Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Minder geld voor mantelzorg in Ninove

Het stadsbestuur van Ninove heeft het reglement om een mantelzorgpremie toe te kennen hervormd. Die bedroeg 100 euro per maand, één van de hoogste in Vlaanderen. Het nieuwe reglement werkt met parameters van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Die kent na grondig onderzoek punten toe op basis van de zorgtegraad.

Om recht te hebben op een mantelzorgpremie, moet de zorgbehoevende minstens 12 punten hebben. Volgens de score van hulpbehoevendheid worden premies toegekend variërend van 15 euro tot 100 euro per maand, terwijl voordien de premie vastlag op 100 euro. De hoogste score is 18 punten. Zo'n mensen zijn bedlegerig of zitten permanent in een rolstoel.

De stad heeft een budget voor mantelzorg van 50 000 euro, terwijl dat de voorbije jaren ruim het dubbele was. Het aantal premies dat wordt toegekend, daalde de voorbije jaren. In 2012 waren er in totaal 105 uitbetalingen van mantelzorg, in 2013 waren er 99 en in 2014 nog 83. Wellicht komt dat doordat mensen via hun eigen mutualiteit de weg vinden naar een premie voor mantelzorg.

Bron : Het Laatste Nieuws/Denderstreek – 29-01-2015

Wil je weten of jouw gemeente een mantelzorgpremie uitreikt?
Raadpleeg de brochure 'Een mantelzorgpremie in elke gemeente' hier. Of bestel een papieren exemplaar via daisy.celis@cm.be.

actua      0 reacties       03 februari 2015

Mantelzorger van de week: Anita Van Wunsel

Anita zorgt met heel veel liefde voor haar zieke man. De spelbreker? Kanker. Ondanks het zware verdict probeert Anita zo ...

mantelzorger van de week      5 reacties

Mijn goede voornemens zijn …

Heb jij bij de overgang naar het nieuwe jaar goede voornemens gemaakt? Carine en Guido, allebei mantelzorger, wel. Speciaal voor ...

beleving      0 reacties