Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Nadia Lauwers

Nadia zorgt met veel liefde voor haar vader. Vroeger waren ze niet zo close. Maar nu, als zijn mantelzorger, is hun band hechter dan ooit. Wat zijn de mooie en moeilijke momenten? We stelden Nadia onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Ik ben er stilletjes aan ingerold, nadat va een slechte prognose kreeg. Hij had al met enkele problemen te kampen. Omdat ik niet zo ver van hem woon, leek het me evident om er voor hem te zijn wanneer nodig.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Soms is het best lastig. Er zijn dagen dat het heel goed gaat met va, maar er zijn ook dagen dat niets lukt. Het belangrijkste is dat mijn band met va alleen maar sterker wordt. Va kan alles nog met de glimlach aan. Dat bewonder ik. Wanneer een zoveelste iets niet meer lukt, neemt hij dat altijd sportief op.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Vroeger waren we niet zo close. Nu vinden we het leuk om vaak en over van alles en nog wat te babbelen. Ik geniet van onze momenten samen! Wanneer hij zegt: “Wat zou ik toch zonder jou moeten beginnen?”, smelt ik.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Soms zijn de bijwerkingen van de medicatie zo heftig, dat het lijkt alsof va ineens jaren ouder is geworden. En ik merk dat de vele afspraken hem af en toe te veel worden. Dan zou ik meer voor hem willen betekenen, maar sta ik met mijn rug tegen de muur.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Ik heb wel enkele leuke hobby’s. Ik maak juweeltjes en pluchen beren. En soms doe ik aan kalligrafie. Ik heb ook een stel leuke vriendinnen, die regelmatig van zich laten horen. Dan gaan we bijvoorbeeld samen ontbijten.” 

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Momenteel krijgt va de maandelijkse premie van de zorgkas. Er komt een poetsvrouw langs en een goede vriendin komt regelmatig koken. Verder doen we alles zelf.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Ik probeer elke dag mijn hoofd leeg te maken. Dat kan tijdens het sporten. In de week doe ik thuis elke dag iets van sport. Dat doe ik zo’n 30 minuten. Soms, als ik alleen thuis ben, zet ik de muziek luid en begin ik te dansen. Dat geeft een enorme energieboost. Maar ook babbelen doet deugd. Ik heb het geluk leuke collega’s te hebben bij wie ik mijn hart kan luchten.”

“Ik denk dat de balans wel goed zit. Bij mij thuis zegt er nooit iemand dat ik te veel naar va ga, iedereen vindt het normaal dat ik dat doe zolang het nog kan. Het kan namelijk snel bergafwaarts gaan.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Ik heb geleerd dat ik de lat niet te hoog mag leggen. Als er eens iets niet gaat, moet je jezelf niet met schuldgevoelens opzadelen. Verder is het ook belangrijk om voldoende tijd voor jezelf te nemen en je hart te luchten bij diegenen die van je houden.”

Meer weten over Nadia? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      1 reactie       16 maart 2018
Bea M. liet reactie achter

Heel veel moed Nadia!

Hartelijke groetjes,
Bea

Mantelzorger van de week: Karin Pragt

Karin is mantelzorger voor haar mama, die bij haar inwoont. Ze geniet enorm van hun tijd samen en vindt haar ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Trendpeiling mantelzorg: dromen, angsten en motivaties

Als mantelzorgers ergens van dromen, dan is dat nog steeds van meer tijd voor zichzelf. Terwijl de nachtmerries meestal gaan ...

trendpeiling      0 reacties