Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Zorg als gezellige ruilhandel

De Belgische zorgsector is lang niet de enige die onder druk staat. In Japan steekt de vergrijzing zelfs nog sterker de kop op. Dat leidde tot een interessant initiatief van een vrijwilligersorganisatie. Mensen die zorg verlenen aan iemand anders, krijgen datzelfde aantal uren zorg later terug, wanneer zij, of iemand van hun familie, het nodig hebben.

Vergrijzing is een gigantisch probleem in het land van de rijzende zon. Japan is namelijk het snelst verouderende land ter wereld. In 1970 was ongeveer 7% van de bevolking een 65+’er. Ondertussen is dat al 23%. De verwachting is dat het in 2060 zomaar eventjes 40% zal zijn.

De vergrijzing zette in de jaren 90 volop in, maar de Japanse overheid gaf niet thuis. En hoewel de Japanse tradities dicteren dat familieleden voor elkaar moeten zorgen, werd dat in praktijk veel te zwaar. Gezinnen werden immers kleiner en de kinderen trokken de stad in, waardoor ze telkens heuse afstanden moeten afleggen. Die stress werd vele Japanners teveel.

Geef zorg, krijg zorg

Er ontstonden evenwel tal van organisaties die er iets aan wilden doen. De Nippon Active Life Club (NALC) is een van hen. Zij kwamen op de proppen met een knap idee: het aantal uren dat je zelf zorgt voor iemand anders, krijg je later terug wanneer je zelf zorg nodig hebt. Je kan gespaarde uren tevens cadeau geven aan een familielid. In praktijk gaat het vooral om aanvullende zorg, zoals een maaltijd klaarmaken, boodschappen doen, chauffeur spelen en uiteraard het sociaal contact.

Succesvol initiatief

De NALC is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met meer dan honderd afdelingen over het land. Het lidgeld bedraagt slechts 26 euro per jaar. En alle gegeven uren krijg je later dus gewoon terug. Niet-leden die wel zorg vragen, betalen een kleine bijdrage voor de zorg die zij van de vrijwillige mantelzorgers krijgen. Een win-winsituatie voor iedereen.

Wat denk je? Zou zo’n initiatief in België ook kunnen aanslaan?

actua      3 reacties       08 oktober 2014
Peter D. liet reactie achter

Dat zouden ze bij ons ook moeten invoeren! Een mooie beloning voor wie zich inzet om voor iemand te zorgen. Het is ook fijn voor mensen wiens partner al overleden is, om te weten dat ze er later zelf toch niet alleen voor gaan staan.

Lies S. liet reactie achter

Inderdaad wel fijn om iets terug te krijgen, maar anderzijds is het natuurlijk wel fijner om door liefdevolle familieleden geholpen te worden, dan door onbekenden ...

Kris G. liet reactie achter

Lijkt me een fantastisch idee... Alleen stel ik me de vraag of de zorg die je terug krijgt wel evengoed is als de zorg die je zelf geeft (of andersom)

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties