Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Hoe zwaar word jij belast door je mantelzorg-
taken? Doe de test & krijg nuttige tips.

Doe de test!

Activiteiten

10 oktober 2022 14:00 in LDC 't Ryckbosch, Herzele

Klein geluk voor mantelzorgers (Infomoment)

Mantelzorger zijn is iets wat je meestal overkomt: je partner, ouder, kind of vriend wordt ziek en jij neemt een deel van de zorg op je.
Mantelzorger zijn vergt ook heel wat van je. Het is daarom belangrijk goed voor jezelf te zorgen.

Het boek ‘Klein geluk voor de mantelzorger in Vlaanderen’ bevat, net zoals een kookboek, tientallen recepten die mantelzorgers helpen om de zorg beter aan te kunnen.
De centrale vraag hierbij is steeds: waaraan heeft een mantelzorger behoefte? Aan rust, ontspanning, steun, energie, inzicht, vrolijkheid, contact?

Tijdens deze workshop leer je de ‘recepten’ en tips uit het boek te gebruiken om je even te laten verademen.
Je hoeft het boek zelf niet in jouw bezit te hebben om aan de workshop te kunnen deelnemen.

Als je deelneemt aan deze workshop maak je kennis met simpele, kleine oefeningen die aansluiten bij jouw noden als mantelzorger.
Je leert je eigen behoeften aan rust, ontspanning, energie, contact of vrolijkheid kennen… Zo kom je zelf weer aan het roer te staan van je eigen leven.

Een fijne, losse workshop vol tips en kleine praktische oefeningen.

Prijs voor niet cm-lid: 5,00 euro - CM-lid: 3,00 euro - CM-lid met VT: 2,00 euro

Organisatie en info: Samana Oost-Vlaanderen, 09 267 53 53 of oostvlaanderen@samana.be, in samenwerking met LDC 't Ryckbosch Herzele

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/102380?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Oost-Vlaanderen

Prijs: 3.00 €

12 oktober 2022 14:00 in LDC De Welle, Zele

Opname residentiële zorg (Ontmoeting)

Als thuis wonen niet meer kan. Verhuizen naar ene woonzorgcentrum, hoe pak je het aan?

Verhuizen naar een woonzorgcentrum is vaak een ingrijpende gebeurtenis. De vertrouwde leefomgeving achterlaten voor een nieuwe onbekende plek zorgt vaak voor onzekerheden. Zowel voor de toekomstige bewoner als voor de mantelzorger. Er rijzen op dat moment vele vragen. Hoe plan je best een verhuis? Hoe gaat de persoon voor wie je zorgt reageren? Welk woonzorgcentrum moet ik kiezen? Hoeveel gaat dat kosten? … Een goede voorbereiding is dan ook cruciaal voor een vlotte overgang. Maar vaak wordt de beslissing uitgesteld tot op het moment dat het niet anders kan, bijvoorbeeld na een val of een plotse achteruitgang.

Tijdens deze infosessie wil OKRA-Zorgrecht mantelzorgers en familieleden hierin helpen op weg te zetten. We staan stil bij de zaken die van belang kunnen zijn bij deze belangrijke stap.

In het mantelzorgcafé willen we de ruimte geven om je ervaringen, problemen of gevoelens met andere mantelzorgers te delen en even op adem te komen. Maar even goed bieden we informatie over praktische zaken zoals het statuut van de mantelzorger, premies, verschillende woonvormen, hoe zaken juridisch in elkaar zitten, … Elk mantelzorgcafé wordt begeleid door een medewerker van de zes erkende Vlaamse mantelzorgverenigingen: Coponcho, Liever thuis LM, Mantelzorgnetwerk, Okra-Zorgrecht, Samana en Steunpunt Mantelzorg.

Prijs: 1,00 euro te betalen ter plaatse

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/100815?redirect=activities

Deze activiteit wordt georganiseerd door LDC De Welle

Prijs: 1.00 €

13 oktober 2022 13:30 in VTC De Mixx, Asbroek 1H, 2230 Herselt

Omgaan met veranderend gedrag bij personen met dementie (Cursus)

Zorg jij voor een persoon met dementie? Dan is je leefwereld wellicht totaal veranderd. Bovendien is de kans groot dat je honderden vragen hebt. Misschien weet je precies waar je naar op zoek bent, maar misschien is het gewoon ook allemaal nog te vaag. Hoe dan ook, we willen je in deze reeks graag ondersteunen in jouw rol.

