Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Rita Jacobs

Rita zorgt, samen met haar broer en zussen, voor haar moeder van 84 jaar. Hoe ervaart Rita haar taken als mantelzorger? Wat zijn de mooie en minder mooie momenten? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Na een ziekenhuisopname twee jaar geleden werd duidelijk dat mama niet meer alleen kon wonen. Mama hield tot vier à vijf jaar geleden een kruidenierswinkel open en woonde boven de winkel. Door haar ziekte kon dat niet meer.”

“Omdat mama bij mijn broer inwoont, neemt hij de dagdagelijkse zorgen op hem. Ik doe de was, administratie en alles wat met de mutualiteit en doktersbezoeken te maken heeft. Meestal ben ik meer gemotiveerd om haar was te doen dan die van mezelf.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Ik vind het volkomen normaal dat ik voor mama zorg. Zij heeft namelijk heel haar leven voor ons gezorgd. Dat was niet altijd evident, want wij waren met zes thuis. Tot voor haar ziekenhuisopname organiseerde ze nog elk jaar een groot familiefeest en dan kookte ze voor iedereen.”

“Mantelzorg vertrekt vanuit het hart. Het is een morele keuze. Bovendien vind ik de zorg voor mama makkelijk omdat we zo’n goede band hebben!”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“Alles wat ze me nu nog vertelt, zou ik absoluut niet willen missen: de levenswijsheden of de verhalen over haar leven. Ook de uitstapjes die we deden voor de coronapandemie, zoals naar het toneel of ballet gaan, koester ik.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Als er teveel dingen samen komen, krijg ik het moeilijk, vooral dan op organisatorisch vlak. Soms moet ik ook eens bemiddelen tussen mijn mama en broer. Mijn broer runt een zaak, dat uiteraard ook zijn aandacht vraagt. Hij wil dan wel zorgen voor mama, maar soms is het gewoon teveel voor hem. Mama wil graag meehelpen, maar dat gaat niet. Beiden doen ze dan hun verhaal en dan probeer ik te bemiddelen. Ik bewonder mijn broer enorm, omdat hij mama in huis heeft genomen. Dat is toch een hele opdracht! Want wanneer ik ’s avonds naar huis ga, zit mijn mantelzorgtaak er voor even op.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Ik probeer enkele keren per week yoga te doen. Zo kom ik echt tot rust. Ik volg ook graag cursussen. Blijven bijleren vind ik belangrijk.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Mama heeft een verpleegster die elke dag langskomt.”

7. Hoe hou je de balans tussen je werk, je privéleven en de zorg voor je moeder?
“Ik heb geen kinderen en mijn partner is heel begripvol. Als ik naar mama ga, gaat mijn vriend op bezoek bij zijn moeder.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Gun jezelf wat tijd! Je kan mantelzorg moeilijk in uren vatten. Maar voor je het weet, ben je er heel de tijd mee bezig. Nog een tip: maak waar mogelijk gebruik van de bestaande dienstverlening. Ze zijn er voor!”

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      2 reacties       30 april 2021
Bea M. liet reactie achter

Proficiat Rita, jullie doen het goed !
Hou er verder de moed in !

Hartelijke groetjes,
Bea

camilla s. liet reactie achter

Heel veel moed toegewenst voor u en uw broer, proficiat, doe zo voort
Milla

Ervaring met (risico op) drukletsels?

Hogeschool Gent voert een onderzoek uit naar drukletsels. Zorgde jij al voor iemand die last had van of moest opletten …

belangen      0 reacties

Mantelzorger van de week: Nathalie Cardyn

Nathalie zorgde eerst voor haar vader. Nu is ze mantelzorger voor haar moeder. Het is soms moeilijk de juiste balans …

mantelzorger van de week      4 reacties