Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Boektip: Wat Alz?

Wat als de dingen en de personen om je heen hun betekenis verliezen? Dan kunnen Alzheimerpatiënten volgens Kasper Bormans, onderzoeker aan de KU Leuven, nog altijd terugvallen op hun verbeelding. Op basis van zijn project in een woonzorgcentrum kwam Kasper tot enkele verrassende inzichten. Zijn positief en vernieuwend boek Wat Alz? is hier het resultaat van.

In verschillende stadia van de ziekte werden patiënten gevraagd ‘wat als?’. Kasper kon zo in kaart brengen welke herinneringen en ervaringen nog levendig en intens waren en welke niet. Kleine dingen, die voor iemand anders misschien banaal lijken, kunnen voor Alzheimerpatiënten juist heel belangrijk zijn. Muziek, een schilderij, een wandeling, het kunnen allemaal prikkels zijn die een bepaalde herinnering oproepen. Op basis hiervan ontwikkelt Kasper in zijn onderzoek virtuele geheugenpaleizen en andere technieken om met Alzheimerpatiënten te communiceren.

Naast een schets van de verbeelding en de herinnering van de patiënten, is het boek een aaneenschakeling van ontroerende verhalen. Het toont de emotionele impact van de ziekte op het leven van de patiënt en zijn naasten.

Wat Alz? van uitgeverij Van Halewyck is verkrijgbaar in de boekhandel.

gedachtenvoer      0 reacties       23 december 2014

Mantelzorger van de week: Galiene Thoelen

Galiene is 22 jaar en samen met haar vader mantelzorger voor haar moeder. Die heeft een zeldzame ziekte en kan ...

mantelzorger van de week      1 reactie

Recepten om beter voor jezelf te zorgen

Iedereen beaamt hoe moeilijk en belastend mantelzorg wel is. En hoe belangrijk dat een mantelzorger ook goed voor zichzelf zorgt. ...

beleving      0 reacties