Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Deze maand in Samana Magazine

Parlementslid Anne Dedry: meer daadkracht nodig om mantelzorgers te ondersteunen
“De vrijwillige zorg die wordt opgenomen voor een gezinslid, familielid, kennis, of vriend en vaak jarenlang op een intense manier wordt volgehouden, is goud waard. Het is het warmte-element van wat we ‘samenleven’ noemen”, stelt Anne Dedry in haar boek ‘Zorg zonder naam’. Maar zorgen we met z’n allen wel goed genoeg voor de naar schatting 600.000 mantelzorgers in Vlaanderen die samen dat warmte-element vormen?

Werken na Kanker
Terug aan het werk gaan na kanker is niet evident. Met 'Rentree' bieden de Gespecialiseerde centra voor Opleiding, Begeleiding en Bemiddeling (GOB’s) sinds september (ex-)kankerpatiënten die professioneel opnieuw aan de slag willen in heel Vlaanderen gratis begeleiding op maat aan. Christel Witgeers, medewerker van Emino en behartiger van alle projecten samen met Kom op tegen Kanker, legt uit hoe alles in zijn werk gaat.

Over ongeneeslijk ziek zijn en blijvende verbondenheid
Met de dood voor ogen, zou je denken dat iedereen zowat dezelfde moeilijke weg te gaan heeft. Kan je jezelf en je omgeving er op voorbereiden dat er geen weg terug is? Is er een manier om over de dood heen aanwezig te blijven?

Leeshulpmiddelen, als lezen moeilijk wordt
Herken je dit? Je kan enkel de grote titels in de krant lezen? Of de ondertiteling van de televisie of de uurregeling aan de bushalte zijn onleesbaar geworden? Zelfs met een bril die perfect op sterkte is. Dat kan het signaal zijn dat je stilaan slechtziend wordt. Gelukkig bestaan er heel wat hulpmiddelen die je slechtziendheid compenseren.

Coachingsprogramma 'Mantelkracht'
De draagkracht van de mantelzorger is cruciaal in de thuiszorg. Als die het laat afweten, moet de zorgbehoevende dikwijls noodgedwongen naar een voorziening. Om de mantelzorger te ondersteunen heeft Vonk3, het onderzoeks- en kenniscentrum rond kwaliteitsvol ouder worden van de Thomas More-hogeschool, een coachingsprogramma voor mantelzorgers uitgewerkt: ‘Mantelkracht’. Samen met Liesbet Lommelen is Jeroen Knaeps de drijvende kracht achter dit initiatief.

Meer lezen? Abonneer je op Samana Magazine! Een abonnement kost slechts 10 euro per jaar, voor 10 nummers. Aan te vragen via magazine@samana.be.

vrije tijd      0 reacties       04 april 2018

Trendpeiling: 10 drijfveren van de mantelzorger

Ma-zo nam een grootschalig onderzoek af om meer inzicht te krijgen in de leefwereld van mantelzorgers. In deze top tien ...

trendpeiling      0 reacties

Leestip: Te jong voor dementie

Het was een doodgewone vrijdagmiddag toen de wereld van Ingrid Van Spittael plots stilstond. Haar echtgenoot Leo werd gediagnosticeerd met ...

vrije tijd      0 reacties