Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Filip Schepens

Filip zorgt voor echtgenote Linda met multiple sclerose. Na elke opstoot is het even moeilijk, maar met hun positieve ingesteldheid slaan ze zich er altijd wel door. Hoe ervaart Filip de zorg? Wat zijn de mooie en minder mooie momenten? We stelden hem onze acht mantelzorgvragen. 

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Mijn echtgenote, Linda, heeft multiple sclerose. Ik ben haar mantelzorger. Ik vind het de normaalste zaak van de wereld om voor haar te zorgen.  

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Het overkomt je. Maar je moet vooruit. We proberen er samen het beste van te maken. Bij de pakken blijven zitten en klagen, is niet aan ons besteed. Ik ben me er natuurlijk van bewust dat niet iedere mantelzorger het zo gemakkelijk heeft. Veel hangt af van hoe je er zelf naar kijkt én iedere situatie is natuurlijk anders.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“We genieten van het leven op onze manier: samen een dagje op pad met de scootmobiel en fiets, gaan wandelen met de hond, shoppen, … We doen samen aan rolstoeldansen, zo kunnen we op een feestje toch nog samen dansen. We hebben geleerd om volop te genieten van de kleine dingen in het leven.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Hoewel dit heel weinig voorkomt, heeft iedereen wel eens een mindere dag. Dat is normaal. Niet elke dag is even gemakkelijk voor Linda. Het is vooral moeilijk wanneer je nog maar eens met je neus op de feiten wordt gedrukt. Met een rolstoel kom je nog hindernissen tegen waar je simpelweg niet omheen kan. En als rolstoelgebruiker wordt je soms niet behandeld als een volwaardig persoon.”

“Het is ook moeilijk voor Linda wanneer ze na een opstoot terug een deeltje van haar mobiliteit en zelfredzaamheid moet opgeven. Gelukkig kennen we vrij weinig moeilijke momenten. Ook hier hangt veel af van je ingesteldheid. Wij proberen steeds zeer positief naar het leven te kijken.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Ik lees graag rustig een boek in de zetel of maak eens een grote wandeling in de natuur met de hond. Af en toe ben ik chauffeur van een touringcar tijdens een meerdaagse reis. Dat zijn dingen waar ik soms nood aan heb.

“Voor de rest ontspannen wij samen. Samen naar een film of musical kijken, of een bezoekje brengen aan een beurs, zoals bijvoorbeeld de boekenbeurs. Maar het allerleukste is er een dag of weekendje op uit trekken met onze kinderen en kleinkinderen.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“We maken gebruik van een strijk- en poetsdienst.” 

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Ik ervaar alles als zijnde in balans. Ik beschouw mantelzorg niet als een extra of heel zware opdracht. Voor mij is het normaal dat ik dit doe. Het is wat het is.” 

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Probeer je niet té druk te maken. Klagen heeft niet veel zin. Probeer op je eigen manier te genieten van de dingen die wel nog kunnen!”

Meer weten over Filip? Bekijk zijn profiel voor de laatste updates en geef hem een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      2 reacties       16 februari 2018
Marie-Louise L. liet reactie achter

Proficiat, ondanks alle problemen stralen jullie allemaal.
Marie-Louise Le Clercq

Tamara C. liet reactie achter

Filip en Linda zijn twee zonnetjes! Twee mooie mensen!

Mantelzorger van de week: Karin Pragt

Karin is mantelzorger voor haar mama, die bij haar inwoont. Ze geniet enorm van hun tijd samen en vindt haar ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Trendpeiling mantelzorg: dromen, angsten en motivaties

Als mantelzorgers ergens van dromen, dan is dat nog steeds van meer tijd voor zichzelf. Terwijl de nachtmerries meestal gaan ...

trendpeiling      0 reacties