Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorgers hebben meer ondersteuning nodig

Volgens een grote internationale studie krijgen mantelzorgers zelf vaak ook te kampen met emotionele en lichamelijke problemen.

De studie werd uitgevoerd in 25 landen, waaronder België, aan de hand van een vragenlijst opgesteld door EUFAMI  (de Europese federatie van verenigingen van families van mensen met psychische stoornissen) in samenwerking met het Lucas, centrum voor zorgonderzoek en consultancy van de KU Leuven.
De studie werd uitgevoerd bij in het totaal 1 111 mantelzorgers en had tot doel wat de noden van die hulpverleners zijn en hoe we hen het best kunnen ondersteunen.
Alle hulpverleners waren in contact met een vereniging van mantelzorgers. 80% waren vrouwen. De overgrote meerderheid (76%) zorgde voor hun eigen kind, een zoon of dochter met een psychose, schizofrenie, bipolaire stoornis of een andere geestesziekte. Gemiddeld besteedden ze 22 uur aan hulp, wat dus overeenstemt met een parttimejob.

De studie leert dat de mantelzorgers positieve dingen uit de situatie halen, maar dat de belasting en negatieve gevoelens ook een belangrijke invloed hebben op hun dagelijkse leven.

Een vijfde van de respondenten gaf toe dat ze zo uitgeput waren dat ze niet meer 'correct konden functioneren'. En een derde vond dat hun eigen lichamelijke gezondheid eronder leed. Ongeveer een derde van de mantelzorgers voelt zich depressief en een soortgelijk percentage geeft aan te weinig te slapen wegens stress en angst.
Ze vertonen ook vaak nog andere negatieve gevoelens zoals eenzaamheid, het gevoel te weinig tijd voor zichzelf te hebben en angst dat de patiënt te afhankelijk wordt.
Meer dan negen op de tien respondenten (93%) zouden graag meer steun krijgen van het medisch personeel.

EUFAMI leidt uit die enquête af dat gezondheidswerkers de waardevolle rol van mantelzorgers beter zouden moeten erkennen, hen zouden moeten betrekken bij de behandeling en het plannen van de zorg en met hen zouden moeten samenwerken om betere resultaten te behalen voor de patiënt.

Bron : Artsenkrant - 27 nov. 2015

beleving      0 reacties       02 december 2015

Trendpeiling: 10 behoeftes van de mantelzorger

Ma-zo nam een grootschalig onderzoek af om meer inzicht te krijgen in de leefwereld van mantelzorgers. Vandaag kom je te ...

trendpeiling      0 reacties

Mantelzorger van de week: Louis Thys

Louis zorgt voor zijn vrouw, Flora. Zij heeft de ziekte van Alzheimer. Haar karakter is enorm veranderd door de ziekte, ...

mantelzorger van de week      3 reacties