Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Acht tips om goed te slapen

Ben je altijd al een slechte slaper geweest? Of zorgen je mantelzorgtaken ervoor dat je steeds vaker moeilijk in slaap valt en rusteloos ligt rond te woelen? Dan is het opletten geblazen want een goede nachtrust is belangrijk. Tijdens de slaap herstelt je lichaam en geest. Je batterijen worden weer helemaal opgeladen. En dat is niet onbelangrijk, want als mantelzorger kan je soms zelfs een extra set batterijtjes gebruiken!

Onze tips voor een goede nachtrust:

1. Beweeg voldoende. Ga geregeld de deur uit voor een wandeling, fietstocht of waag je aan een plonsje in het zwembad. Een frisse neus halen, doet wonderen!

2. Eet gezond én gevarieerd. Vermijd zware maaltijden zo’n twee uur voor het slapengaan. Maar ga ook niet slapen met honger.

3. Matig je cafeïnegebruik. Van koffie, cola en energiedranken drink je best niet te veel, want cafeïne heeft een stimulerend effect op het lichaam. Dat kan leiden tot spanning, rusteloosheid, trillingen en hartkloppingen. Let op: ook sommige soorten thee bevatten cafeïne.

4. Laat het slaapmutsje achterwege. Een glaasje wijn of iets straffer doet je misschien gemakkelijk in slaap vallen. Maar de kwaliteit van je slaap vermindert: je slaapt onrustiger.

5. Ontspannen is het sleutelwoord. Zet je televisie, gsm, tablet en computer een uurtje voor het slapengaan uit. Neem een ontspannend bad, luister wat klassieke muziek of neem er een gedichtenbundel bij.

6. Probeer niet te veel te piekeren, zeker niet in de slaapkamer. Las gedurende de dag een halfuurtje in waarin je ongestoord mag piekeren. Schrijf het van je af in een dagboek of gewoon op een papiertje dat je nadien ostentatief de prullenbak ingooit.

7. Bouw een slaaproutine in. Door zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan - ook in het weekend, komt je lichaam in een bepaalde slaaproutine. Zo zal je ’s avonds op een bepaald tijdstip automatisch slaperig worden.

8. Maak van je slaapkamer een slaapwalhalla. De ideale slaapkamer is voldoende duister, niet te warm of te koud, stil en netjes.

Wil je je kennis rond slaap vergroten en zelf aan de slag gaan met tips en doe-opdrachten? Bestel je gratis exemplaar van het doe-boek ‘Slaapwel’ of download hier de pdf.

gezondheid      0 reacties       11 juli 2016

Mantelzorger van de week: Hilde Caluwaerts

Hilde is mantelzorger voor haar mama en schoonmama. Ze is blij dat ze iets voor hen kan betekenen. Soms neemt …

mantelzorger van de week      0 reacties

Bespreek je mantelzorgtaak met je werkgever

Mantelzorg verlenen en je job met voldoende focus en toewijding uitvoeren, is niet vanzelfsprekend. Krijg je de combinatie niet onder …

werk      0 reacties