Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Katrien Verbeeck

Katrien zorgt mee voor de grootmoeder van haar man, of hoe zij ze noemt: bonneke. Toen bonneke nog zelfstandig woonde, hielp Katrien waar nodig. En ook toen bonneke van haar eigen appartement, naar een serviceflat en later het verzorgingstehuis ging, bleef Katrien voor bonneke zorgen. Hoe ervaart Katrien haar rol als mantelzorger? Wij stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“De grootmoeder van mijn man woonde in een appartement om de hoek. Een tijd lang woonde een van haar dochters in dezelfde woonblok. Zij moest verhuizen omdat de eigenaars het appartement verkochten. Sindsdien woonden wij het dichtste bij bonneke. En sindsdien sprong ik geregeld bij bonneke binnen om te helpen. Dat werd intensiever doordat ze steeds moeilijker te been was en van ouderdom soms een rib kneusde of brak. Elke ochtend hielp ik haar uit bed. Overdag kwam de thuisverpleegster langs. En elke avond hielp ik haar met haar steunkousen uit te doen en legde ik haar in bed.”

“Dat heeft een tijdje geduurd, tot ze verhuisde naar een serviceflat. Na een lelijke val op nieuwjaarsdag waarbij ze haar rug erg bezeerde, kon ze zonder hulp haar bed niet meer uit of haar boterhammetjes niet meer snijden. ’s Morgens, voor het werk, ging ik bij haar langs, zette ik koffie en smeerde ik haar boterhammetjes.”

“Bonneke heeft Parkinson. Door haar medicatie kreeg ze last van chronische buikloop. Dat verzwakte haar enorm. Een verhuis naar het verzorgingstehuis was onvermijdelijk. Nu probeer ik haar hier zeker zo’n twee à drie ochtenden in de week te bezoeken. Ik breng haar dan naar de eetzaal en wacht tot ze haar boterhammetjes krijgt. Ik merk dat de bewoners onderling niet zo veel praten met elkaar. Wanneer ik er dan ben, kunnen zij en bonneke toch eens een praatje doen.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Soms komt het niet altijd uit met mijn agenda. Dan loop ik als het ware van her naar der. Maar eens ik bij bonneke ben, vind ik rust. Je kan zo’n oude dame nu eenmaal niet afjagen. Dus je doet alles op haar rustige tempo. Dan geniet ik samen met haar van wellicht de ‘traagste’ tas koffie van de dag (lacht).”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Het is prachtig om te zien hoe dankbaar ze is als ik langskom. Door mijn bezoekjes ’s ochtends heb ik een speciale band met haar opgebouwd. Ze is dan veel alerter en spraakzamer dan in de loop van de dag. Vaak krijg ik meer van haar te horen dan bezoekers die later op de dag komen.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Vaak voelt bonneke zich een ‘last’. Dat zegt ze ook geregeld. Maar voor mij is ze dat helemaal niet. Ik ben blij dat ik iets voor haar kan doen. Toch is het een beetje vervelend dat ze zo over zichzelf denkt.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Wanneer ik sport, kan ik mijn gedachten volledig verzetten. Na een uurtje lopen, kom ik als herboren weer thuis.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Voor ze in het verzorgingstehuis was, kwam er thuisverpleging langs.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“De zorg voor bonneke is maar iets kleins en we hebben een grote familie. Iedereen draagt zijn steentje bij. Zo wordt het voor niemand te zwaar. Ik en mijn man helpen ’s ochtends en ’s avonds, omdat dat voor ons het gemakkelijkst is. Voor andere zaken, zoals de was, doktersbezoeken, kappersbeurten, enz., springen andere familieleden bij. Als iemand eens niet kan, is er wel altijd iemand anders die kan overnemen.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Focus op de fijne momenten, die er ongetwijfeld ook zijn. En geef jezelf een welverdiende pluim voor de gedane inspanningen. Mantelzorg is een mooie daad! Bovendien is het fijn om te weten dat iemand dat later ook voor jou zou willen doen.”

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      5 reacties       03 februari 2017
Kris G. liet reactie achter

Mooi dat niet enkel kinderen van ... maar ook kleinkinderen de rol van mantelzorger op zich willen nemen.

Lisa L. liet reactie achter

Mooi verhaal Katrien!

Irene V. liet reactie achter

Mooi Katrien!
En dat komt recht uit je hart!
Dat geeft je ook zoveel voldoening!

annie b. liet reactie achter

Katrien, als je zoiets doet komt die zorg uit je hart. Daar ben ik honderd procent zeker van.
Hiervoor krijg jij van mij een dikke knuffel, zoals jij er één aan bonneke geeft.
Lieve groeten Annie B

Sonia M. liet reactie achter

Zeer fijn dat niet alleen jij maar ook de andere familieleden voor bonneke zorgen.

Mantelzorger van de week: Karin Pragt

Karin is mantelzorger voor haar mama, die bij haar inwoont. Ze geniet enorm van hun tijd samen en vindt haar ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Trendpeiling mantelzorg: dromen, angsten en motivaties

Als mantelzorgers ergens van dromen, dan is dat nog steeds van meer tijd voor zichzelf. Terwijl de nachtmerries meestal gaan ...

trendpeiling      0 reacties