Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Samana magazine april

Edel Maex, psychiater en mindfulnesstrainer
Als er iemand de Vlaamse ‘mindfulnessvader’ mag genoemd worden, dan is het ongetwijfeld psychiater Edel Maex. Zijn eerste mindfulnesstraining organiseerde hij in 1996. Intussen heeft hij al meer dan driehonderd groepen begeleid, een vijftiental boeken geschreven en tientallen lezingen gegeven. Wat zocht en vond Edel Maex in mindfulness? Een gesprek in het hier en nu.

Iedereen laten proeven van kunst
Mu-zee-um noemt zichzelf een kunsteducatieve draaischijf. Kunstenaars en publiek met elkaar in contact brengen via de organisatie van allerlei workshops en ateliers. Mensen van alle leeftijden en bevolkingsgroepen van kunst en cultuur laten proeven … daar gaat het om! Zij vergeten hierbij niet uit te pluizen hoe je mensen met een beperking mee aan boord van het museum krijgt.

Hoe omgaan met iemand die depressief is?
Wanneer iemand depressief is, dan heeft dit een grote impact op zijn omgeving. Hoe ga je om met een depressieve persoon? Meegaand en begrijpend of juist niet? Vaak zie je dat de familie heel uiteenlopend reageert. De familie leeft wel mee, maar is het dikwijls niet eens over de aanpak, wat tot bijkomende problemen en spanningen leidt. En dus blijft de vraag: hoe help je iemand die depressief is nu het best? 

CVS, een stand van zaken
Rond het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) is de laatste decennia veel te doen geweest. Er waren de zogenaamde believers en non-believers, veel verschillende meningen over de mogelijke oorzaak en behandeling. Dit kwam CVS-patiënten niet altijd ten goede. Ondertussen groeit er - wereldwijd - een consensus over de oorzaak en behandeling van CVS. Een stand van zaken.

Meer lezen? Abonneer je op Samana Magazine! Een abonnement kost slechts 10 euro per jaar, voor 10 nummers. Aan te vragen via magazine@samana.be.

belangen      0 reacties       05 april 2019

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties