Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Ondersteuning voor mantelzorgers moet beter volgens KCE

Het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft de onderteuning voor mantelzorgers onder de loep genomen en concludeert dat het veel beter kan én moét.

De mantelzorgpremie van gemiddeld 30 euro per maand, wordt niet eens in elke gemeente uitgereikt. Het wordt eerder beschouwd als een symbolisch bedrag, dan als een echte steun voor mantelzorgers. De Vlaamse zorgpremie wordt wel overal toegekend, maar ze wordt toegevoegd aan het inkomen van de bejaarde of mindervalide, waardoor het ook geen motivatie biedt voor mantelzorgers.

Nu een wettelijk statuut voor mantelzorgers in de maak is, vindt het KCE dat moet worden besproken welke fiscale en financiële voordelen met dat statuur moeten samenhangen. De mantelzorgers moeten ook psychologische steun en dagopvang of kortopvang krijgen.

wetgeving financieel      3 reacties       19 juni 2014
Elisabeth N. liet reactie achter

IK ben mantelzorgster voor beide ouders , moeder als borstkankerpatiënte met nu botmeta's en levermeta's (met 4 wekelijkse dagziekenhuisopname)en vader met invasieve blaascarcinoom. (waarvoor nu gedurende wekelijks chemo).Ik begeleid ze steeds zelf.Ben zelf al 9 jaar borstkankerpatiënte(gelukkig in remissie maar met 6 maandelijkse strenge kontrole).Na 9 jaar vraag ik een tegemoetkoming als mantelzorgster en zou hiervoor niet in aanmerking komen? rugzak weegt zwaar zowel mentaal als fysisch maar toch wil ik mijn ouders zoveel mogelijk blijven helpen. Mijn vraag is nu wat moet ik nog meer doen om een kleine tegemoetkoming te krijgen..? Is dit profiteren?

Rudy A. liet reactie achter

Leuven geeft zelfs geen mantelzorgpremie!

Christiane Z. liet reactie achter

Ik woon in Genk, mijn zus in Bree en we zijn beiden mantelzorgers voor onze ouders die in Balen wonen. In Balen kan men ook niet genieten van een mantelzorgpremie en moest dit wel kunnen dan moet men steeds in hetzelfde dorp wonen als de zorgvrager. Geen premie voor ons dus.

Mantelzorger van de week: Karin Pragt

Karin is mantelzorger voor haar mama, die bij haar inwoont. Ze geniet enorm van hun tijd samen en vindt haar ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Trendpeiling mantelzorg: dromen, angsten en motivaties

Als mantelzorgers ergens van dromen, dan is dat nog steeds van meer tijd voor zichzelf. Terwijl de nachtmerries meestal gaan ...

trendpeiling      0 reacties