Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Samana magazine juni

Relatiebemiddelaar Rika Ponnet aan het woord
"Het is heel versterkend voor mantelzorgers als er erkenning is voor hun hulp en steun", zegt Rika Ponnet.

Portret: psycholoog Paul Verhaeghe
"Wij leven in een paradijs", zegt Paul Verhaeghe, "wij hebben een uitstekende gezondheidszorg, vakantie- en ontspanningsmogelijkheden, alle kinderen kunnen naar school, ons voedsel was nog nooit zo veilig, de vrouw wordt eindelijk als evenwaardig aan de man gezien ... En toch zijn er in België nog nooit meer zelfmoorden, burn-outs, depressies, langdurig zieken geweest ... Vanuit een soort verwondering én machteloosheid hiertegen in mijn praktijk als psycholoog ben ik op zoek gegaan naar verklaringen en oplossingen."

Met hart en nier
Over orgaandonatie bestaan nog veel misverstanden. Dat je bijvoorbeeld bloedverwant moet zijn om in aanmerking te komen als levende donor. De nodige overeenkomsten zijn natuurlijk essentieel, maar die zitten niet per definitie in de familie. Als echtgenote, maar vooral zielsverwant schonk Lydia (56) vorig jaar een nier aan Rudy (61). "Een orgaan afstaan is niet evident, maar voor mij was het vanzelfsprekend."

Als ik lach, stotter ik niet …
Het zou niet mogen, maar soms bepaalt een kleine onvolmaaktheid wie je bent en waar je geraakt in het leven. Een probleem met spreken bijvoorbeeld, kan het verschil maken of je als advocaat of als ijzerboer door het leven gaat … Hoewel de juiste therapie soelaas kan bieden!

We hebben elkaar hard nodig
Ingrid Nelis (54) spartelde zich al door tal van moeilijke situaties. Als kind worstelde ze met een angststoornis, als kleuterjuf raakte ze verstrikt in een slopend conflict op het werk, ze maakte een zware depressie door en heeft sinds juli 2017 eierstokkanker. Wat hielp en helpt haar om ondanks die mokerslagen toch in haar kracht te blijven staan? Ingrid vertelt het ons aan de hand van zes fragmenten uit haar boek ‘Gekleurde tranen’.

Meer lezen? Abonneer je op Samana Magazine! Een abonnement kost slechts 10 euro per jaar, voor 10 nummers. Aan te vragen via magazine@samana.be.

belangen      0 reacties       24 juni 2019

Mantelzorger van de week: Maureen Billiaert

Mantelzorg werd Maureen met de paplepel ingegeven. Voor ze haar vader verloor aan kanker, zorgde ze voor beide ouders. Vandaag ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Nieuw initiatief: ‘Wij rouwen mee’

Afscheid nemen is altijd moeilijk. Gelukkig vind je vaak troost bij familie en vrienden. Al is dat in tijden van ...

beleving      0 reacties