We vertrekken van de concrete ervaringen van de deelnemers en zoeken samen naar haalbare wegen. Door een combinatie van theoretische kadering, praktische informatie, maar ook veel luisteren naar elkaar, ervaringen uitwisselen en inspireren, hopen we dat je je nadien een sterkere mantelzorger voelt.

Wanneer: 13/10, 27/10, 10/11 en 24/11
telkens van 13:30 tot 16:00

Basisprijs: € 60,00 / Prijs CM-leden: € 28,00 / Prijs CM-leden + VT: € 14,00

Organisatie en info: Samana Antwerpen, 03 221 95 70 of inschrijvingen.antwerpen@samana.be

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/100498?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Antwerpen

Prijs: 60.00 €

13 oktober 2022 14:00 in LDC Den Abeel, Jozef Verberstraat 61, 2800 Mechelen

Zorg jij ook voor iemand? (Infomoment)

Zorg je ook voor iemand uit je naaste omgeving: een zieke partner, een zorgbehoevende ouder of een kind met een handicap? Of help je een vriend of buur? Dan ben jij een mantelzorger!

Zorgen voor iemand lijkt heel vanzelfsprekend, maar soms is ook ondersteuning welkom. Want mantelzorg overkomt je, vaak zonder dat je erop voorbereid bent. Zorgen voor je dierbare is vaak zo vanzelfsprekend dat vergeten wordt dat ondersteuning welkom is.

Wil je ook weten wat mantelzorg precies is, wat de ervaringen zijn van andere mantelzorgers, waar je terecht kan voor ondersteuning, en hoe je ook jezelf niet vergeet?

In samenwerking met LDC Den Abeel.

Organisatie en info: Samana Antwerpen, 03 221 95 70 of inschrijvingen.antwerpen@samana.be

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/99706?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Antwerpen

14 oktober 2022 18:30 in Kruibeke

Zorg jij ook voor iemand? (Ontmoeting)

Zorg je ook voor iemand uit je naaste omgeving: een zieke partner, een zorgbehoevende ouder of een kind met een handicap? Of help je een vriend of buur? Dan ben jij een mantelzorger!

Zorgen voor iemand lijkt heel vanzelfsprekend, maar soms is ook ondersteuning welkom. Want mantelzorg overkomt je, vaak zonder dat je erop voorbereid bent. Zorgen voor je dierbare is vaak zo vanzelfsprekend dat vergeten wordt dat ondersteuning welkom is.

Wil je ook weten wat mantelzorg precies is, wat de ervaringen zijn van andere mantelzorgers, waar je terecht kan voor ondersteuning, en hoe je ook jezelf niet vergeet?

Organisatie en info: Samana Oost-Vlaanderen, 09 267 53 53 of oostvlaanderen@samana.be
Locatie: ’t Stadhuys Rupelmonde, Mercatorplein 5, 9150 Kruibeke

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/100971?redirect=activities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Oost-Vlaanderen

15 oktober 2022 10:00 in Welzijnscampus Nieuwenbos, Groot-Bijgaarden

Hartcoherentie voor mantelzorgers (Infomoment)

Mantelzorger zijn kan je helemaal onder druk zetten. Hoe blijf je dit volhouden en hoe ga je om met de spanning van elke dag? Hoe kan je beter omgaan met stress?

Stel dat er een methode is die je veerkracht en je stressbestendigheid vergroot, en die maximum drie keer 6 minuten oefenen per dag vraagt …en dat je dit bovendien zélf kan meten.

Hartcoherentie is een wetenschappelijke onderbouwde methode waarbij je hartritme via een eenvoudige ademhalingstechniek wordt beïnvloed zodat het hart en het brein met elkaar in balans worden gebracht. Tijdens deze infosessie kom je er alles over te weten.

