Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Deze maand in Samana Magazine

Veerkracht is de sterktes zien van je kwetsbaarheid
Wie niet buigen kan, die breekt. Een zekere veerkracht is dus van groot belang om met het leven en haar uitdagingen om te gaan. En dat geldt voor ieder van ons, niet enkel de meer kwetsbare doelgroepen. Het is een thema waar Prof. Dr. Chantal Van Audenhove drie jaar geleden al een boek rond schreef ‘Herstellen kan je zelf’. En hoewel het herstelmodel geen nieuw begrip meer is in de gezondheidszorg, is veerkracht een onderwerp waarvoor ze nog elke dag een lans breekt in haar job als hoogleraar communicatie, directeur van LUCAS en nu ook als vicerector diversiteit en studentenbeleid KU Leuven.

Naar een wereld zonder kanker?
Over tien jaar kunnen we tachtig procent van alle kankerpatiënten genezen. Dat zegt Filip Lardon, al twintig jaar diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek, hoogleraar en vicerector aan de Universiteit Antwerpen in zijn nieuw boek ‘Naar een wereld zonder kanker?’. Dankzij een beter begrip van de kankercel, zijn de wetenschappers erin geslaagd medicijnen te ontwikkelen die beter kunnen ingrijpen. Ook het vroegtijdiger opsporen speelt een voorname rol in dit verhaal.

De stilte als kompas
Erik Van Vooren is een autoriteit op gebied van Direct Marketing. Hij gaf duizenden lezingen van Sydney tot Buenos Aires en van Helsinki tot Cape Town. Het was een hectisch leven die zijn tol eiste, fysisch en psychisch. Bij het zoeken naar oplossingen ontdekte hij de kracht van de stilte en schreef er een boek over: ‘Stilte als kompas’.

Wat als we straks 100 worden?
Elk decennium leven we twee jaar langer. Een ultiem teken van vooruitgang. Toch kleeft er aan verouderen nog altijd een negatief imago. Willen we echt profiteren van ons langere leven dan moeten we een nieuwe kijk op oud ontwikkelen, stelt marketeer en auteur Dirk Schyvinck.

Autismevriendelijk toerisme
Een dierentuin, pretpark of kinderboerderij bezoeken? Een toren, fort of kasteel verkennen? Voor kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) zijn het geen evidente bestemmingen omdat ze er veel stress ervaren. “Door gebruik te maken van een stappenplan, wordt alles duidelijker, voorspelbaarder en minder stresserend”, ondervindt de mama van Sverre (12) en Rune (8). Goed voorbereid trok het gezin in de zomervakantie naar Planckendael.

Tanden goed poetsen? Belangrijk voor de kwaliteit van leven!
Tandarts Christine Van Meir: “Er is al veel voorlichting opgezet om te voorkomen dat tanden een bron zijn van problemen voor de bevolking in het algemeen. Maar bepaalde groepen zoals kwetsbare ouderen, kansarmen en mensen met beperkingen kwamen daarbij nauwelijks aan bod. Gelukkig verandert dat nu langzaam en is er voor hen stilaan meer aandacht en gepaste zorg.”

Meer lezen? Abonneer je op Samana Magazine! Een abonnement kost slechts 10 euro per jaar, voor 10 nummers. Aan te vragen via magazine@samana.be.

vrije tijd      0 reacties       19 oktober 2018

Mantelzorger roept op tot solidariteit, een heel jaar lang

Mantelzorger Carine zorgt voor haar broer met een mentale handicap. Zelf heeft ze het syndroom van Brugada, een aangeboren hartafwijking. Ze pent ...

beleving      3 reacties

Leestip: Dementie. Onze zorg

Auteursduo en nichten Elena de Ru en Elane Lazet hebben allebei al jaren ervaring als mantelzorger. Elena zorgde voor haar ...

vrije tijd      0 reacties