Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Studenten ontwerpen badkamer voor dementerenden

Voor dementerende ouderen kan het gebruik van de badkamer een beangstigende ervaring zijn. Wanneer ze in de spiegel kijken, schrikken ze van de vreemde die hen aanstaart. En de zwarte tegels van een dambordvloer lijken wel zwarte gaten. Speciaal voor hen ontwierpen een groepje studenten van hogeschool UC Leuven-Limburg en van het Technisch Instituut Heilig Hart in Hasselt de badkamer van de toekomst, in een oud jasje. Hier vind je geen spiegels, enkel geuren, beelden en geluiden uit de goede oude tijd.

De studenten stelden zich tot doel - in het kader van het project 'techniek in de zorg' - de badkamer van de toekomst te maken voor dementerende ouderen. Hun doel? Ervoor zorgen dat dementerende ouderen wel graag in bad gaan.

En dus kwam er een effen vloer, in plaats van zwartwittegels. Muren in pasteltinten geven de nodige rust. Een rek waarop hun kleren klaarliggen in de juiste volgorde schept orde. Er komen ook meer gesofisticeerde ingrepen, zoals een domoticasysteem dat van de grauwe badkamer de ideale verzorgingsruimte maakt. Het systeem stuurt beeld, geluid, temperatuur en geur aan. De geur van een bloemenveld kan kalmeren. En tegelijkertijd zullen er filmpjes en muziekjes uit de oude doos spelen. Want mensen met dementie mogen dan wel veel vergeten zijn, melodieën en beelden uit hun jeugd herkennen ze vaak wel nog.

De badkamer van de toekomst zou in de loop van volgend jaar uitgewerkt moeten worden in Genk.

Bron: Het Nieuwsblad - 23 mei 2015

Tips om je woning comfortabeler te maken voor zorgbehoevende én mantelzorger vind je op  
woningaanpassing-en-ergotherapeutisch-advies.

beleving      0 reacties       25 mei 2015

Boekentip: Vlinderslag

Vele dingen in het leven doe je uit puur doorzettingsvermogen. Als mantelzorger weet ik dat als geen ander. Ook het ...

vrije tijd      0 reacties

Mantelzorger van de week: Gust Van Peer

Wat begon met spraakproblemen, bleek al snel PSP te zijn, een zeldzame hersenziekte. Stilletjes aan moest Gust meer en meer ...

mantelzorger van de week      9 reacties