I.s.m. Mensen met Pijn Pajottenland

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/93856?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana

17 oktober 2022 13:30 in CM Campus Mechelen, Antwerpsesteenweg 261, 2800 Mechelen

Verbindend communiceren voor mantelzorgers: Geweldig! (Infomoment)

Als mantelzorger neem je veelal de regie in handen voor de zorg van je naaste. Heel wat mensen zijn betrokken bij die zorg: van de thuishulp en de verpleging, tot andere familieleden of vrienden. Die communicatie is niet altijd even gemakkelijk en kan leiden tot frustratie en onzekerheid.

Hoe kan je jouw boodschap helder en oprecht overbrengen, zonder jouw eigen gevoelens en behoeften te negeren?

Tijdens deze infosessie maak je kennis met de basisprincipes van geweldloze/verbindende communicatie, geïnspireerd op het gedachtegoed van Marshall Rosenberg.

Via verbindende of geweldloze communicatie communiceer je helder, direct en op een ontwapende manier, met aandacht en respect voor jezelf en de ander. Vanuit deze aandacht en erkenning maak je écht contact, wat leidt tot meer begrip en betere samenwerking.

De verschillende stappen komen aan bod: het belang van waarneming, het erkenning geven aan gevoelens en behoeften van jezelf én de ander en het uiten van een verzoek.

In samenwerking met CM.

Basisprijs: € 5,00 / Prijs CM-leden: € 3,00- / Prijs CM-leden + VT: € 2,00

Organisatie en info: Samana Antwerpen, 03 221 95 70 of inschrijvingen.antwerpen@samana.be

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/97945?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Antwerpen

Prijs: 5.00 €

17 oktober 2022 18:30 in LDC Klein Veldekens, Groenhuis 55, 2440 Geel

Piekeren bij mantelzorgers, hoe ontkom je eraan? (Infomoment)

Piekeren, we doen het allemaal. Als mantelzorger zit je in een zorgsituatie waarbij je bekommerd bent om de naaste aan wie je zorg verleent. Vragen zoals ‘wat als’ en ‘hoe moet het nu verder’ spoken door jouw hoofd, maar je geraakt geen stap vooruit.

Merk je dat jouw hoofd nooit stil lijkt te staan? Komen dezelfde gedachten steeds opnieuw voor zonder dat je tot een oplossing komt? Of lijkt jouw piekeren een gewoonte te zijn geworden? Dan is deze bijeenkomst iets voor jou!

In het eerste deel staan we stil bij wat piekeren juist is en wat de gevolgen kunnen zijn van overmatig piekeren.

In het tweede deel worden jou een aantal handvaten en technieken aangereikt om met piekergedrag om te gaan en terug controle te krijgen over jouw gedachten.

In samenwerking met LDC Klein Veldekens.

Organisatie en info: Samana Antwerpen, 03 221 95 70 of inschrijvingen.antwerpen@samana.be

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/99235?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Antwerpen

18 oktober 2022 14:00 in CM kantoor, Meise

Afscheid nemen als je in een mantelzorgsituatie terechtkomt (Infomoment)

Verlieservaringen en rouwen hebben invloed op je dagelijks leven. In onze maatschappij hangt er nog een groot taboe rond en wordt de impact ervan bovendien erg onderschat. Marijke Josephy is lesgever en psychotherapeute. Vanuit haar 40-jarige werkervaring rond rouw en eigen rouwervaring wil zij meer inzicht geven in het rouwproces. Met heel concrete voorbeelden laat ze jullie kijken naar de verlies- en herstelgerichte kant van rouw.

Tijdens dit moment willen wij je informatie, tips en aandachtspunten geven. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid gegeven om gedachten, gevoelens en ervaringen te delen met anderen.

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/101378?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana

Prijs: 5.00 €

20 oktober 2022 14:00 in WZC Ten Kerselaere, Boonmarkt 27, 2220 Heist-op-den-Berg

Klein geluk voor mantelzorgers (Workshop)

Goed voor jezelf zorgen, hoe pak je dat aan? Mantelzorger zijn is iets wat je overkomt: je partner, ouder, kind of vriend wordt ziek en jij neemt een deel van de zorg op je. Mantelzorger zijn vergt ook heel wat van je.

Maar hoe doe je dat dan, goed voor jezelf zorgen? Deze fijne workshop, gebaseerd op het boekje ‘Klein geluk voor de mantelzorger in Vlaanderen’, biedt je tips en kleine methodiekjes om zelf aan de slag te gaan.

