Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Hoe blijft de mantelzorger vitaal?

Mantelzorg: zwaar, moeilijk en belastend? Dat is soms inderdaad het geval en ook de gangbare benadering van mantelzorg. Maar dat doet geen recht aan de ervaringen van veel mantelzorgers die ook genoegen beleven aan het zorgen voor een ander of daar trots op zijn.

In Nederland ging het Expertisecentrum Mantelzorg aan de slag om, samen met mantelzorgers en beroepskrachten, te achterhalen wat nu maakt dat mantelzorg prettig blijft of weer wordt. Of, meer in jargon, hoe blijft de mantelzorger vitaal?

'Op weg naar vitaliteit' biedt een creatieve manier om te reflecteren op mantelzorg: met behulp van landkaarten. 'Op weg naar vitaliteit' is niet alleen bestemd voor beroepskrachten. Ook de mantelzorger zelf kan er mee aan de slag.

De kaarten zijn ingedeeld naar vier thema’s: lichaam, hoofd, hart en ziel. Bij ieder thema vind je diverse inspiratievragen en kun je ontdekken hoe  de landkaarten je een sleutel bieden naar een andere beleving van mantelzorg. Ze laten je als mantelzorger stilstaan bij vragen als ‘Hoe blijf ik gezond?’ en ‘Wat geeft mij houvast?’. En ze inspireren mantelzorgers om hun eigen verhaal te vertellen over vitaliteit. Onderweg krijg je als mantelzorger nieuwe inzichten en ideeën over wat belangrijk is om vitaal te blijven.

Lees meer in 'Op weg naar vitaliteit'.

Ook bij 'Hoe je batterijen weer opladen?' vind je allerhande tips om als mantelzorger ook zorg te dragen voor jezelf.

 

beleving      0 reacties       08 september 2015

Mantelzorger van de week: Christel Verschueren

Christel zorgt voor zoon Robbe. Zes jaar geleden kreeg hij de diagnose van CVID, een immuniteitsziekte. Twee jaar geleden kwam daar ...

mantelzorger van de week      5 reacties

Campagne YOUNG HEROES voor jonge mantelzorgers

Duizenden jongeren en kinderen in Vlaanderen doen aan mantelzorg. Ze nemen verschillende zorgtaken op zich binnen hun gezin of omgeving. ...

belangen      0 reacties