Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Sonia Surmont

Sonia zorgt voor haar mama met een zware handicap. Het ‘zorgen voor’ vraagt veel van haar, maar ze doet het met heel haar hart. Wat zijn de mooie en moeilijke momenten? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Mama, die in september 90 jaar wordt, heeft een zware handicap en is chronisch pijnpatiënt. Ik neem de zorg voor mijn rekening. Ik ben alleenstaande en sinds een zevental jaar woont mama bij mij.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Het is mijn moeder. Voor haar zorgen vind ik vanzelfsprekend. Ik doe het met heel mijn hart, anders hou je het niet vol.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Mama is snel tevreden. Ze geniet er van om met de rolstoel tot in het park te rijden en daar een kleine toer te doen. Overal waar we naartoe gaan, moet er wel een toilet in de nabijheid zijn. Je weet nooit.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Dat zijn de momenten waarop er geen communicatie is. Want door de medicatie en zware pijnstillers slaapt mama heel veel. Door de zorg heb ik bovendien niet veel tijd om andere dingen te doen. Dus je verliest snel sociale contacten. Niet iedereen begrijpt hoe je leven als mantelzorger eruit ziet.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Veel tijd om te ontspannen is er niet. Ik neem mijn vaste lectuur door, maar tijd om een volledig boek te lezen, heb ik niet. Ik ga al eens uit eten – soms zelfs op vraag van mama. Ze zit er vaak mee in dat ik te weinig van het leven geniet. Ik pik ook al eens een film of concert mee – al is dat nu wel weer een tijdje geleden. Een dagje ertussenuit zit er voorlopig niet in. Al kan ik wel beroep doen op mijn broer en schoonzus die de zorg even overnemen wanneer dat nodig is.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Nee. Ik zou dat wel zien zitten, maar mama niet. Zij is niet zo sociaal en heeft liever dat ik de touwtjes in handen heb. Enfin, we zien wel hoe het verder loopt.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Mama is niet meer mobiel. Dus als er iets te doen is, komt iedereen naar mij. Dat is telkens  wat extra werk, want je wilt toch altijd iets voorzien voor je gasten.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Maak goede afspraken op voorhand. Want de zorg vraagt veel van je. Vaak wordt dat onderschat.”

Meer weten over Sonia? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      4 reacties       03 mei 2019
Bea M. liet reactie achter

Dag Sonia,
Heel veel moed toegewenst!
Weet dat je mooi werk doet!

Hartelijke groetjes,
Bea

Frieda v. liet reactie achter

Sonia,
weet wat het in houd mijn man is al 19 jaar dement

heb nu hulp in huis. ze nemen mij mee naar de winkel mijn man zit in een rolstoel en ik kan niet alleen met hem buiten te zwaar nog veel moed toegewenst groetjes Frieda

willy o. liet reactie achter

sterkte Sonia hou je goed grts Willy

Cindy C. liet reactie achter

Mooi van je Sonia, niet vanzelfsprekend, veel moed. Cindy

Mantelzorger van de week: Karin Pragt

Karin is mantelzorger voor haar mama, die bij haar inwoont. Ze geniet enorm van hun tijd samen en vindt haar ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Trendpeiling mantelzorg: dromen, angsten en motivaties

Als mantelzorgers ergens van dromen, dan is dat nog steeds van meer tijd voor zichzelf. Terwijl de nachtmerries meestal gaan ...

trendpeiling      0 reacties