Met de tips leer je even terug ‘verademen’. Simpele, kleine oefeningen sluiten aan bij jouw noden als mantelzorger. Je leert je eigen behoeften aan rust, ontspanning, energie, contact of vrolijkheid kennen… Zo kom je zelf weer aan het roer te staan van je eigen leven. Een fijne, losse workshop vol tips en kleine praktische oefeningen …

In samenwerking met LDC De Pit.

Organisatie en info: Samana Antwerpen, 03 221 95 70 of inschrijvingen.antwerpen@samana.be

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/98405?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Antwerpen

20 oktober 2022 19:30 in WZC Veilige Have, Aalter

Zorg jij ook voor iemand? (Ontmoeting)

Zorg je ook voor iemand uit je naaste omgeving: een zieke partner, een zorgbehoevende ouder of een kind met een handicap? Of help je een vriend of buur? Dan ben jij een mantelzorger!

Zorgen voor iemand lijkt heel vanzelfsprekend, maar soms is ook ondersteuning welkom. Want mantelzorg overkomt je, vaak zonder dat je erop voorbereid bent. Zorgen voor je dierbare is vaak zo vanzelfsprekend dat vergeten wordt dat ondersteuning welkom is.

Wil je ook weten wat mantelzorg precies is, wat de ervaringen zijn van andere mantelzorgers, waar je terecht kan voor ondersteuning, en hoe je ook jezelf niet vergeet?

Organisatie en info: Samana Oost-Vlaanderen, 09 267 53 53 of oostvlaanderen@samana.be

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/101859?redirect=activities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Oost-Vlaanderen

24 oktober 2022 14:00 in LDC De Bosrank, Ten Bosse 150, 9800 Deinze

Verbindend communiceren voor mantelzorgers: Geweldig! (Ontmoeting)

Als mantelzorger neem je veelal de regie in handen voor de zorg van je naaste. Heel wat mensen zijn betrokken bij die zorg: van de thuishulp en de verpleging, tot andere familieleden of vrienden. Die communicatie is niet altijd even gemakkelijk en kan leiden tot frustratie en onzekerheid.

Hoe kan je jouw boodschap helder en oprecht overbrengen, zonder jouw eigen gevoelens en behoeften te negeren?

Tijdens deze infosessie maak je kennis met de basisprincipes van geweldloze/verbindende communicatie, geïnspireerd op het gedachtegoed van Marshall Rosenberg.

Via verbindende of geweldloze communicatie communiceer je helder, direct en op een ontwapende manier, met aandacht en respect voor jezelf en de ander. Vanuit deze aandacht en erkenning maak je écht contact, wat leidt tot meer begrip en betere samenwerking.

De verschillende stappen komen aan bod: het belang van waarneming, het erkenning geven aan gevoelens en behoeften van jezelf én de ander en het uiten van een verzoek.

Lesgever: Greet Demesmaeker
Praktijkgerichte orthopedagoge, professional coach, lector in sociaal-agogische vaardigheden aan de AP Hogeschool

Prijs:
Basisprijs: 5 euro
CM-sterprijs: 3 euro
CM-sterprijs VT: 2 euro

Organisatie en info: Samana Oost-Vlaanderen, 09 267 53 53 of oostvlaanderen@samana.be, in samenwerking met CM-gezondheidsacademie.

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/99095?redirect=activities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Oost-Vlaanderen

Prijs: 3.00 €

24 oktober 2022 19:00 in Online

Dementie, een tipje van de sluier opgelicht (Infomoment)

Dementie is een van de belangrijkste aandoeningen van deze tijd. Maar wat betekent het nu eigenlijk? Tijdens dit webinar lichten we een tipje van de sluier op. Wat is dementie? Welke symptomen zijn er? Hoe beleeft een persoon met dementie zijn wereld en hoe kan je als naaste hiermee omgaan? Op deze vragen trachten we een antwoord te geven, zonder te vervallen in technische en medische termen.

