Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Rita Peeters

Rita zorgt mee voor de grootmoeder van haar man. Toen die nog zelfstandig woonde, hielp Rita waar nodig. En ook toen ze van haar eigen appartement, naar een serviceflat en later het verzorgingstehuis ging, bleef Rita mee voor 'grootmoe' zorgen. Hoe ervaart Rita haar rol als mantelzorger? Wij stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“De grootmoeder van mijn man woonde in een appartement om de hoek. Een tijd lang woonde een van haar dochters in dezelfde woonblok. Zij moest verhuizen omdat de eigenaars het appartement verkochten. Sindsdien woonden wij het dichtste bij grootmoe. En sindsdien sprong ik geregeld bij haar binnen om te helpen. De zorg werd steeds intensiever. Elke ochtend hielp ik haar uit bed. Overdag kwam de thuisverpleegster langs. En elke avond legde ik haar in bed.”

“Dat heeft een tijdje geduurd, tot ze verhuisde naar een serviceflat. Na een lelijke val op nieuwjaarsdag waarbij ze haar rug erg bezeerde, kon ze zonder hulp haar bed niet meer uit of haar boterhammetjes niet meer snijden. ’s Morgens, voor het werk, ging ik bij haar langs, zette ik koffie en smeerde ik haar boterhammetjes.”

“Grootmoe heeft nu Parkinson. Een verhuis naar het verzorgingstehuis was onvermijdelijk. Nu probeer ik haar hier zeker zo’n twee à drie ochtenden in de week te bezoeken.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Soms komt het niet altijd uit met mijn agenda. Dan loop ik als het ware van her naar der. Maar eens ik bij grootmoe ben, vind ik rust. Je kan zo’n oude dame nu eenmaal niet afjagen. Dus je doet alles op haar rustige tempo. Dan geniet ik samen met haar van wellicht de ‘traagste’ tas koffie van de dag (lacht).”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“Het is prachtig te zien hoe dankbaar ze is als ik langskom. Door mijn bezoekjes ’s ochtends heb ik een speciale band met haar opgebouwd. Ze is dan veel alerter en spraakzamer dan in de loop van de dag. Vaak krijg ik meer van haar te horen dan bezoekers die later op de dag komen.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Vaak voelt grootmoe zich een ‘last’. Dat zegt ze ook geregeld. Maar voor mij is ze dat helemaal niet. Ik ben blij dat ik iets voor haar kan doen. Toch is het een beetje vervelend dat ze zo over zichzelf denkt.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Wanneer ik sport, kan ik mijn gedachten volledig verzetten. Na een uurtje lopen, kom ik als herboren weer thuis.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Voor ze in het verzorgingstehuis was, kwam er thuisverpleging langs.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“De zorg voor grootmoe is maar iets kleins en we hebben een grote familie. Iedereen draagt zijn steentje bij. Zo wordt het voor niemand te zwaar. Ik en mijn man helpen ’s ochtends en ’s avonds, omdat dat voor ons het gemakkelijkst is. Voor andere zaken, zoals de was, doktersbezoeken, kappersbeurten, enz., springen andere familieleden bij. Als iemand eens niet kan, is er wel altijd iemand anders die kan overnemen.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Focus op de fijne momenten, die er ongetwijfeld ook zijn. En geef jezelf een welverdiende pluim voor de gedane inspanningen. Mantelzorg is een mooie daad! Bovendien is het fijn om te weten dat iemand dat later ook voor jou zou willen doen.”

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      2 reacties       05 maart 2021
Bea M. liet reactie achter

Een dikke proficiat voor jou Rita ! Je doet prachtig werk !

Lieve groetjes,
Bea

Sylvain C. liet reactie achter

Dag Rita, wat fijn dat je toch veel van je tijd je inzet voor je grootmoe. Dikke pluim en....hou het vol. Er is minstens één iemand die je zeer gelukkig maakt.
Groetjes,
Sylvain

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties