Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Trendpeiling 2019: 10 behoeftes van de mantelzorger

Ma-zo nam een grootschalig onderzoek af om meer inzicht te krijgen in de leefwereld van mantelzorgers. Vandaag kom je te weten waar mantelzorgers naar verlangen. Herken je jezelf in deze behoeftes?

1. Meer tijd voor mezelf
De lijst wordt geopend door een nood waar bijna de helft van de mantelzorgers zich in kan vinden: meer me-time. 44,5% is op zoek naar tijd om op allerlei manieren aan zichzelf te spenderen.

2. Meer financiële steun van de overheid
Mantelzorgers zijn vaak gepensioneerd of werken niet langer fulltime omwille van de zorgtaak. Ondanks dat mantelzorgers onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming kunnen genieten, heeft nog 40,6% nood aan financiële steun van de overheid. Meer info over tegemoetkomingen voor mantelzorgers vind je hier.

3. Een luisterend oor
Vaak bied je als mantelzorger een luisterend oor aan degene waarvoor je zorgt. Maar heb je zelf ook iemand waarbij je je hart kan luchten? Een aanzienlijke 32,2% heeft nood aan een vertrouwenspersoon. Op deze pagina vind je enkele initiatieven die je verder kunnen helpen.

4. Meer steun van familie
Het lijkt logisch dat de zorg voor een familielid evenredig verdeeld wordt onder de andere leden van de familie of het gezin. Helaas is dat niet altijd zo. Daardoor wordt de ene persoon veel zwaarder belast dan de andere. 23,3% zou al een heel eind verder geholpen zijn moest hij meer steun krijgen van familie bij de zorgtaak. Probeer daarom eens een opbouwend gesprek aan te gaan met alle partijen.

5. Tijdelijke overname van de zorgtaak
Eén op vijf mantelzorgers heeft nood aan een persoon of organisatie die de zorgtaak voor een bepaalde periode kan overnemen. Ken je respijtzorg al? Het is een verzamelnaam voor uiteenlopende initiatieven die de zorg voor een bepaalde periode overnemen. Klik door naar deze pagina als je er even tussenuit wil.

6. Een handig boek ‘Eerste Hulp Bij Mantelzorg’
17,5% heeft nood aan een handig boek. Op Ma-zo vind je regelmatig fijne leestips voor mantelzorgers. Ook een bezoek aan de bib levert je gegarandeerd een heleboel interessante titels op.

7. Hulp van thuiszorg
Thuis- en mantelzorg gaan hand in hand. 13,2% verlangt naar iemand extern die een handje komt helpen. Dat is niet vreemd. Er zijn namelijk al heel wat mantelzorgers die hier een beroep op doen. Hier vind je meer over de verschillende mogelijkheden.

8. Een app die ondersteuning biedt in alle aspecten van mantelzorg
Er bestaan talloze applicaties die de mantelzorgtaak proberen te verlichten. Vaak zijn deze apps een handige tool om de zorgregeling gemakkelijk te plannen met anderen of tips uit te wisselen. Aan de 9,9% op zoek naar een handige app: in Google Play of de App Store vind je heel wat mogelijkheden.

9. Een opleiding voor mantelzorgers
Mantelzorg is een taak waar je meestal geleidelijk inrolt. Geleid door instinct probeer je de zorgtaak zo goed mogelijk te vervullen, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. 8,5% heeft behoefte aan een opleiding. Wist je dat je als mantelzorger vormingen kan volgen? Meer daarover vind je hier.

10. Boodschappen en maaltijden aan huis
Winkelen en koken kunnen erg tijdrovend zijn. Zeker wanneer er een zorgbehoevende op je wacht, waarvoor je misschien wel opvang moest voorzien. De 3,5% die nood heeft aan boodschappen of maaltijden aan huis, kan gebruik maken van verschillende services. Het OCMW bijvoorbeeld kan je helpen. Sommige supermarkten leveren ook al boodschappen aan huis. Hier vind je meer informatie.

Meer over ons onderzoek?
Trendpeiling mantelzorg 2019: een overzicht van de resultaten
10 drijfveren van de mantelzorger
10 angsten van de mantelzorger

trendpeiling      0 reacties       07 februari 2020

Boekentip: Me-time, journal voor mantelzorgers

Hilde Vandebroek is mantelzorger voor haar ouders. Uit eigen ervaring weet ze dat mantelzorgers nood hebben aan ondersteuning om de …

vrije tijd      0 reacties

Belastingvoordeel voor mantelzorgers

Wist je dat bepaalde mantelzorgers kunnen genieten van een verhoogde belastingvrije som? Het gaat over de uitbreiding van een bestaande …

wetgeving financieel      0 reacties