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/101639?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Antwerpen

30 oktober 2022 13:00 in Sportbar - Sporthal Heist-op-den-Berg

Praat- en eetcafé voor mantelzorgers (Ontmoeting)

Prijs: 15 euro (ter plaatse te betalen)

Info en reservering: 0495 45 14 31

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Heist-op-den-Berg

Prijs: 15.00 €

10 november 2022 14:00 in DC De Metteberg, Sint-Maartensberg 2, Bonheiden

Klein geluk voor mantelzorgers (Workshop)

Goed voor jezelf zorgen, hoe pak je dat aan? Mantelzorger zijn is iets wat je overkomt: je partner, ouder, kind of vriend wordt ziek en jij neemt een deel van de zorg op je. Mantelzorger zijn vergt ook heel wat van je.

Maar hoe doe je dat dan, goed voor jezelf zorgen? Deze fijne workshop, gebaseerd op het boekje ‘Klein geluk voor de mantelzorger in Vlaanderen’, biedt je tips en kleine methodiekjes om zelf aan de slag te gaan.

Met de tips leer je even terug ‘verademen’. Simpele, kleine oefeningen sluiten aan bij jouw noden als mantelzorger. Je leert je eigen behoeften aan rust, ontspanning, energie, contact of vrolijkheid kennen… Zo kom je zelf weer aan het roer te staan van je eigen leven. Een fijne, losse workshop vol tips en kleine praktische oefeningen …

In samenwerking met DC De Metteberg.

Organisatie en info: Samana Antwerpen, 03 221 95 70 of inschrijvingen.antwerpen@samana.be

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/99433?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Antwerpen

15 november 2022 19:00 in WZC Ten Kerselaere, Boonmarkt 27, 2220 Heist-op-den-Berg

Mantelzorgcafé (Ontmoeting)

Soms kan het deugd doen om andere mantelzorgers te ontmoeten, om elkaar tips te kunnen geven, naar elkaar te luisteren of gewoon samen een leuke tijd te beleven. Dit kan op onze mantelzorgcafé's. Breng de persoon voor wie je zorgt gerust mee. Wij zorgen ervoor dat ze in goede handen zijn, dicht bij jou.

Organisatie en info: Samana Antwerpen, 03 221 95 70 of inschrijvingen.antwerpen@samana.be

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/99254?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Antwerpen

17 november 2022 14:00 in Café Coda, Bredabaan 743, 2990 Wuustwezel

Verhalen over geluk voor mantelzorgers (Workshop)

Geluk: moet je daarnaar op zoek gaan, of is geluk iets wat je overkomt? Hoe vind je licht in het donkere woud? Zijn helpers uit onverwachte hoek wel te vertrouwen?

Vertelster Marijke Goossens neemt je mee in sprookjesverhalen over GELUK. Magische sprookjes en mythen over ‘Geluk’.

Al deze verhalen bevatten steeds een wijze kern van waarheid, schoon ingekleed en met humor en een knipoog verteld. Maar het zijn ook verhalen die je even doen stilstaan, je doen nadenken over jezelf en je situatie.

In samenwerking met Coda vzw.

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/101575?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Antwerpen

17 november 2022 14:00 in Residentie Alex, Maldegem

Klein geluk voor mantelzorgers (Workshop)

Mantelzorger zijn is iets wat je meestal overkomt: je partner, ouder, kind of vriend wordt ziek en jij neemt een deel van de zorg op je.
Mantelzorger zijn vergt ook heel wat van je. Het is daarom belangrijk goed voor jezelf te zorgen.

Het boek ‘Klein geluk voor de mantelzorger in Vlaanderen’ bevat, net zoals een kookboek, tientallen recepten die mantelzorgers helpen om de zorg beter aan te kunnen.
De centrale vraag hierbij is steeds: waaraan heeft een mantelzorger behoefte? Aan rust, ontspanning, steun, energie, inzicht, vrolijkheid, contact?

Tijdens deze workshop leer je de ‘recepten’ en tips uit het boek te gebruiken om je even te laten verademen.
Je hoeft het boek zelf niet in jouw bezit te hebben om aan de workshop te kunnen deelnemen.

Als je deelneemt aan deze workshop maak je kennis met simpele, kleine oefeningen die aansluiten bij jouw noden als mantelzorger.
Je leert je eigen behoeften aan rust, ontspanning, energie, contact of vrolijkheid kennen… Zo kom je zelf weer aan het roer te staan van je eigen leven.

