Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Donkere gevoelens? Trek aan de alarmbel

Wereldwijd tonen studies aan dat ouderen in het bijzonder kwetsbaar zijn voor zelfmoord. Zorgbehoevenden zijn vaak personen met een hogere leeftijd. Maak het thema dus zeker bespreekbaar en verlies ook jezelf niet uit het oog.

In 2019 werden 18.152 oproepen naar de Zelfmoordlijn 1813 beantwoord. Zelfdoding heeft doorgaans meer dan één oorzaak. Deze aanleidingen kwamen naar boven in de gesprekken:


37,3% voelt zich eenzaam
21,7% heeft last van een relatiebreuk
18,5% heeft het moeilijk met het overlijden van een naaste
17,1% heeft last van een stemmingsstoornis

Een cliché dat klopt als een bus is dat praten helpt. Merk je dat je zorgbehoevende kampt met een van deze problemen? Vermijd het thema dan niet omdat dat gemakkelijker is. Leg het onderwerp op tafel en maak duidelijk dat je klaarstaat als luisterend oor. Weet je niet goed hoe of voel je je hier ongemakkelijk bij? Ga dan op zoek naar professionele hulp. Als je die drempel nog iets te hoog vindt, kan je eerst eens contact opnemen met de Zelfmoordlijn 1813 (in België).

Cijfer jezelf niet weg
Mantelzorg verlenen kan erg belastend zijn. Als gevolg kan je in een sociaal isolement terechtkomen. Zeker tijdens het voorbije jaar voelden velen zich eenzaam. Zorg dus ook goed voor jezelf en trek aan de alarmbel wanneer donkere gevoelens de bovenhand nemen. Ook in dat geval kan je bellen, chatten of mailen met de Zelfmoordlijn. Elk gesprek is anoniem en gratis. Neem zeker eens een kijkje op de website. Je vindt er ook informatie en tools voor zelfhulp!

gezondheid      0 reacties       09 december 2020

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties