Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Christiane Loontjens

Christiane (links op de foto) zorgt voor haar ouders. Haar mama heeft bot- en leverkanker en haar papa heeft af en toe wat extra hulp nodig. Hoe houdt ze het vol? En wat is haar tip voor andere mantelzorgers? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Moeder kreeg zo’n tien jaar geleden borstkanker. Ze is acht jaar goed geweest, tot ze de diagnose bot- en leverkanker kreeg. En vader werd al een aantal keer opgenomen in het ziekenhuis. Wanneer papa in het ziekenhuis ligt, slaap ik bij mama. Zo hoeft ze ’s nachts niet alleen te zijn.”

“Als mantelzorger neem ik een deel van de huishoudelijke taken over, doe bankverrichtingen, ga naar de thuiszorgwinkel en organiseer het nodige wanneer er grote aankopen moeten worden gedaan. Mijn zus (rechts op de foto) heeft een hersentumor. Dus neem ik de mantelzorgtaken voor mijn rekening. Ik bezoek mijn zus geregeld. En wanneer er iemand uit de vriendenkring in het ziekenhuis belandt of hulp nodig heeft, probeer ik altijd bij te springen.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Een goede dienstverlening is erg belangrijk. Zo kan ik de zorg volhouden.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“We genieten samen graag van een potje koffie of lekkere maaltijd. Op de foto zie je mama, papa, zus en ik, klaar om nieuwjaarsdag te vieren.”

“Telkens wanneer mama naar het ziekenhuis moet, is het spannend. Wanneer ze me dan achteraf opbelt en vertelt dat alles goed is gegaan, valt er een last van mijn schouders. Wat een opluchting!”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Het is vooral moeilijk wanneer één van mijn ouders opgenomen wordt in het ziekenhuis. Ik woon een halfuur van mijn ouderlijk huis, dus ik kan niet meermaals per dag vijf minuten binnenspringen. Dat is niet gemakkelijk!”

“Op persoonlijk vlak ga ik momenteel door een moeilijke periode. Recent is mijn vriendin en medebestuurslid van de vrouwenvereniging KVLV op 61-jarige leeftijd overleden. Ze had kanker. Ik steunde haar en heb gedaan wat ik kon. Want zij was er ook altijd voor mij!”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Ik ben bestuurslid in KVLV, de ouderraad en in een vzw van de scouts. Ik pik dan ook graag een activiteit mee bij één van deze verenigingen. Het geeft me voldoening iets te kunnen betekenen in het verenigingsleven.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Er komt twee keer per dag thuisverpleging langs. Verder is er ook maaltijdbezorging, komt de poetsdienst langs en krijgen we hulp van een tuinman. Dokter en kinesist komen aan huis. Mijn ouders krijgen ook veel hulp van de echtgenote van de dokter. Zij verwittigt me wanneer er iets niet pluis is. Ook de broer en zussen, vrienden en buren van mijn ouders steken de handen uit de mouwen.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Het is even moeilijk geweest. Ik heb een tijdje geleden een nieuwe knie laten steken. Ondertussen ben ik wel al terug aan het werk. Ik leef van dag tot dag. Gelukkig krijg ik thuis veel steun en hulp van mijn dochter.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Loop jezelf niet voorbij! Durf hulp vragen en aanvaarden. En praten met mensen die je situatie begrijpen, doet enorm deugd!”

Meer weten over Christiane? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      9 reacties       22 juni 2018
Darius Z. liet reactie achter

Christian, ik heb heel veel respect voor jou. Jij bent een hele sterk persoon. Hopelijk hebben jou en jou ouders en zus nog veel mooie momenten.

camilla s. liet reactie achter

Dag Christian,
Ik vind dat ge een heel moedige vrouw zijt.
Maar, zorg ook goed voor jezelf in de eerste plaats, anders hou je het niet vol.
En als het nodig is , moet ge dingen afbouwen, dat moet ge zelf aanvoelen.
Sterkte
Camilla

Marleen V. liet reactie achter

Héél veel moed en kracht gewenst! Maar zorg ook héél goed voor jezelf, dan kan je pas goed voor je naasten zorgen! Je verdient een pluim! Liefs, Marleen V.

Yumi C. liet reactie achter

Wow, jij bent een heel goede en sterk persoon Christiane.

Ingrid S. liet reactie achter

Christiane . Zo zie ik het ook . Mijn ouders wonen langs mij ,en hebben vroeger toen mijn zoon klein was voor hem opgepast dat ik kon blijven werken . Nu is het mijn taak om voor hen te zorgen vind ik . Ik werk zelf in een rusthuis . Ik kan hetniet opbrengen voor ze daar in onder toebrengen . Wat gij zelf doet is toch altijd beter hé

Frans W. liet reactie achter

Jij doet dat heel goed.Probeer het vol te houden en hou je sterk!!!!

Bea M. liet reactie achter

Een dikke pluim voor jou Christiane!
Heel veel moed toegewenst!

Lieve groetjes,
Bea

Lieve V. liet reactie achter

Dag Christiane,
Bewonderenswaardig wat je allemaal doet. Er komt wel veel op je af! Ook niet eenvoudig om voor je ouders te zorgen, als je zelf nog werkt én een half uur moet rijden tot bij hen. Voldoende mensen om je heen die een oogje in het zeil houden en die af en toe wat zorg overnemen is erg belangrijk. Veel moed!
Lieve

Marie-Louise L. liet reactie achter

Proficiat Christiane. Ik ken jou maar niet je verhaal. Fantastisch werk. Niet makkelijk hé omdat allemaal rond te krijgen. Ik wens jullie nog veel mooie momenten toe, daar haal je de kracht. Warme groet. M-Louise Le Clercq

Mantelzorger van de week: Karin Pragt

Karin is mantelzorger voor haar mama, die bij haar inwoont. Ze geniet enorm van hun tijd samen en vindt haar ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Trendpeiling mantelzorg: dromen, angsten en motivaties

Als mantelzorgers ergens van dromen, dan is dat nog steeds van meer tijd voor zichzelf. Terwijl de nachtmerries meestal gaan ...

trendpeiling      0 reacties