Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Erfgoed en dementie mikt op sociale meerwaarde

Het boek 'Erfgoed en dementie', geschreven door Bart de Nil en Herlinde Dely wil zorgsector en erfgoedsector dichter bij elkaar brengen..

'Voor veel zorgverleners is erfgoed te weinig bekend en werken zij op hun eigen eiland, begint Herlinde Dely. 'Deze gids wil beide sectoren inspiratie bieden maar ook de mantelzorgers kunnen er heel wat nuttige tips vinden om met behulp van erfgoed te communiceren met personen met dementie.
65% van de mensen met dementie wonen nog thuis en zijn omringd door familie of vrienden die voor hen zorgen. De gids wil hen aanzetten tot het houden van ontspannende activiteiten met behulp van voorwerpen die de oudere heel goed kent en zich herinnert van vroeger. We denken bijvoorbeeld aan een 'passevite', een koffiemolen of een liedje van vroeger. De erfgoedsector is in die optiek van onschatbare waarde'.

Bart De Nil wil de gids nu als leidraad gebruiken om in 2016 workshops te geven in alle Vlaamse provincies. Die workshops zijn dan een voorbereiding op de erfgoeddag in 2017 die in het teken van zorg zal staan."

Het eerste exemplaar van het boek was voor Minister van Welzijn Jo Vandeurzen. Op het kabinet van de minister zijn ze momenteel bezig met het opmaken van een globaal mantelzorgplan. De Alzheimerliga Vlaanderen heeft voor de mantelzorger een pakket samengesteld. Daarmee kunnen mantelzorgers alvast aan de slag, maar ook  deze gids past perfect in de doelstellingen van het dementieplan.

Bron : Het Nieuwsblad 03-12-2015

beleving      0 reacties       07 december 2015

Leestip: Dementie. Onze zorg

Auteursduo en nichten Elena de Ru en Elane Lazet hebben allebei al jaren ervaring als mantelzorger. Elena zorgde voor haar ...

vrije tijd      0 reacties

5 tips ten tijde van het coronavirus

Nu het coronavirus ons land in zijn greep houdt, zitten de meesten onder ons thuis om de verspreiding van het ...

actua      0 reacties