Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

ANTWERPEN: Premie voor mantelzorg eenvoudiger aan te vragen

Het reglement om een mantelzorgpremie aan te vragen is dit nieuwe jaar vereenvoudigd in Berchem. Je hoeft onder andere niet meer in te wonen bij de persoon die zorg nodig heeft.

Met de start van het nieuwe jaar wordt het voor mantelzorgers uit Berchem eenvoudiger om een premie aan te vragen. Je hoeft niet meer in te wonen bij de persoon voor wie je zorgt om recht te hebben op zo'n premie. Dat was voordien wel het geval. Wanneer je niet samenwoont, moet je vanaf nu gewoon een bewijs laten invullen door de arts van de zorgbehoevende.

“Daar ben ik persoonlijk erg blij om”, zegt districtsschepen bevoegd voor senioren Edwin De Cleyn (CD&V). “Wie bijvoorbeeld de zorg van zijn buur op zich neemt, kan vanaf nu beroep doen op een mantelzorgpremie.”

Los van inkomen

Daarnaast wordt de premie ook losgekoppeld van het inkomen. “Mensen met een iets hoger pensioen vielen vroeger uit de boot, dat is nu niet meer het geval. Bovendien merkten we dat heel wat senioren het moeilijk hadden om vrij te geven hoeveel pensioen ze trokken, iets wat ze voordien moesten doen om recht te hebben op die premie. Sommigen vonden dat een te hoge drempel en vroegen daarom geen premie aan.”

In Berchem ligt de mantelzorgpremie overigens op 150 euro per jaar. “Dat is zo sinds het begin van deze legislatuur. We hebben dat bedrag toen wat opgetrokken en geven nu iets meer dan het richtbedrag van 125 euro.” (evw)

 

Bron: GVA 31/12/2016

wetgeving financieel      1 reactie       16 januari 2017
Ann D. liet reactie achter

Is deze premie voor de mantelzorger of voor de hulpbehoevende?

Mantelzorger van de week: Maureen Billiaert

Mantelzorg werd Maureen met de paplepel ingegeven. Voor ze haar vader verloor aan kanker, zorgde ze voor beide ouders. Vandaag ...

mantelzorger van de week      3 reacties

Nieuw initiatief: ‘Wij rouwen mee’

Afscheid nemen is altijd moeilijk. Gelukkig vind je vaak troost bij familie en vrienden. Al is dat in tijden van ...

beleving      0 reacties