Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Akkoord bereikt over mantelzorgers

Premier Michel kondigde aan dat in de federale meerderheid een akkoord is bereikt over de mantelzorgers. Het akkoord houdt in dat werkzoekende mantelzorgers die zorg dragen voor een ernstige zieke in hun omgeving, vrijgesteld blijven van de verplichting om naar werk te zoeken.

Het gaat om het verstrekken van palliatieve zorgen, de zorg voor een gehandicapt kind tot 21 jaar of voor iemand uit het gezin of een familielid. De mantelzorger moet daarvoor een medisch attest kunnen voorleggen. Vrijdag volgt op de ministerraad het fiat hiervoor van de regering. Premier Charles Michel sluit daarmee het incident af en probeert zo de imagoschade voor zijn regering te beperken.

De beslissing om de uitkeringen te schrappen leidde vorige week tot heel wat commotie. Een storm van protest stak op en er verschenen heel wat emotionele getuigenissen in de media. Maar misschien is die commotie wel het beste wat die mantelzorg in vele jaren is overkomen.

Ziekenzorg CM, erkende vereniging voor mantelzorgers, en Ma-zo zijn tevreden met de nieuwe beslissing! Zorgen voor een ziek iemand moet gestimuleerd worden!

Bron: De Tijd - 25-02-2015

actua      1 reactie       26 februari 2015
Fabi B. liet reactie achter

Ik denk dat je maar stil kan staan bij deze problematiek wanneer je er mee geconfronteerd wordt. Als alleenstaande ouder zorg ik voor een chronisch ziek kind. Het blijft steeds een evenwichtsoefening tussen zorgen voor je kind en ook nog zorgen voor een financiële zekerheid. Elke dag opnieuw moeten er keuzes worden gemaakt.
Ik raad ministers aan om in de toekomst even ten rade te gaan bij 'ervaringsdeskundigen' voordat er lichtzinnig een beslissing wordt genomen.

Leestip: Dementie. Onze zorg

Auteursduo en nichten Elena de Ru en Elane Lazet hebben allebei al jaren ervaring als mantelzorger. Elena zorgde voor haar ...

vrije tijd      0 reacties

5 tips ten tijde van het coronavirus

Nu het coronavirus ons land in zijn greep houdt, zitten de meesten onder ons thuis om de verspreiding van het ...

actua      0 reacties