Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Erkenning voor mantelzorgers blijft werkpunt

Uit een bevraging van Ziekenzorg CM blijkt dat van de 308 gemeenten in Vlaanderen 75 procent een mantelzorgpremie heeft. In totaal schaften 26 gemeenten de bestaande mantelzorgpremie af. “Onaanvaardbaar”, zegt Johan Tourné, nationaal secretaris van Ziekenzorg CM. “Een miskenning van de inzet van de duizenden mantelzorgers in Vlaanderen.”

Ziekenzorg CM bracht deze cijfers naar buiten op 23 juni, de Dag van de Mantelzorg. Als mantelzorgvereniging ijvert Ziekenzorg CM voor een beleid dat waardeert in plaats van ontmoedigt.

Uit de tweejaarlijkse inventaris die Ziekenzorg CM opmaakt komen drie negatieve trends naar voor:
1. 26 gemeenten schaften ten opzichte van de vorige bevraging de bestaande mantelzorgpremie af.
2. Niet alleen het aantal gemeenten met een mantelzorgpremie daalt, ook de hoogte van de premie neemt af. De gemiddelde premie over alle gemeenten bedraagt nu 28 euro per maand voor één persoon, terwijl dit in 2006 nog gemiddeld 37 euro was.
3. Daarbij komt nog dat vele gemeenten de toekenningsvoorwaarden voor een mantelzorgpremie verstrengd hebben. Zo wordt deze bijvoorbeeld beperkt voor zwaar zorgbehoevenden of moet men onder één dak samenwonen om de premie te kunnen krijgen.

Driemaal slecht nieuws dus en erg verontrustend voor Ziekenzorg CM. Johan Tourné: "Zonder de inzet van de 580.000 mantelzorgers zou de thuiszorg in Vlaanderen er totaal anders uitzien. Deze vorm van solidariteit en engagement is niet zo vanzelfsprekend en verdient alle waardering”.

Wanneer we tot slot nog even inzoomen op welke partijen en coalities mantelzorgers genegen zijn, dan zien we dat in gemeenten waar CD&V of SP.A deel uitmaakt van de meerderheid er gemiddeld meer een mantelzorgpremie wordt gegeven, dan in andere gemeenten. Gemeenten waar Open VLD deel uitmaakt van de bestuursmeerderheid scoren slechter op het vlak van de mantelzorgpremie.

Ziekenzorg CM roept steden en gemeenten dan ook op de erkenning en waardering voor mantelzorgers tastbaar te maken door de toekenning van een gemeentelijke mantelzorgpremie en plant in de toekomst nieuwe acties om de gemeentelijke overheden te motiveren de mantelzorgpremie (opnieuw) in te voeren.

wetgeving financieel      1 reactie       09 juli 2014
Rudy A. liet reactie achter

Leuven geeft geen mantel zorgpremie!

Mantelzorger van de week: Maureen Billiaert

Mantelzorg werd Maureen met de paplepel ingegeven. Voor ze haar vader verloor aan kanker, zorgde ze voor beide ouders. Vandaag ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Nieuw initiatief: ‘Wij rouwen mee’

Afscheid nemen is altijd moeilijk. Gelukkig vind je vaak troost bij familie en vrienden. Al is dat in tijden van ...

beleving      0 reacties