Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Maczima april

Maczima is het tijdschrift van Ziekenzorg CM. Het verschijnt 10 keer per jaar en biedt informatie over de brede leefwereld van zieke personen en mantelzorgers. Maczima brengt boeiende dossiers, getuigenissen, reportages, praktische informatie over mode, toerisme, aanpassingen, voorzieningen, enz.

Deze maand in Maczima:

Paralympiër 2014, Michèle George
Tweemaal Paralympisch goud in Londen en vorig jaar duidelijke bevestiging met twee gouden plakken op de Wereldspelen in Caen. Dat leverde haar in 2014 de titel ‘Paralympiër van het Jaar’ op. Dressuurruiter Michèle George is uitgegroeid tot vaandeldraagster van de Belgische paardensport.

De zeven privileges van de zorg
Zorg verlenen is een privilege, geen vanzelfsprekendheid. Je mag zorg geven. Als zorgverlener word je immers toegelaten tot de meest intieme kwetsbaarheid van de zorgvrager. Zorg verlenen is daarom nooit vrijblijvend, niet voor de zorgverlener, maar ook niet voor de samenleving. Dat is de kern van het boek van Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer. Het zou verplichte lectuur moeten zijn voor alle huidige en toekomstige zorgverleners.

Parki’s Kookatelier
Kookadviseur Yves Meersman bedacht samen met dokters en diëtisten een voedingsconcept voor parkinsonpatiënten: Parki’s Kookatelier. Met een website, workshops en binnenkort ook een kookboek, wil Parki’s Kookatelier tonen dat gerechten met smaak creëren en bereiden niet complex hoeft te zijn.

Leven na een transplantatie
In februari 2011 kreeg Erik Gielis (59) een nieuwe pancreas en nier. Ruim twee jaar na deze zware transplantatie fietste hij de Mont Ventoux op. Eriks verhaal is uitzonderlijk, maar komt nog wel meer voor. Driekwart van de getransplanteerden doet het goed na de ingreep.

Project Stil Leven
Mensen aan de hand van foto’s herinneringen laten ophalen aan een dierbare overledene: dat is het opzet van het project Stil Leven. Het foto- en vertelproject begon in 2012 in het Onze-Lieve-Vrouw ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove. Intussen is er een boek, een rondreizende tentoonstelling en vooral veel navolging.

Voor een abonnement op Maczima (10 euro voor 10 nummers) kun je terecht bij Ellen Panne, tel. 02 246 47 00, maczima@cm.be.

vrije tijd      0 reacties       02 april 2015

Leestip: Dementie. Onze zorg

Auteursduo en nichten Elena de Ru en Elane Lazet hebben allebei al jaren ervaring als mantelzorger. Elena zorgde voor haar ...

vrije tijd      0 reacties

5 tips ten tijde van het coronavirus

Nu het coronavirus ons land in zijn greep houdt, zitten de meesten onder ons thuis om de verspreiding van het ...

actua      0 reacties