Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Boekentip: Vlinderslag

Vele dingen in het leven doe je uit puur doorzettingsvermogen. Als mantelzorger weet ik dat als geen ander. Ook het verhaal van Yusra Mardini gaat over doorzetten, weliswaar in een volledig andere context. Samen met haar zus Sara vlucht ze uit Syrië. Op zee in een kleine rubberboot met kapotte buitenboordmotor worden ze sterk op de proef gesteld.

Wat doen ze? De boot met 18 andere vluchtelingen laten zinken? Of doorzetten? Yusra en haar zus springen overboord om de boot voort te trekken. Na een drie uur durend gevecht met de golven bereiken ze het Griekse vasteland. Ik werd er volledig stil van. Het doet je nadenken over zaken die voor velen zo vanzelfsprekend zijn. Want de meisjes hadden een goed leven in Syrië, maar ‘in leven blijven’ en ‘de drang naar veiligheid’ bracht hen ertoe de oversteek te wagen. Hun reis blijft tot de allerlaatste seconde spannend.

Yusra woont nu in Duitsland. Daar kon ze een van haar dromen verwezenlijken: ze zwom voor het olympisch vluchtelingenteam tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Yusra nam het onderdeel vlinderslag voor haar rekening. Ze is ook UNCHR Goodwill Ambassador.

Vlinderslag,
van vluchteling tot olympisch zwemster,
Yusra Mardini en Josie le Blond,
Ambo|Anthos,
€ 20,99

- een review van mantelzorger Carine Gilissen

In onze rubriek ‘Leestip’ beoordelen onze schrijvende mantelzorgers boeken die rechtstreeks of onrechtstreeks, in grote of kleine mate, te maken hebben met mantelzorg. Heb jij een boek gelezen dat je is bijgebleven en past binnen dit kader? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar info@ma-zo.be!

vrije tijd      0 reacties       08 januari 2019

Mantelzorger roept op tot solidariteit, een heel jaar lang

Mantelzorger Carine zorgt voor haar broer met een mentale handicap. Zelf heeft ze het syndroom van Brugada, een aangeboren hartafwijking. Ze pent ...

beleving      3 reacties

Leestip: Dementie. Onze zorg

Auteursduo en nichten Elena de Ru en Elane Lazet hebben allebei al jaren ervaring als mantelzorger. Elena zorgde voor haar ...

vrije tijd      0 reacties