Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Deze maand in Samana Magazine

Portret van ex-actrice en jeugdcoach Ann Ceurvels

Met haar blonde haren en blauwgrijze ogen deed ze menig mannenhart sneller kloppen bij de vertolking van glansrollen in Windkracht 10, Salamander, Flikken, … Toen bij haar zoon autisme werd vastgesteld, draaide ze de knop volledig om. Ze verhuisde, stopte met acteren, schoolde zich om tot jeugdcoach en gezinsbegeleider. Met dezelfde passie waarmee ze acteerde, tracht ze nu haar enige zoon, maar ook zijn lotgenoten, zo gelukkig mogelijk te maken. Nee, ze mist het leven in de spotlights niet. “Mijn leven is nu zoveel bevredigender.”

Gevangen in geluid

Joan van Baarle's dochter leed aan zo'n ernstige vorm van oorsuizen dat ze uiteindelijk voor euthanasie koos. Met haar boek zet van Baarle de strijd van haar dochter voort: meer begrip voor de marteling die tinnitus kan zijn. 

De Herstelacademie

Er roert heel wat op het domein van de geestelijke gezondheidszorg. Meer en meer krijgt de patiënt/cliënt de regie van zijn herstelproces in eigen handen. De ervaringsdeskundige blijkt hierbij een waardevolle partner. Zo kan je vandaag voor je psychisch herstel terecht bij de Herstelacademie.

Met de ASS van brASSerie

Ruim honderd jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) belandden de voorbije vier jaar via jobervaringscentrum De Krone op de reguliere arbeidsmarkt. Vzw De Krone is een idee van Noël Van den Broeck. Die huivert bij het gedacht dat personen met ASS per definitie hun toekomst zouden moeten zoeken in een of andere instelling.

Naar een mantelzorgvriendelijke schoolomgeving

Jonge mantelzorgers zijn jongeren die thuis een extra handje toesteken omdat een broer, zus of iemand van de ouders ziek is, een beperking heeft of kampt met een verslaving. Uit internationaal onderzoek blijkt dat mantelzorger-zijn een grote invloed heeft op het sociaal leven en de schoolcarrière van jongeren. Daarom wil Samana inzetten op een goede ondersteuning van jonge mantelzorgers. Het project ‘naar een mantelzorgvriendelijke schoolomgeving’ kadert dan ook helemaal in deze doelstelling.

Meer lezen? Abonneer je op Samana Magazine! Een abonnement kost slechts 10 euro per jaar, voor 10 nummers. Aan te vragen via magazine@samana.be.

vrije tijd      1 reactie       06 augustus 2018
NOÊLA D. liet reactie achter

Ik heb het verhaal van Ann gelezen in het boekje van Samana,want ik ben ook medewerker van Samana.
Heel mooi van Ann dat ze een andere weg is ingeslagen in haar leven,en zeker om andere mensen te helpen met problemen.
Proficiat Ann.
Ik wil graag het boek want ik kom ook in contact met kinderen met beperking.
Vele groetjes.
De Jaeger Noëla
Vaartlaan 18
9880 Aalter

Mantelzorger van de week: Karin Pragt

Karin is mantelzorger voor haar mama, die bij haar inwoont. Ze geniet enorm van hun tijd samen en vindt haar ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Trendpeiling mantelzorg: dromen, angsten en motivaties

Als mantelzorgers ergens van dromen, dan is dat nog steeds van meer tijd voor zichzelf. Terwijl de nachtmerries meestal gaan ...

trendpeiling      0 reacties