Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Louis Thys

Louis zorgt voor zijn vrouw, Flora. Zij heeft de ziekte van Alzheimer. Haar karakter is enorm veranderd door de ziekte, dat maakt de zorg er niet makkelijker op. Toch houdt Louis vol. Wat is zijn tip voor andere mantelzorgers? We stelden hem onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Mijn echtgenote, Flora, die steeds heel actief en optimistisch was, kreeg een tweetal jaar geleden de symptomen van de ziekte van Alzheimer. Vooral het kortetermijngeheugen liet haar steeds vaker in de steek. Hierdoor werd ze meer en meer afhankelijk van mij, apathisch en ongeïnteresseerd. Op deze wijze werd ik, zonder het te willen, mantelzorger.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Aanvankelijk vond ik het moeilijk te aanvaarden dat ik mantelzorger was, vooral omdat ik veel hobby’s had en dus eigenlijk veel buitenshuis was. Door de zorg voor mijn vrouw moest ik echter van een aantal hobby’s en activiteiten afscheid nemen. Het was niet langer te combineren. Ook samen op reis gaan is niet meer mogelijk. Daar heb ik het soms nog altijd moeilijk mee. Aan de andere kant voel ik dat ik enorm gegroeid ben als mantelzorger en lukt het me een zekere balans te vinden.”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“Het karakter van mijn vrouw is veranderd door de ziekte – ze is veelal apathisch en ongeïnteresseerd, daardoor is het moeilijk samen mooie momenten te beleven. De beste momenten zijn wellicht die waarop we samen zijn met de kinderen en kleinkinderen op een feestje of uitstap. Daar lijkt ze nog enigszins van te genieten.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Dat zijn de momenten waarop ik me zelf niet goed voel. Onlangs moest ik een nieuwe heup krijgen. Ik heb mijn echtgenote toen tijdelijk, weliswaar volledig tegen haar wil, ondergebracht in een woonzorgcentrum. Die tijdelijke afwezigheid verweet ze me en, ondanks de goede zorgen, was het een erg zware periode voor haar. Daarnaast blijf ik het erg jammer vinden dat reizen, zoals op cruise gaan, niet meer mogelijk is.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Ik vind vooral ontspanning in mijn vrijwilligerswerk voor een woonzorgcentrum. Ik kijk ook steeds uit naar de tweemaandelijkse cursus ‘samen zingen’ die ik volg en de momenten waarop we samen met kennissen een koortje vormen voor personen met dementie en hun mantelzorgers. Dat doen we zo’n één à twee maal per maand in De Schijf in Mechelen.”

6. Maak je gebruik van enige dienstverlening?
“Er komen twee toegewijde huishoudhulpen langs, de ene elke donderdag en de andere om de veertien dagen op maandag gedurende vier uur. Daarnaast komt er elke dag verpleging langs die Flora onder andere wast, aankleedt en helpt bij het nemen van haar medicatie. Daarnaast springen beide dochters in wanneer nodig en voor zover hun werk het toelaat. De jongste dochter is kapster en komt elke week langs om het haar van Flora in de plooi te leggen. Koken en boodschappen doen, doe ik zelf. Soms gaat Flora wel eens mee naar de supermarkt of helpt ze bij het zetten van de tafel. En meestal gaan we zo’n twee keer per week uit eten. Dan moet ik niet koken.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“Ik probeer alles in balans te houden door bijvoorbeeld een van mijn vele hobby’s te onderhouden: zang en toneel. We gaan ook regelmatig naar activiteiten voor gelijkgestemden of proberen eens een film mee te pikken in de bioscoop of een concertje. Ook een wandeling met vrienden of weekendje languit in de zetel liggen, geeft ontspanning.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Laat je hoofd niet hangen en probeer tijdig te ontspannen. Voorzie hulp als het lastig is, want hulp is er in overvloed. En denk voldoende aan jezelf.”

Meer weten over Louis? Bekijk zijn profiel voor de laatste updates en geef hem een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      3 reacties       07 februari 2020
camilla s. liet reactie achter

Goede moed , en kracht toegewenst

Bea M. liet reactie achter

Een dikke proficiat Louis!
Je doet prachtig werk!

Hartelijke groetjes,
Bea

willy o. liet reactie achter

doe zo voort Louis. want ik zit in hetzelfde schuitje.we moeten erdoor veel sterkte Willy

Mantelzorger van de week: Hilde Caluwaerts

Hilde is mantelzorger voor haar mama en schoonmama. Ze is blij dat ze iets voor hen kan betekenen. Soms neemt …

mantelzorger van de week      0 reacties

Bespreek je mantelzorgtaak met je werkgever

Mantelzorg verlenen en je job met voldoende focus en toewijding uitvoeren, is niet vanzelfsprekend. Krijg je de combinatie niet onder …

werk      0 reacties