Een fijne, losse workshop vol tips en kleine praktische oefeningen.

Prijs:
- Basisprijs: 5,00 euro
- CM-ledenprijs: 3,00 euro
- CM-ledenprijs VT: 2,00 euro

Organisatie en info: Samana Oost-Vlaanderen, 09 267 53 53 of oostvlaanderen@samana.be , in samenwerking met Residentie Alex

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/102772?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Oost-Vlaanderen

Prijs: 3.00 €

19 november 2022 13:30 in De Kruierie, Bevrijdingsstraat 1, 2490 Balen

Overlegtafel - Mantelzorg en werk combineren (Gespreksgroep)

Overlegtafel mantelzorg
Ben jij een mantelzorger die werk en zorg combineert? Of zou je dat wel willen maar lukt het je niet om hier een werkbaar evenwicht in te vinden? Neem dan deel aan de Overlegtafel Mantelzorg en deel jouw verhaal met Samana en andere mantelzorgers.

Ruimte voor verbinding en ideeën
Met de Overlegtafel biedt Samana jou een ruimte om in contact te komen met andere mantelzorgers die zich in een gelijkaardige situatie bevinden.Je krijgt er de kans om jouw verhaal te delen en ervaringen uit te wisselen.
We zoomen in op de knelpunten waar jij en andere mantelzorgers tegenaan lopen bij het combineren van de zorg met een loopbaan. Samen gaan we ook op zoek naar ideeën die een positief verschil kunnen maken.

Samana luistert
De hindernissen en ideeën die tijdens de Overlegtafel aan bod komen worden gebundeld tot een advies dat Samana meeneemt naar het beleidsveld. Want jouw verhaal is waardevol en moet gehoord worden.

Organisatie en info: Samana Antwerpen, 03 221 95 70 of inschrijvingen.antwerpen@samana.be

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/101078?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Antwerpen

24 november 2022 19:00 in Zoersel - administratief centrum, Handelslei 167, 2980 Zoersel

Zorg jij ook voor iemand? (Infomoment)

Zorg je ook voor iemand uit je naaste omgeving: een zieke partner, een zorgbehoevende ouder of een kind met een handicap? Of help je een vriend of buur? Dan ben jij een mantelzorger!

Zorgen voor iemand lijkt heel vanzelfsprekend, maar soms is ook ondersteuning welkom. Want mantelzorg overkomt je, vaak zonder dat je erop voorbereid bent. Zorgen voor je dierbare is vaak zo vanzelfsprekend dat vergeten wordt dat ondersteuning welkom is.

Wil je ook weten wat mantelzorg precies is, wat de ervaringen zijn van andere mantelzorgers, waar je terecht kan voor ondersteuning, en hoe je ook jezelf niet vergeet?

In samenwerking met de gemeente Zoersel.

Organisatie en info: Samana Antwerpen, 03 221 95 70 of inschrijvingen.antwerpen@samana.be

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/101143?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Antwerpen

27 november 2022 13:00 in Sportbar - Sporthal Heist-op-den-Berg

Praat- en eetcafé voor mantelzorgers (Ontmoeting)

Prijs: 15 euro (ter plaatse te betalen)

Info en reservering: 0495 45 14 31

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Heist-op-den-Berg

Prijs: 15.00 €

29 november 2022 19:00 in De Oude Pastorij, Dorpsstraat 45, 2950 Kapellen

Overlegtafel - Mantelzorg en werk combineren (Gespreksgroep)

Overlegtafel mantelzorg
Ben jij een mantelzorger die werk en zorg combineert? Of zou je dat wel willen maar lukt het je niet om hier een werkbaar evenwicht in te vinden? Neem dan deel aan de Overlegtafel Mantelzorg en deel jouw verhaal met Samana en andere mantelzorgers.

Ruimte voor verbinding en ideeën
Met de Overlegtafel biedt Samana jou een ruimte om in contact te komen met andere mantelzorgers die zich in een gelijkaardige situatie bevinden.Je krijgt er de kans om jouw verhaal te delen en ervaringen uit te wisselen.
We zoomen in op de knelpunten waar jij en andere mantelzorgers tegenaan lopen bij het combineren van de zorg met een loopbaan. Samen gaan we ook op zoek naar ideeën die een positief verschil kunnen maken.

