aan bod: privacy, afwezigheid van mantelzorgers, omgaan met grenzen etc. We verwerven meer inzicht in hoe men met mantelzorgers kan samenwerken en hoe collega’s dit reeds doen. Het is geen theoretische vorming, wel een actieve doe-sessie!

Dit vormingspakket sluit perfect aan bij het pleidooi voor ‘triadisch werken’ dat minister Vandeurzen voert in het mantelzorgplan: het gaat over de intense en eerlijke samenwerking tussen cliënt, mantelzorgers en hulpverleners.

Dit pakket is ontwikkeld door onder andere Vonk3@Thomas More en Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Wanneer? 25 januari 2019 van 13u tot 16u
Waar? Zaal Isala in de Engelenburcht, Kruineikestraat 5 te 3150 Tildonk
Begeleiding? Lindi Fourie, educatieve medewerker Zorg-Saam
Prijs? € 45

Meer informatie: http://www.zorgsaam.be/

Deze activiteit wordt georganiseerd door Zorg-Saam vzw

Prijs: 45.00 €

27 juni 2019 13:30 in Mechelen

Goede afspraken maken goede vrienden (Cursus)

De bespreking van de verdeling van kosten en taken onder familieleden en vrienden, komt niet altijd openlijk op tafel. Zowel voor de zorgbehoevende persoon als de mantelzorgers is het een geruststelling als de zakelijke en financiële kant van de zorg thuis goed geregeld is. Er is ook aandacht voor de wettelijke regelingen met betrekking tot zorg en arbeid.

Wanneer? 27 juni 2019 van 13u30 tot 16u30
Waar? Vrijbroekpark, Dessainlaan 65, 2800 Mechelen
Begeleiding: Ellen Vandenbroeck, educatief medewerker Zorg-Saam
Prijs? € 25

Meer informatie: http://www.zorgsaam.be/

Deze activiteit wordt georganiseerd door Zorg-Saam vzw

Prijs: 25.00 €

Vertel je verhaal

Je ervaringen delen doet deugd. Bovendien kunnen andere mantelzorgers er iets uit leren.

Vul je getuigenis in

Hoe belast ben jij?

Als je veel energie in een ander steekt, loop je al gauw jezelf voorbij.

Doe de belastingstest

Meer weten?

Zoek je meer informatie over mantelzorg? Raadpleeg ons duidelijk overzicht.

Lees Ma-zopedia