Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Marleen K.

Marleen zorgt voor haar vader met beginnende dementie. Het ‘zorgen voor’ zit in haar genen. Toch is het niet altijd gemakkelijk. Hoe voelt Marleen zich als mantelzorger? En waar heeft ze het moeilijk mee? Wij stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Ik ben altijd een zorgzaam type geweest. Je kan dus zeggen dat ‘het zorgen voor’ in mijn genen zit. Toen bij mijn vader de diagnose van beginnende dementie en incontinentie werd vastgesteld, was het een logische stap om voor hem te zorgen.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Het is niet gemakkelijk. De zorg voor iemand met beginnende dementie en incontinentie valt niet te onderschatten. Op sommige momenten is het zelfs heel zwaar. Maar het heeft geen zin om bij de pakken te blijven zitten. Je moet verder.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Doordat ik mantelzorger ben voor mijn vader kan hij thuis blijven wonen. Dat is het allergrootste geschenk voor mij. En daar is mijn vader me ook dankbaar voor.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“In het begin kon vader moeilijk aanvaarden dat zijn persoonlijke verzorging in handen van iemand anders ligt. Daar voelde hij zich niet goed bij.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Naast het zorgen voor vader, werk ik nog fulltime. Dat is als alleenstaande nodig om rond te komen. Tijd voor ontspanning is er dus amper. Ik voel me dagelijks gestresseerd. Een moment van ontspanning zal ik dus toch moeten proberen inbouwen, anders hou ik het niet vol.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Twee keer per week komt er thuisverpleging langs. Die helpen vader in bad.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Het is erg moeilijk om een balans te vinden. Mijn job en de zorg voor vader nemen heel wat tijd in beslag. Mijn eigen leven staat een beetje op pauze.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Aangezien ik zelf nog veel te leren heb, vind ik het moeilijk een goede tip te geven. Vooral tips over de combinatie werk en mantelzorg zijn meer dan welkom!”

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

De geïnterviewde bleef liever anoniem. Foto en naam zijn bijgevolg fictief.

mantelzorger van de week      2 reacties       04 mei 2018
Bea M. liet reactie achter

Dag Marleen,
Tof, dat je dit doet voor jouw vader!
Een dikke proficiat!
Ik kan alleen maar zeggen; " denk ook aan jezelf"! Neem ook wat ontspanning!
Je moet het immers kunnen volhouden op langere termijn! vandaar mijn bezorgdheid!
Hou er de moed in!

Lieve groetjes,
Bea

Bonami M. liet reactie achter

Hallo Marleen,
Hier ook Marleen ja wat er nu in je leven is is zo zeggen wezelf en anderen. Maar deanderen weten soms niet echt goed waar ze over praten als ze er zelf niet dichtbij staan.
Ikzelf zorg ook voor mijn zwaar hulpbehoevende moeder die bij mij inwoont, dus dag en nacht voor mij.1 zus die alles tegenwerkt. Moeder kan niet langer of 4 u alleen zijn helpen bij het wassen en verzorgen en allerhande. ik ben ook eveneens alleenstaande zelfstandig van beroep waardoor ik mij kan aanpassen, ja zoals vandaag geen familiehulp staking en pas maar je agenda aan.
Er eens tussenuit lukt ook heel moeilijk voor ons er zijn vele diensten maar hoe krijg je het allemaal samen om toch dit te kunnen regelen niet evident.
Wens je veel sterkte en mooie momenten met je vader en zorg zeker goed voor jezelf wat niet altijd kan.

Warme groetjes
Marleen

Trendpeiling: 10 drijfveren van de mantelzorger

Ma-zo nam een grootschalig onderzoek af om meer inzicht te krijgen in de leefwereld van mantelzorgers. In deze top tien ...

trendpeiling      0 reacties

Leestip: Te jong voor dementie

Het was een doodgewone vrijdagmiddag toen de wereld van Ingrid Van Spittael plots stilstond. Haar echtgenoot Leo werd gediagnosticeerd met ...

vrije tijd      0 reacties