Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Martina Vlegels

Martina is al 36 jaar getrouwd met Armand. De extra zorg neemt ze er met veel liefde bij. Haar motto? Positief blijven. Daar word je zelf ook gelukkiger van. Hoe ervaart ze de zorg? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Ik ben 36 jaar geleden getrouwd met Armand. Die is aan de linkerkant van zijn lichaam verlamd, als gevolg van een hersenbloeding die hij op 23-jarige leeftijd kreeg. Toch kon en bleef hij zijn job als ingenieur uitoefenen. Aan een bureau, weliswaar. Met het ouder worden kreeg hij echter steeds meer problemen en werd hij arbeidsongeschikt verklaard. Meer zorg bij het wassen en kleden was nodig. Niet erg, het versterkte zelfs onze relatie. En hulpmiddelen, als een brace voor het been, deden hun werk.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

 “Het is sowieso intens, zorgen van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Maar ik doe het met heel veel liefde. De laatste tijd zijn er wel nog wat extra kopzorgen bijgekomen. Enkele maanden geleden had hij plots geen kracht meer en werd hij steeds vaker kortademig. Hij zei dat het wel zou overgaan. Het werd echter zo erg dat we toch naar spoed zijn gegaan. Daar werd vastgesteld dat hij een hartinfarct had gehad en leed aan ernstig hartfalen. Dankzij de behandeling in het ziekenhuis en een hele hoop medicatie is hij nu terug stabiel. Na onderzoek bleek wel dat hij een defibrillator moet ingeplant krijgen.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Ik geniet als ik hem zie genieten, bijvoorbeeld van een lekkere maaltijd. Dan krijg ik steeds een heleboel complimentjes van hem. Ook wanneer we een uitstapje doen naar de kust of ergens anders is het genieten en vooral ook ontspannen.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Hij heeft regelmatig een depressieve periode. Dan kan ik niks goed doen voor hem en denkt hij dat alles en iedereen tegen hem is. Dat is soms ontmoedigend.”

“Wanneer ik zelf ziek ben, is het zeker ook niet evident. Zo kreeg ik zelf borstkanker en volgde er een jaar van behandelingen met bestraling en chemotherapie. Gelukkig kregen we tijdens deze moeilijke periode heel wat hulp van onze vrienden.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Ik lees graag boeken en ga graag met vriendinnen naar de bioscoop.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Neen, eigenlijk niet.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Het is soms zoeken naar het juiste evenwicht, maar als je iemand kan helpen geeft dat je veel voldoening.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Deskundigen op het gebied van de geestelijke gezondheid zeggen dat het tonen van medeleven je gezondheid, welzijn en relaties met anderen verbetert. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je het lijden van anderen kan verzachten, je gelukkiger, optimistischer en minder eenzaam zal zijn. Ook zal je minder geneigd zijn om negatief te denken. Als mantelzorger haal je er dus ook zeker iets uit. Volhouden en positief blijven is de boodschap!”

Meer weten over Martina? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      2 reacties       24 november 2017
Bea M. liet reactie achter

Een dikke proficiat Martine! Zo'n optimisme!
Kijk verder naar de toekomst! dan valt de schaduw achter jou...

Hartelijke groetjes,
Bea

Christel A. liet reactie achter

Het is een positieve ervaring om anderen te helpen. En zeker een toevoeging van gelukkig zijn. Liefs en het allerbeste voor jullie.

Mantelzorger van de week: Karin Pragt

Karin is mantelzorger voor haar mama, die bij haar inwoont. Ze geniet enorm van hun tijd samen en vindt haar ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Trendpeiling mantelzorg: dromen, angsten en motivaties

Als mantelzorgers ergens van dromen, dan is dat nog steeds van meer tijd voor zichzelf. Terwijl de nachtmerries meestal gaan ...

trendpeiling      0 reacties