Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Ma-zo van de week: Mie Guffens

Mie zorgt voor drie personen: haar papa, mama en een goede vriend. Daarnaast werkt ze als kleuterjuf. Een balans vinden tussen haar job en het 'zorgen voor' is moeilijk. Laat staan dat er nog tijd over is voor zelfzorg. Hou houdt ze het vol? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Dat is op een spontane manier gebeurd. Naarmate mijn ouders zorgbehoevender werden, ben ik hen meer beginnen ondersteunen. Ik zorg ook voor een goede vriend. Mijn papa lijdt aan de ziekte van Alzheimer, mijn mama aan astma – zij helpt ook met de zorg voor mijn papa - en mijn vriend aan multiple sclerose.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Ik vind het best vermoeiend om eerlijk te zijn. Dat komt vooral omdat het zo veelzijdig is, denk ik. Bij mijn ouders doe ik buiten de typische zorgtaken ook karweitjes die ze zelf niet gemakkelijk kunnen uitvoeren. Verder doe ik ook hun administratie en hou ik hun medische agenda bij.”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“Doordat ik als mantelzorger een andere houding heb tegenover het leven, bestaan mooie momenten bij mij uit dingen die andere mensen waarschijnlijk niet eens opvallen. De vogels in de tuin, papa die blij is wanneer hij tijdens een wandeling een koe ziet die een appel probeert te plukken … Het is belangrijk dat we blijven lachen en relativeren. Humor maakt alles beter.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Wanneer ik papa achteruit zie gaan of merk dat mama het moeilijk heeft met de zorg voor hem. Voor hun is een spontane uitstap een utopie. Ook op reis gaan is niet simpel. We moeten bijvoorbeeld altijd checken of de bestemming rolstoelvriendelijk is.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Hobby’s heb ik niet meer. Ik geniet er wel echt van om op mijn kleindochtertje van vier maanden oud te passen. Daar krijg ik energie van! Mijn job in de kleuterschool doe ik ook graag, maar die is niet echt ontspannend. Als ik niet om negen uur ’s avonds ga slapen, hou ik het niet vol.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Ja, er komt verpleging aan huis en wekelijks komt er iemand poetsen. Daar ben ik blij om.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je job en je familieleven?
“Amper. Vooral de balans tussen mijn werk en de zorg is heel moeilijk. Tijdens de vakanties probeer ik wel eens tijd voor mezelf te maken. Al spendeer ik mijn zeldzame vrije tijd meestal aan huishoudelijke taken die uitgesteld werden.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Geniet van de kleine dingen. Relativeren en een vleugje humor doen wonderen.”

Meer weten over Mie? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      4 reacties       22 november 2019
camilla s. liet reactie achter

Heel veel moed toegewenst Mie. Probeer toch goed voor jezelf te zorgen, en zoek desnoods genoeg hulp en steun
Veel liefs

Annita M. liet reactie achter

Goede moed Mie het zal niet makkelijk zijn .maar geniet op tyd en stond zeker van je kleinkind want ze zijn snel groot

Bea M. liet reactie achter

Dag Mie,

Je doet schitterend werk! echt prachtig! draag ook zorg voor jezelf!
Een dikke proficiat! Ik weet wat het is als je er alleen voor staat!
Een hartelijke, warme knuffel,
Bea

Ruth V. liet reactie achter

Het is zo mooi wat je doet Mie! Zorg ook goed voor jezelf en blijf lachen en genieten van de kleine dingen. Dikke moedsknuffel voor elk moeilijk moment, Ruth

Mantelzorger van de week: Karin Pragt

Karin is mantelzorger voor haar mama, die bij haar inwoont. Ze geniet enorm van hun tijd samen en vindt haar ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Trendpeiling mantelzorg: dromen, angsten en motivaties

Als mantelzorgers ergens van dromen, dan is dat nog steeds van meer tijd voor zichzelf. Terwijl de nachtmerries meestal gaan ...

trendpeiling      0 reacties