Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Ann Van Dessel

Ann zorgt voor haar dertienjarige dochter met kanker. De diagnose kwam hard aan. Maar hun motto luidt: “we slaan er ons wel door!” Hoe ervaart ze de zorg en wat zijn de mooie en moeilijke momenten? We stelden Ann onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Onze dochter van 13 jaar kreeg in november 2018 de diagnose lymfeklierkanker. Op dat  moment staat de klok even stil. Maar we hebben ons allemaal – ook zij – vrij snel herpakt. Ons motto luidt nu: we slaan er ons wel door en zien dit gewoon als een fase. Vanaf het moment van de diagnose stel je je prioriteiten bij, bewust en onbewust.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“De zorg is eerder ‘er zijn’, moed inspreken en soms helpen waar nodig. Echt verzorgende activiteiten houdt het tot nu toe niet in. Onze dochter is een zelfstandige, mondige meid. Ze is een echte levensgenieter en vechter. En daar steunen we haar volop in.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Wat ongelooflijk fijn is om te zien, is de manier waarop haar vriendinnen en nichtjes haar ondersteunen. Wanneer ze zich goed voelt, worden er tal van fijne activiteiten gepland. Ze bloeit dan helemaal open. En daar haalt ze energie uit voor de moeilijkere momenten.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Het is zwaar wanneer ze chemo krijgt. Je ziet haar lijden, zonder dat je er zelf iets aan kan doen. Dat is bijzonder moeilijk.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Om te ontspannen ga ik joggen met vriendinnen, spelen we me ons gezin gezelschapspelletjes of genieten we van een lekkere maaltijd.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“We krijgen bijzonder veel hulp van de grootouders. Zij verdienen ook zeker de titel ‘mantelzorger van de week’. We kunnen onvoorwaardelijk op hen rekenen en daar zijn we hen erg dankbaar voor.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s, je job en je familieleven?

“Soms is de balans zoek. Samen als gezin de dingen doen die we voordien deden, gaat niet. Dus zoeken we nieuwe activiteiten. Ook ons sociaal leven staat op een lager pitje, dat kan nu eenmaal niet anders.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Aarzel niet om hulp in te roepen. Want er zijn veel mensen die je willen helpen. En zo kan je zelf eens stoom afblazen.”

Meer weten over Ann? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      4 reacties       15 maart 2019
camilla s. liet reactie achter

Heel veel goeie moed toegewenst aan moeder en dochter.
Milla

N L. liet reactie achter

Veel moed en sterkte voor jullie gezinnetje, fijn dat jullie toch nog kunnen genieten!

Bea M. liet reactie achter

Dag Ann,

Aan jou en jouw dochter, heel veel moed toegewenst!
Eveneens aan de grootouders.
Van Harte,
Bea

NOÊLA D. liet reactie achter

Dag Ann
Ik wens u en je dochter het allerbeste.
Een kind is alles voor een ouder.
Veel goede moed voor jullie gezin.
D. J.N;

Mantelzorger roept op tot solidariteit, een heel jaar lang

Mantelzorger Carine zorgt voor haar broer met een mentale handicap. Zelf heeft ze het syndroom van Brugada, een aangeboren hartafwijking. Ze pent ...

beleving      3 reacties

Leestip: Dementie. Onze zorg

Auteursduo en nichten Elena de Ru en Elane Lazet hebben allebei al jaren ervaring als mantelzorger. Elena zorgde voor haar ...

vrije tijd      0 reacties