Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Anja Van Dam

Anja zorgt samen met haar man en zoon voor haar moeder. Die taak is haar niet vreemd: als kind zorgde ze al mee voor haar grootouders. Met een globale pandemie kreeg ze nog niet te maken, dat vormt een nieuwe uitdaging. We stelden Anja onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden? 
“Net zoals vele anderen ben ik er gewoon ingerold. Mijn moeder kreeg vorig jaar een beroerte waarna ze zorg nodig had. Ik ben de enige dochter, dus logischerwijs stapte ik samen met mijn gezin in het zorgverhaal. De situatie was voor mij meteen heel herkenbaar: ik heb als kind altijd mee voor mijn grootouders gezorgd. Zeker mijn grootmoeder, die meerdere keren een beroerte kreeg, had veel zorg nodig. Gelukkig kan ik voor de zorg voor moeder altijd rekenen op de steun van mijn man en zoon. Zonder hen zou het een pak moeilijker zijn. Ik ben hen dan ook ontzettend dankbaar.”

2. Hoe ervaar je de zorg? 
“Soms is het best wel zwaar. Ik werk voltijds met afwijkende uren, dus de zorg vergt wel wat planning. Mijn moeder woont naast ons, dus we zijn 24/7 beschikbaar. Dat maakt het gemakkelijk voor haar zorg, maar ook moeilijk om afstand te nemen. Er komt nu stilaan ook wat dementie aan te pas, dus we moeten extra oplettend zijn. Een dagje weg of vakantie moet goed gepland worden zodat er voldoende opvolging is qua eten, medicatie, enzovoort.”

3. Wat zijn de mooie momenten? 
“Ik geniet van alle momenten die we samen hebben, ook al zijn de gesprekken soms kort of zelfs eenzijdig. In het verleden zag ik al waar het naartoe zou kunnen gaan, dus ik wil wel bewust alle goeie momenten meemaken, zolang het kan. Ook al heb ik een superlieve en fantastische schoonmoeder, ik heb maar één mama …”

4. Wat zijn de moeilijke momenten? 
“Het besef dat alles minder goed gaat en dat ze nogal veel begint te vergeten, is voor haar niet gemakkelijk en dat maakt haar soms opstandig. Vaak zijn de mensen die het dichtst bij haar zijn daar de uitlaatklep voor, wij dus. We trekken qua karakter nogal op elkaar dus dat durft wel eens ‘kletteren’, maar dat koelt meestal wel snel terug af.”

“Ook de coronaperiode is een harde dobber. Zo goed als al haar sociale contacten zijn weggevallen omdat activiteiten niet kunnen doorgaan. Dus ik denk dat ze zich wel soms eenzaam voelt. We proberen wel in de gaten te houden dat dat gevoel niet gaat overheersen. Voor mezelf speelt de ongerustheid ook wel mee – hoelang kan ze nog echt alleen zijn? Vanaf wanneer wordt de dementie en/of de beperkte mobiliteit echt een gevaar voor haar? Je ziet als kind je ouder aftakelen en dat is een afschuwelijk gevoel.”

5. Wat doe je om te ontspannen? 
“We gaan regelmatig wandelen en fietsen. En ik probeer extra te genieten van de momenten met ons gezin of met vrienden. Elke zondag gaan mijn moeder en tante bij elkaar op bezoek en kunnen wij onze namiddag inplannen zoals we dat zelf willen, zonder ergens rekening mee te moeten houden en dat is wel fijn. Dan proberen we alles eventjes los te laten. En er zijn ook altijd Poppy en Sumu … onze schatten van katten. Vooral Poppy heeft altijd liefde te veel.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening? 
“Er is thuisverpleging, er komt thuiszorg en er is een vaste poetshulp voorzien. Ik heb een tijdje warme maaltijden laten leveren, maar dat bleek geen succes. De maaltijden belandden zonder dat wij het wisten in de vuilbak en als gevolg daarvan mama in het ziekenhuis. Sindsdien koken we elke dag mee voor haar, zo hebben we zicht op wat en hoeveel ze eet, eet ze gezond en is dat ineens een extra bezoekje.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je job, je hobby’s en je familieleven? 
“Dat is niet altijd even makkelijk. Tijdens de week hebben we sowieso minder tijd voor hobby’s. Als gezin proberen we wel tijdig een signaal te geven als een van ons te veel hooi op de vork neemt. Dan proberen we eventueel een pauze in te lassen.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers? 
“Geniet van alle mooie momenten samen, maar vergeet vooral ook jezelf niet. Er is zoveel hulp en er zijn zoveel hulpmiddelen beschikbaar – hulp vragen is absoluut geen schande. En als het dan toch allemaal even niet meer gaat, is dat helemaal oké. Je kan alleen maar doen wat je kan. Superman woont nu eenmaal op een andere planeet.”

Meer weten over Anja? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      1 reactie       30 oktober 2020
Bea M. liet reactie achter

Dag Anja,
Je doet mooi werk ! Super !
Hou het veilig in deze barre tijden !
Veel moed en een hartelijke groet,
Bea

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties