Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Bernard Cornette

Bernard zorgt al 19 jaar voor zijn vrouw Rosette. “We hebben beloofd in goede en kwade dagen voor elkaar te zorgen”, en dat doet Bernard dus ook in tijden van MS. Het is soms een moeilijk evenwicht, maar Bernard houdt het vol. Hoe ervaart hij de zorg? We stelden hem onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Ik ben al sinds 1999 mantelzorger voor mijn echtgenote Rosette. Bij haar werd MS vastgesteld, een aandoening van het centrale zenuwstelsel.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Het is soms moeilijk het juiste evenwicht te vinden tussen de zorg voor Rosette en de zorg voor mezelf. Ik moet ook goed voor mezelf zorgen, anders kan ik het niet volhouden.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Ik beleef de mooiste momenten tijdens onze uitstapjes. Een wandeling, een etentje, onze jaarlijkse vakantie, het zijn allemaal dingen om naar uit te kijken en op en top van te genieten. En waar ik het echt voor doe? Voor de momenten waarop Rosette zegt dat ze blij is dat ik er voor haar ben en voor haar zorg.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Als het minder goed gaat met Rosette heb ik het moeilijk. Dat kan fysiek of mentaal zijn. Dan moet ik haar moed inspreken en dat vraagt energie, wat ook belastend is voor mij.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Ik probeer tijd te nemen voor mijn hobby: fotografie. Ik volg drie uur cursus in de week. Daarnaast luister ik ook graag naar muziek en lees ik graag magazines.

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Er komt een poetsvrouw bij ons langs. Die doet ook de strijk, allebei via dienstencheques. En soms komt er iemand van de MS-liga langs om Rosette enkele uren gezelschap te houden.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Dat is niet altijd gemakkelijk, gezien het vaste schema voor Rosette. Even pauzeren tussenin lukt wel, maar sommige dingen zijn moeilijk in te plannen.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Zorg goed voor jezelf en durf al eens ‘nee’ te zeggen. Enkel zo kan je het volhouden als mantelzorger!”

Meer weten over Bernard? Bekijk zijn profiel voor de laatste updates en geef hem een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      4 reacties       10 november 2017
Liliane L. liet reactie achter

Heel veel respect en bewondering voor jouw inzet! Goed dat je hulp vraagt - zelf ben ik nog niet aan dat punt gekomen.. maar da's goed, zodat je tijd hebt voor andere

Liliane L. liet reactie achter

misschien leukere dingen. Bij deze wens ik jullie nog heel veel fijne momenten samen!
Moed houden!

Bea M. liet reactie achter

Super Bernard! Hou er de moed in!

Hartelijke groetjes,
Bea

Helena B. liet reactie achter

Je bent een voorbeeld voor je omgeving

Mantelzorger roept op tot solidariteit, een heel jaar lang

Mantelzorger Carine zorgt voor haar broer met een mentale handicap. Zelf heeft ze het syndroom van Brugada, een aangeboren hartafwijking. Ze pent ...

beleving      3 reacties

Leestip: Dementie. Onze zorg

Auteursduo en nichten Elena de Ru en Elane Lazet hebben allebei al jaren ervaring als mantelzorger. Elena zorgde voor haar ...

vrije tijd      0 reacties