Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

SOM+ houdt kwetsbare ouderen langer thuis

SOM+ staat voor 'Samenwerken op maat levert een plus op!'. Het is een samenwerking in regio Waas&Dender van vijf woonzorgcentra, CM Waas en Dender, WGK, Familiezorg en Familiehulp. Deze verschillende partners uit de thuis- en ouderenzorg zorgen ervoor dat kwetsbare ouderen langer op een kwalitatieve manier thuis kunnen blijven.

Het project zoekt naar nieuwe, alternatieve en ondersteunende zorg en begeleiding voor ‘kwetsbare’ ouderen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Via nieuwe initiatieven biedt SOM+ ondersteuning die aansluit bij de behoeften van de oudere en de mensen uit de naaste omgeving, familie, vrienden of buren die helpen. Dat kan door het uitbreiden van de bestaande hulp, het aanbieden van zorg op maat en het maken van goede afspraken. De deelnemende woonzorgcentra en thuiszorgdiensten werken daarvoor nauw samen. Ook de mantelzorgers en vrijwilligers worden betrokken bij het zorgverleningsplan.

Door systematisch, multidisciplinair en proactief te werken, wordt een opname in een ziekenhuis en/of woon-en zorgcentrum uitgesteld of vermeden. En dat lukt aardig: de bediende cliënten kunnen momenteel gemiddeld 232 dagen langer thuis blijven wonen.

Thuiszorg en ouderenzorg zijn heel verschillende dingen. Beide disciplines werkten in het verleden gescheiden. Binnen SOM+ is er een samenwerking tussen de verschillende partners mogelijk gemaakt in het belang van de zorgvrager en zijn mantelzorgers.

Bron : Artsenkrant – 28-11-2014

actua      0 reacties       01 december 2014

Mantelzorger van de week: Maureen Billiaert

Mantelzorg werd Maureen met de paplepel ingegeven. Voor ze haar vader verloor aan kanker, zorgde ze voor beide ouders. Vandaag ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Nieuw initiatief: ‘Wij rouwen mee’

Afscheid nemen is altijd moeilijk. Gelukkig vind je vaak troost bij familie en vrienden. Al is dat in tijden van ...

beleving      0 reacties