Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Maureen Billiaert

Mantelzorg werd Maureen met de paplepel ingegeven. Voor ze haar vader verloor aan kanker, zorgde ze voor beide ouders. Vandaag probeert ze de zorg voor haar moeder en gezin te combineren en ondertussen wat broodnodige tijd te maken voor zichzelf. Hoe houdt ze het vol? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
"Al sinds jonge leeftijd zorgde ik samen met mijn vader voor mijn psychisch kwetsbare moeder. Mijn vader werkte hard zodat ons gezin van vijf – ik heb twee jongere broers – elke maand rondkwam. Er kwam dus al snel een grote verantwoordelijkheid op mijn schouders terecht. Ook wanneer ik al een eigen gezin had, bleef ik voor mijn ouders zorgen. Mijn vader overleed vorig jaar, na een zware strijd tegen kanker. Nu zorg ik nog voor mijn moeder.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Het voelt voor mij als een tweede natuur. Ik doe het al van jongs af aan en werk nu ook in de zorgsector: ik ben kinesiste voor personen met dementie in een woonzorgcentrum.”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“Een glimlach van mijn moeder geeft me altijd nieuwe kracht.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Elke dag beschikbaar moeten zijn, omgaan met onverwachte situaties, nooit een zorgeloos moment hebben … Mijn mama reageert altijd overgevoelig op alles wat in haar omgeving gebeurt. Op stress reageert ze soms zelfs psychotisch. Het is natuurlijk een uitdaging om haar op zo’n momenten te begeleiden.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Ik doe aan ‘slow move’, dat is een behandelings- en begeleidingsvorm voor pijn vanuit de fasciatherapie, vergelijkbaar met tai chi. Verder volg ik meerdere opleidingen en lees ik graag.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Sinds het overlijden van mijn vader krijg ik familiale hulp, komt er verpleging aan huis en kan ik rekenen op een poetsdienst.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“De balans tussen mijn werk, partner, studerende kinderen en de zorg voor mijn moeder is moeilijk te vinden. Dat zorgt er soms voor dat ik me niet kan voorbereiden op mijn cursussen, erg frustrerend. Omstaanders vragen zich wel eens af waarom ik het mezelf zo moeilijk maak door die opleidingen er nog bij te nemen. Maar voor mij is dat de enige manier om eens weg te zijn van de thuissituatie en mijn focus te verleggen.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Laat de zorg af en toe eens over aan anderen, als dat mogelijk is. Probeer dan volop van die vrije momenten te genieten.”

Meer weten over Maureen? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      5 reacties       20 mei 2020
Bea M. liet reactie achter

Beste Maureen,

Een dikke pluim voor jou! Ik kan jouw situatie heel goed begrijpen! Veel moed !

Van Harte,

Bea

Sylvain C. liet reactie achter

Sommige mensen kunnen meer dan vele anderen en Maureen jij bent er één van. Maar niettegenstaande je enorme inzet neem zelf zeker ook wat tijd voor jezelf. Je merkt het dikwijls zelf niet dat je er stilaan aan ten onder gaat dus.....
Vele groeten,
Sylvain

Annita M. liet reactie achter

Nog veel goede moed met alles wat je doet je bent fantastisch

willy o. liet reactie achter

Maureen doe zo voort . maar zorg een beetje voor jezelf want het is lastig voor zieke mensen zorgen .heel veel sterkte vele groeten Willy

Claudine D. liet reactie achter

Veel goede moed, Maureen!
Hartelijke groet,
Claudine

Mantelzorger van de week: Hilde Caluwaerts

Hilde is mantelzorger voor haar mama en schoonmama. Ze is blij dat ze iets voor hen kan betekenen. Soms neemt …

mantelzorger van de week      0 reacties

Bespreek je mantelzorgtaak met je werkgever

Mantelzorg verlenen en je job met voldoende focus en toewijding uitvoeren, is niet vanzelfsprekend. Krijg je de combinatie niet onder …

werk      0 reacties