Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Nieuw themaverlof voor mantelzorgers

Mantelzorgers die hun job combineren met de zorg voor iemand uit hun directe omgeving zullen vanaf 01-10-2019 een officieel statuut en bijkomende verlofrechten krijgen.

Het mantelzorgverlof kan voltijds (1 maand) of deeltijds (2 maand) worden opgenomen.

De ziekenfondsen zijn belast met de erkenning van de mantelzorgers voor het mantelzorgverlof. De ernst van zorgbehoefte wordt aangetoond met een attest of onderzoek. Op dit moment zijn er nog onduidelijkheden over de interpretaties van een aantal voorwaarden en is nog niet geweten op welke manier de ziekenfondsen de erkenning moeten realiseren.

---

UPDATE

Nieuw statuut nog niet toepasbaar

Vanaf 1 oktober zou een nieuw statuut voor mantelzorgers gelden. Dat heeft de federale overheid in april beslist. Het nieuwe statuut omvat onder meer het recht op erkend verlof voor mantelzorgers. De ziekenfondsen kregen de opdracht om dit nieuwe statuut toe te kennen aan mensen die aan de voorwaarden voldoen. Maar de ziekenfondsen kunnen de nieuwe wet nog niet toepassen, omdat de praktische uitvoering nog niet geregeld is. Het nieuwe statuut kan dus nu nog niet toegekend worden aan mantelzorgers. Het is niet bekend wanneer dat wel kan. Van zodra dat het geval is, geeft CM alle informatie.

wetgeving financieel      3 reacties       08 augustus 2019
Liliane L. liet reactie achter

Allemaal goed en wel, beter dan niets. Maar chronisch zieken en mantelzorgers zitten nog altijd in een sukkelstraatje. Als alleenstaande voor een zieke zorgen, bijvoorbeeld, kan je niet rondkomen met zo'n uitkering van - hoeveel is het weer, 360 euro? en na een jaar zakt dat bedrag.

Regina C. liet reactie achter

En als grensarbeider heb je helemaal op niets recht.
Maar je belastingen betalen mag je wel.
Hoe frustrerend is dit ?
Op het moment neem ik mijn overuren op.
Maar als ze op zijn,wat dan te doen ?

Regina C. liet reactie achter

Via de zorgkas een stapje verder gekomen. Eens zien wat ik nu voor antwoorden ga krijgen.

Mantelzorger van de week: Maureen Billiaert

Mantelzorg werd Maureen met de paplepel ingegeven. Voor ze haar vader verloor aan kanker, zorgde ze voor beide ouders. Vandaag ...

mantelzorger van de week      3 reacties

Nieuw initiatief: ‘Wij rouwen mee’

Afscheid nemen is altijd moeilijk. Gelukkig vind je vaak troost bij familie en vrienden. Al is dat in tijden van ...

beleving      0 reacties