Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Zorgen voor personen met dementie tijdens sociale isolatie

De omgang met personen met dementie is nooit vanzelfsprekend. Maar wanneer het coronavirus ons land teistert, staan mantelzorgers voor een nog grotere uitdaging. We delen enkele tips om deze periode op een zo aangenaam mogelijke manier door te brengen.

Elke zorgbehoevende is anders. De ene tip werkt dus beter dan de andere. Probeer verschillende activiteiten uit zonder een van jullie beiden te forceren. Merk je dat bepaalde handelingen enthousiasme opwekken? Implementeer ze dan wat vaker in jullie routine.

1. Videobellen
Geen baanbrekende tip, wél eentje die altijd in de smaak valt. Er zijn verschillende platformen waarop je gratis kan videobellen, denk aan Skype, Facebook Messenger of Google Hangouts. Anders dan bij een standaard telefoontje, doet het goed om de persoon waarmee je contact zoekt in levende lijve voor je te zien. Deze vorm van communicatie leunt het dichtst aan bij een ‘gewoon’ gesprek.

2. Dagelijkse structuur 
Nu de vaste activiteiten zoals de dansnamiddag of het bezoekje aan het praatcafé wegvallen, lijken de dagen wel in elkaar over te vloeien. Een vast dag- of weekschema kan daarbij helpen. Zowel kleine activiteiten zoals samen koken, de planten water geven en de was vouwen als grotere bezigheden zoals een vaste knutselnamiddag of puzzelavond kunnen je dagen meer structuur bieden.

3. Huishoudelijke klusjes
Het huishouden dat vroeger vaak een dagelijkse sleur leek, kan nu voor plezier zorgen. Alles kan nu gezellig op het gemak: samen bakken, rustig afwassen, die rommelige kast onder handen nemen en allerlei vergeten schatten ontdekken …

4. Lichaamsverzorging
Nagels lakken, een gezichtsmasker laten intrekken, elkaars voeten masseren … Er is genoeg tijd om een welnessmoment te organiseren. Relaxatiemuziek erbij en je waant je in een oosterse hammam!

5. Nostalgie
Duik samen het verleden in en beluister de beste hits uit de jeugdjaren van je zorgbehoevende. Een film of televisieprogramma uit die tijd bekijken is ook een goed idee. Deze activiteit haalt gegarandeerd enkele leuke herinneringen boven.

6. Creatieve activiteiten
Schilderen, boetseren of tekenen – personen met dementie zijn vaak erg creatief aangelegd. Dit soort activiteiten kan een ideale uitlaatklep zijn voor de intense gevoelens die ze dagelijks ervaren. Je zal verbaast zijn door hun creaties!

7. Neus in de boeken
Samen lezen of voorlezen kan de gedachten verzetten. Duik samen in een fictieve wereld waarin er geen sprake is van een globale pandemie, maar wel van romantiek of mysterie.

8. Bewegen
Een gezellige wandeling is altijd een goed idee. Nu andere activiteiten beperkt zijn, strek je de benen best wat vaker. Neem altijd een flesje water en andere benodigdheden mee, zo zijn jullie op alles voorbereid.

Zit je als mantelzorger nog met vragen omtrent de huidige coronasituatie? Bel Samana’s mantelzorgtelefoon op het nummer 078 15 50 20. Dat kan elke werkdag van 10 tot 12 en 13 tot 16 uur. Er zit een luisterend oor voor je klaar.

actua      0 reacties       07 mei 2020

Boekentip: Me-time, journal voor mantelzorgers

Hilde Vandebroek is mantelzorger voor haar ouders. Uit eigen ervaring weet ze dat mantelzorgers nood hebben aan ondersteuning om de …

vrije tijd      0 reacties

Belastingvoordeel voor mantelzorgers

Wist je dat bepaalde mantelzorgers kunnen genieten van een verhoogde belastingvrije som? Het gaat over de uitbreiding van een bestaande …

wetgeving financieel      0 reacties