Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Leestip: ‘Het zwijgen van Maria Zachea’

‘Het zwijgen van Maria Zachea’, geschreven door Judith Koelemeijer, vertelt het verhaal van twaalf broers en zussen, geboren tussen 1934 en 1953. Samen verzorgen ze hun oude moeder, die zich na een hersenbloeding hult in een mysterieus stilzwijgen.

Het is een ware familiegeschiedenis waarin ze van oud naar jong beschrijven hoe ze hun jeugd en opvoeding, de veranderingen van een land en de armoede na de oorlog beleefden. Ze stellen elk op hun eigen manier vast dat ze elkaar eigenlijk toch niet zo goed kennen. Ze denken allemaal anders over de zorg voor hun moeder, haar lijdensweg en de beslissing om al dan niet een einde te maken aan het leven van een moeder die totaal uitgemergeld is.

Het is bij momenten spannend, maar het is zeker ook ontroerend en pijnlijk. Er wordt mooi beschreven hoe het er aan toe ging in de meeste grote gezinnen in de jaren vijftig en zestig. En je kan er als mantelzorger tal van herkenbare situaties over de zorg voor een ouder uithalen.

De verscheidenheid van denken, voelen en waarnemen tussen broers en zussen is een speerpunt van het verhaal. Ook al kunnen ze moeilijk compromissen vinden, het zwijgen voor de lieve vrede en schone schijn is ook niet goed. Ze beseffen dat alles met de mantel der liefde bedekken niets oplost. Die mantel kan een broeihaard zijn voor teleurstellingen, onuitgesproken angsten, twijfels en gemiste kansen.

Het boek is een aanrader! Ook al ben ik een tiental jaren later opgegroeid dan de kinderen in het boek, er zijn tal van herkenbare situaties. Hou het maar tussen deze vier muren. Familie, vrienden en buren hoeven het niet te weten. Of hoe er hardnekkig werd vastgehouden aan het spreekwoord: ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’. Maar waarom? In dezelfde periode als het lezen van het boek heb ik een workshop ‘verbindend communiceren’ gevolgd bij CM. De combinatie van het boek en die workshop helpt me en zet me aan het denken!

- een review van Carine Gilissen

Het zwijgen van Maria Zachea,
Judith Koelemeijer,
Atlas,
€ 12,50

In onze rubriek ‘Leestip’ beoordelen onze schrijvende mantelzorgers boeken die rechtstreeks of onrechtstreeks, in grote of kleine mate, te maken hebben met mantelzorg. Heb jij een boek gelezen dat je is bijgebleven en past binnen dit kader? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar info@ma-zo.be!

vrije tijd      1 reactie       23 november 2016
Lisa L. liet reactie achter

Misschien moet ik toch nog eens terug naar de bibliotheek gaan ...

Mantelzorger van de week: Hilde Caluwaerts

Hilde is mantelzorger voor haar mama en schoonmama. Ze is blij dat ze iets voor hen kan betekenen. Soms neemt …

mantelzorger van de week      0 reacties

Bespreek je mantelzorgtaak met je werkgever

Mantelzorg verlenen en je job met voldoende focus en toewijding uitvoeren, is niet vanzelfsprekend. Krijg je de combinatie niet onder …

werk      0 reacties