Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Een grotere erfenis als je voor je bejaarde ouders hebt gezorgd?

Mensen die voor hun bejaarde ouders hebben gezorgd, moeten daarvoor gecompenseerd worden in de nalatenschap. Dat is de mening van meer dan de helft van de respondenten die deelnamen aan een onderzoek van de Koning Boudewijnstichting.

De meeste Belgen hebben vandaag het gevoel dat ze hun erfenis niet kunnen regelen zoals ze dat zelf willen, blijkt uit een onderzoek van de Koning Boudewijnstichting. De helft ervaart de huidige wet zelfs als onrechtvaardig. Niet alleen het betalen van successierechten wordt vaak als illegitiem aangevoeld, ook bij de verdeling van de erfenis zou de Belg meer vrijheid willen.

Zo vindt 54 procent dat men vrij zou moeten kunnen kiezen om een kind te onterven, 23 procent meent zelfs dat dat zou moeten kunnen zonder verantwoording af te leggen. De respondenten van de studie denken aan situaties waarin het kind verslaafd is of als er geen contact meer is, maar ook als de ouders niet akkoord gaan met bepaalde levenskeuzes. Al bleek uit de studie ook dat Belgen in theorie wel willen kunnen onterven, maar dat weinigen dat ook echt van plan zijn. Een kwart vindt dat kinderen nooit onterfd mogen worden.

Meer dan de helft van de respondenten vindt ook dat een kind dat een groot deel van de zorg voor de bejaarde ouder heeft opgenomen, daarvoor gecompenseerd zou moeten worden in de nalatenschap.

"Dat systeem bestaat al in Nederland", zegt Isa Van Dorsselaer, de auteur van de studie. "Het schat mantelzorg naar waarde en maakt dat ouders zich minder schuldig voelen tegenover het kind dat voor hen zorgt. Maar andere respondenten vrezen dan weer voor de jacht op een bonus en vinden dat zorg vanzelfsprekend zou moeten zijn."

Bron: De Standaard 17 februari 2016

Luister ook naar de mening van de luisteraars in het programma Hautekiet op radio 1. Wil je je mening delen met andere mantelzorgers? Dat kan op ons forum.

wetgeving financieel      0 reacties       18 februari 2016

Oproep: Samana TV zkt. mensen met een droom

Ken je Samana TV al? Je leest er hier alles over. Wist je dat Samana TV dromen waarmaakt?Ben je geraakt …

beleving      0 reacties

Mantelzorger van de week: Liesbet

Liesbet zorgt, samen met haar zussen, voor haar papa van 81 jaar. Hoe ervaart Liesbet haar taken als mantelzorger? Wat …

mantelzorger van de week      1 reactie