Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Bespreek je mantelzorgtaak met je werkgever

Mantelzorg verlenen en je job met voldoende focus en toewijding uitvoeren, is niet vanzelfsprekend. Krijg je de combinatie niet onder controle? Aarzel niet om je situatie te bespreken met je werkgever. Wij geven je alvast enkele tips.

Op het werk maak je je zorgen over je zorgbehoevende en thuis heb je het gevoel dat je niet voldoende gepresteerd hebt op het werk. Ken je dat gevoel? Als mantelzorger van iemand die veel hulp vraagt, sta je constant onder druk. De onvoorspelbaarheid van een zorgsituatie helpt je natuurlijk ook niet vooruit. Misschien is het tijd voor wat meer ademruimte. Zo ga je hierover in gesprek met je werkgever.

Bereid het gesprek voor

Weet wat je wil. Wil je bijvoorbeeld een dag per week minder werken, een uurtje extra middagpauze om langs de zorgbehoevende te gaan of meer glijdende werkuren? Welke struikelblokken ervaar je momenteel en wat zou hier een mogelijke oplossing voor kunnen zijn? 

Probeer enkele concrete voorstellen op tafel te leggen. Zo ziet je werkgever de mogelijkheden. Zelf geen idee hoe je de situatie zou kunnen aanpakken? Ga indien mogelijk eens praten met de HR-dienst van je bedrijf. 

Het gesprek

Allereerst: plan samen een gepast moment in. Voer het gesprek niet ‘tussen de soep en de patatten’, maar voorzie de nodige aandacht en tijd. Begin de conversatie met een positieve mindset en sta open voor oplossingen waaraan je zelf nog niet had gedacht. Komen jullie tot een overeenkomst? Vergeet deze dan niet even vast te leggen op papier. 

Kreeg je van het ziekenfonds een erkenning als mantelzorger met sociaal recht – dat is iets anders dan enkel de erkenning van mantelzorger –, dan kun je mantelzorgverlof aanvragen. Meer daarover lees je in dit artikel.

Succes! 

werk      0 reacties       04 september 2020

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties