Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Tips voor tijdens de feestdagen

Klaar voor de feestdagen? Traditiegetrouw vieren we Kerstmis en nieuwjaar graag met vrienden en familie, maar voor mantelzorgers is dit niet altijd evident. Vaak gaat deze periode van het jaar gepaard met de nodige stress en organisatie. Wij geven je graag enkele tips voor tijdens de feestdagen.

Blijf je thuis of ga je elders naartoe?

Bespreek op voorhand met de persoon waar je voor zorgt of hij of zij een voorkeur heeft. Een vertrouwde omgeving kan geruststellend zijn. Als je toch elders gaat vieren, bereid je dan goed voor en laat de gastheer of –vrouw weten wat je nodig hebt.

Voorzie een pauzemoment

Een familiefeest kan soms veel energie vergen van iemand. Probeer daarom een rustmomentje in te bouwen. Een korte wandeling kan bijvoorbeeld ontspannend zijn en zo kan je samen een frisse neus halen.

Houd tradities in stand

Zet waar mogelijk familietradities voort. Een kerstliedje zingen, een gezelschapspelletje spelen of mooie herinneringen ophalen, een vrolijke noot is belangrijk en je kikkert er zelf ook van op.

Bedenk een activiteit

Probeer de zorgbehoevende zoveel mogelijk te betrekken bij het feest. Jij weet wat mogelijk is en kan een activiteit op maat bedenken. Je kan samen koken of cadeautjes inpakken. Of bedenk samen welke kerstmuziek je wil opzetten.

Maak een aangepast menu

Mag de persoon waar je voor zorgt bepaalde dingen niet meer eten? Zorg er dan voor dat dit tijdig wordt doorgegeven aan de gastheer of –vrouw of pas zelf je menu aan.

Geniet ervan

Probeer zelf ook te genieten van het feest. Vraag en accepteer hulp van vrienden en familie. Wanneer je zelf bijvoorbeeld een feest organiseert, kan je vragen of iemand het dessert wil meebrengen. Zo kan je jezelf een beetje tijd en moeite besparen.

Behoefte aan advies of een luisterend oor? Stel je vraag of doe je verhaal op ons forum.

Ma-zo wenst iedereen alvast fijne feestdagen!

vrije tijd      0 reacties       23 december 2014

Leestip: Dementie. Onze zorg

Auteursduo en nichten Elena de Ru en Elane Lazet hebben allebei al jaren ervaring als mantelzorger. Elena zorgde voor haar ...

vrije tijd      0 reacties

5 tips ten tijde van het coronavirus

Nu het coronavirus ons land in zijn greep houdt, zitten de meesten onder ons thuis om de verspreiding van het ...

actua      0 reacties