Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Diabetes onder de loep

14 november was het Wereld Diabetesdag. Maar wat houdt die ziekte nu juist in? Welke misverstanden bestaan er en hoe beïnvloedt de diagnose het leven van de patiënt?

Diabetes is een chronische ziekte die de bloedsuikerspiegel verhoogt. Dat komt doordat diabetici zelf onvoldoende insuline aanmaken of de geproduceerde insuline niet voldoende werkzaam is. In beide gevallen kunnen de cellen onvoldoende suiker of glucose opnemen, waardoor het zich ophoopt in het bloed.

Diabetes en suikerziekte gaan als synoniemen door het leven, maar ‘suikerziekte’ is een verwarrende term. Hij insinueert dat personen met diabetes enkel moeten letten op hun suikerinname of geen suiker mogen eten. Maar dat klopt helemaal niet. Bovendien moeten ze ook hun vezels en koolhydraten goed in het oog houden. Zo, dat misverstand is al van de baan.

“Door te veel suiker te eten krijg je diabetes type 2”

Dat is niet helemaal waar. Te veel suiker eten kan ervoor zorgen dat je overgewicht krijgt en dat kan dan weer leiden tot diabetes. Maar ook te vettig eten, te grote porties naar binnen werken en te veel alcohol drinken kunnen een te hoog BMI in de hand werken met diabetes tot gevolg. Eet en drink minder gezonde voedingsmiddelen dus altijd met mate.

“Het verschil tussen diabetes type 1 of twee 2 is niet zo groot”

Ze lijken op elkaar, maar zijn heel verschillend. Zowel qua oorzaak als behandeling. Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline en reageert het ook niet meer goed op insuline. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal voedings- en bewegingsadviezen, aangevuld met medicijnen. Soms moet iemand ook insuline spuiten. Dit type komt het vaakst voor: 9 van de 10 diabetici heeft type 2. Overgewicht en weinig beweging, maar ook oudere leeftijd naast erfelijke aanleg vergroten de kans. Let op: ook personen met een gezond gewicht kunnen deze vorm van diabetes krijgen.

Mensen met diabetes type 1 maken zelf veel te weinig insuline aan. Dat komt doordat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernielt. Daarom moet je met diabetes type 1 insuline inspuiten of een insulinepomp dragen. Dit type diabetes is veel zeldzamer. Insuline zorgt ervoor dat het suiker in je bloed kan opgenomen worden door je cellen om om te zetten in energie. Zonder insuline blijft de suiker dus gewoon in je bloed zitten.

“Ik ken iemand met diabetes, maar die ziet er helemaal niet ziek uit”

Dat hoeft ook niet. Een persoon met diabetes kan helemaal fit zijn en er ook zo uitzien, als hij of zij een juiste behandeling krijgt tenminste. Diabetici zijn wel vatbaarder voor virussen en overwinnen ze moeilijker.

gezondheid      0 reacties       13 november 2020

Oproep: Samana TV zkt. mensen met een droom

Ken je Samana TV al? Je leest er hier alles over. Wist je dat Samana TV dromen waarmaakt?Ben je geraakt …

beleving      0 reacties

Mantelzorger van de week: Liesbet

Liesbet zorgt, samen met haar zussen, voor haar papa van 81 jaar. Hoe ervaart Liesbet haar taken als mantelzorger? Wat …

mantelzorger van de week      1 reactie