Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Galiene Thoelen

Galiene is 22 jaar en samen met haar vader mantelzorger voor haar moeder. Die heeft een zeldzame ziekte en kan alle hulp goed gebruiken. Als studente verpleegkundige moet Galiene soms goed plannen om alles gecombineerd te krijgen. Maar ze doet het met veel liefde! Hoe ervaart ze de zorg? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Mijn mama had al een tijdje moeite met dagdagelijkse dingen. Na een jaar in het buitenland nam ik steeds meer zorgen over om mama te helpen en papa te ontlasten. Ik studeer voor verpleegkundige. Door mijn opleiding kreeg ik dus steeds meer inzicht, informatie en educatie over ‘de zieke’, ‘de mantelzorger’ en ‘het zorgen’. Het leek me dan ook logisch dat ik meer en meer voor mama ging zorgen.”

2. Hoe ervaar je de zorg? 

“Vaak zie ik het niet als ‘zorg’. Ik help mama gewoon. Ik kies ervoor om niet uit te gaan, maar om een film te kijken met mama. Dat doe ik omdat ik dat wil en omdat ik weet dat mama dat fijn vindt. Ik heb ook weinig behoefte om de dingen te doen die mijn leeftijdsgenoten doen. Ik heb een hele goede relatie met mijn mama, en dat is voor mij heel belangrijk.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Mama en ik, we zijn vriendinnen. Dat wil zeggen dat we elkaar steunen. Doordat ik veel bij haar ben, hebben we veel aan elkaar. We doen eigenlijk de meeste dingen samen. Zo gaan we ook af en toe met z’n tweeën op reis.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten? 

“Ik ben er heel nauw bij betrokken, hierdoor krijg ik soms eens de wind van voren. Maar dat is een normale reactie, dat weet ik dankzij mijn opleiding. Toch is het niet altijd gemakkelijk om hiermee om te gaan.”  

5. Wat doe je om te ontspannen? 

“Ik haal heel veel kracht en energie uit mijn studie en stages. Verpleegkundige worden is altijd mijn grootste droom geweest. Ik geniet dus van elke dag op school en in het ziekenhuis. Ook dans en reis ik graag. Ik denk dat reizen mijn grootste uitlaatklep is. De afgelopen vier jaar ben ik elk jaar minstens een maand van huis geweest. Dan mis ik mijn mama enorm, maar het doet soms ook goed om wat afstand te nemen en de batterijen weer op te laden.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening? 

“Neen. Mama heeft een erg zeldzame ziekte. Hierdoor valt ze tussen de mazen van het net binnen het gezondheidssysteem. Voorlopig redden we het wel zonder hulp. Maar dat zal in de toekomst misschien anders zijn. Dat zien we dan wel weer.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven? 

“Ik probeer alles goed te plannen. Ik vraag elke ochtend: wat is het plan vandaag? Wie doet wat? Moet er naar de winkel gegaan worden? Zo ja, kan mama dat alleen of gaat er iemand mee? Zeker tijdens examens en stages moet ik goed opletten met wat ik wanneer doe. Die periodes zijn extra druk, dus dan moeten er prioriteiten gesteld worden.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers? 

“Ik las onlangs dit: “De mantelzorger die zichzelf vergeet, is een matige verzorger”. Dat is cru, maar het klopt wel. Als je niet voor jezelf zorgt, kan je onmogelijk goed voor een ander zorgen. Af en toe tijd voor jezelf nemen mag, en moet zelfs! Dat lijkt vaak onhaalbaar, maar je moet er toch tijd voor maken.”

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      1 reactie       12 juli 2017
Marleen V. liet reactie achter

Galiene, je verdient een pluim! Als jong volwassene al zoveel zorg dragen voor je mama!
Je studies combineren met zorg dragen voor je mama kan niet makkelijk zijn! Ik wens je véél succes met je studies! Liefs, Marleen V.

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties