Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Marleen Borgonjon

Marleen, onze 1.000ste geregistreerde (hoera!), is er als het ware ingerold. Het begon met de zorg voor haar vader. Toen die overleed, werd ze mantelzorger voor haar mama. Hoe ervaart ze de zorg en wat is haar tip voor andere mantelzorgers? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Zoals zo velen, ben ik er eigenlijk ingerold. In 2012 werd bij mijn vader leukemie vastgesteld. Mama kan niet met de wagen rijden, dus nam ik al snel het vervoer naar de verschillende onderzoeken en dagopnames voor mijn rekening. Ik heb nog een zus, maar die woont en werkt in het buitenland. Het ‘zorgen voor’ kwam dus op mijn schouders terecht. Papa is helaas in 2015 gestorven. Mama was uitgeput, dus ik vond het vanzelfsprekend om voor haar te zorgen. Ondertussen ben ik zes jaar mantelzorger.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Als kind zorg je nu eenmaal voor je ouders. Ik vind dat een must. Dat werd er bij ons ook met de paplepel ingegeven. Jammer dat de maatschappij niet aanvaardt dat je daardoor regelmatig een dag niet op het werk geraakt. De zorg gaat voor. Dat heeft me een ontslag opgeleverd. Ondertussen ben ik zelfstandige geworden.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Wanneer er een oprechte glimlach komt en een dankjewel voor de hulp. Meer moet dat niet zijn.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Het is moeilijk wanneer je even niet kan ‘zorgen voor’. Soms komt het niet goed uit met het werk of omwille van andere omstandigheden, ik zorg ook nog voor de kleinkinderen. Dan ben je in tweestrijd.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Ik ga graag wandelen: eens goed doorstappen of zelfs Nordic walking. En liefst mag er wat wind zijn, zo kan ik echt ‘uitwaaien’ en het hoofd leegmaken.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Om mama’s medicatie goed op te volgen en de persoonlijke hygiëne op punt te houden, heb ik thuisverpleging ingeschakeld. En drie keer per week maakt thuishulp verse maaltijden voor haar klaar. Daar is ze heel blij mee. Ze kan dan een praatje slaan en heeft altijd lekker eten. Door de ingeschakelde zorg is mama ook minder eenzaam en het geeft mij wat extra ademruimte.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Er is geen balans. Ik heb mezelf wel geleerd een agenda bij te houden, waarin ik ook momenten voor mezelf vrijhoud. Iemand die ziek is en hulp nodig heeft, kan niet op voorhand weten wanneer die een slechte dag zal hebben. Dat is het moeilijke aan mantelzorg. Door voldoende momenten voor mezelf vrij te houden, kan ik toch een zeker evenwicht bewaren.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Durf ervoor uit te komen dat je mantelzorger bent! Vraag en zoek hulp, want die is er. Al moet je die wel zelf zoeken. En hou zeker enkele momenten voor jezelf vrij. Uit een hobby, verwenmoment, moment met de kinderen of vrienden, kan je heel wat energie halen. Zo blijf je het ‘zorgen voor’ volhouden.”

Onze 1.000ste gebruiker, dat moet gevierd worden!
Marleen werd, bij toeval, onze 1.000ste geregistreerde. Daarom verrasten we haar met een exemplaar van ‘Klein geluk voor de mantelzorger’. Haar bevindingen?

“Het boekje staat vol goede tips, die zeker nog van pas zullen komen en me zullen helpen als mantelzorger!”

Ook zin gekregen om in het boekje te duiken? Hier vind je de nodige info!

Meer weten over Marleen? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      3 reacties       07 september 2018
Bea M. liet reactie achter

Hallo Marleen,
Ik kan je zéér goed volgen! Je bent erin gerold....
Veel moed toegewenst!
Een hartelijke groet,
Bea

willy o. liet reactie achter

dag Marleen veel sterkte want het is lastig. vele groeten Willy

Marleen B. liet reactie achter

Voor alle mantelzorgers een hartje, want iedereen doet zijn best met de middelen en mogelijkheden die er zijn. Het is de wereld een stukje beter maken.
Hartelijke groeten,
Marleen

Mantelzorger van de week: Karin Pragt

Karin is mantelzorger voor haar mama, die bij haar inwoont. Ze geniet enorm van hun tijd samen en vindt haar ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Trendpeiling mantelzorg: dromen, angsten en motivaties

Als mantelzorgers ergens van dromen, dan is dat nog steeds van meer tijd voor zichzelf. Terwijl de nachtmerries meestal gaan ...

trendpeiling      0 reacties