Samana luistert
De hindernissen en ideeën die tijdens de Overlegtafel aan bod komen worden gebundeld tot een advies dat Samana meeneemt naar het beleidsveld. Want jouw verhaal is waardevol en moet gehoord worden.

Organisatie en info: Samana Antwerpen, 03 221 95 70 of inschrijvingen.antwerpen@samana.be

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/100427?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Antwerpen

01 december 2022 14:00 in LDC Den Abeel, Jozef Verberstraat 61, 2800 Mechelen

Klein geluk voor mantelzorgers (Workshop)

Goed voor jezelf zorgen, hoe pak je dat aan? Mantelzorger zijn is iets wat je overkomt: je partner, ouder, kind of vriend wordt ziek en jij neemt een deel van de zorg op je. Mantelzorger zijn vergt ook heel wat van je.

Maar hoe doe je dat dan, goed voor jezelf zorgen? Deze fijne workshop, gebaseerd op het boekje ‘Klein geluk voor de mantelzorger in Vlaanderen’, biedt je tips en kleine methodiekjes om zelf aan de slag te gaan.

Met de tips leer je even terug ‘verademen’. Simpele, kleine oefeningen sluiten aan bij jouw noden als mantelzorger. Je leert je eigen behoeften aan rust, ontspanning, energie, contact of vrolijkheid kennen… Zo kom je zelf weer aan het roer te staan van je eigen leven. Een fijne, losse workshop vol tips en kleine praktische oefeningen …

In samenwerking met LDC Den Abeel.

Organisatie en info: Samana Antwerpen, 03 221 95 70 of inschrijvingen.antwerpen@samana.be

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/99707?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Antwerpen

12 december 2022 13:30 in LDC 't Cogelshof, Deuzeldlaan 49, 2900 Schoten

Piekeren bij mantelzorgers, hoe ontkom je eraan? (Infomoment)

Piekeren, we doen het allemaal. Als mantelzorger zit je in een zorgsituatie waarbij je bekommerd bent om de naaste aan wie je zorg verleent. Vragen zoals ‘wat als’ en ‘hoe moet het nu verder’ spoken door jouw hoofd, maar je geraakt geen stap vooruit.

Merk je dat jouw hoofd nooit stil lijkt te staan? Komen dezelfde gedachten steeds opnieuw voor zonder dat je tot een oplossing komt? Of lijkt jouw piekeren een gewoonte te zijn geworden? Dan is deze bijeenkomst iets voor jou!

In het eerste deel staan we stil bij wat piekeren juist is en wat de gevolgen kunnen zijn van overmatig piekeren.

In het tweede deel worden jou een aantal handvaten en technieken aangereikt om met piekergedrag om te gaan en terug controle te krijgen over jouw gedachten.

In samenwerking met LDC 't Cogelshof.

Organisatie en info: Samana Antwerpen, 03 221 95 70 of inschrijvingen.antwerpen@samana.be

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/99238?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Antwerpen

16 december 2022 14:00 in WZC Ten Kerselaere, Boonmarkt 27, 2220 Heist-op-den-Berg

Mantelzorgcafé (Ontmoeting)

Soms kan het deugd doen om andere mantelzorgers te ontmoeten, om elkaar tips te kunnen geven, naar elkaar te luisteren of gewoon samen een leuke tijd te beleven. Dit kan op onze mantelzorgcafé's. Breng de persoon voor wie je zorgt gerust mee. Wij zorgen ervoor dat ze in goede handen zijn, dicht bij jou.

In samenwerking met LDC De Pit

Meer informatie: https://mijn.samana.be/#/activities/details/99255?redirect=trainingActivities

Deze activiteit wordt georganiseerd door Samana Antwerpen

Vertel je verhaal

Je ervaringen delen doet deugd. Bovendien kunnen andere mantelzorgers er iets uit leren.

Vul je getuigenis in

Hoe belast ben jij?

Als je veel energie in een ander steekt, loop je al gauw jezelf voorbij.

Doe de belastingstest

Meer weten?

Zoek je meer informatie over mantelzorg? Raadpleeg ons duidelijk overzicht.

Lees Ma-zopedia