Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Maczima augustus

Maczima is het tijdschrift van Ziekenzorg CM. Het verschijnt 10 keer per jaar en biedt informatie over de brede leefwereld van zieke personen en mantelzorgers. Maczima brengt boeiende dossiers, getuigenissen, reportages, praktische informatie over mode, toerisme, aanpassingen,voorzieningen, enzovoort. Deze maand in Maczima :

Minister van Staat Paula D’Hondt is als arbeidersdochter gepokt en gemazeld in de christelijke arbeidersbeweging. Ze heeft zich heel haar leven geëngageerd voor de sociaal zwakkeren. Een engagement dat culmineerde in haar gedreven aanpak van de integratie van migranten. Als Koninklijk Commissaris zette ze het thema hoog op de agenda. Op haar 89ste is ze terecht trots op haar verwezenlijkingen.

Meldpunt senioren in nood. Misschien herken je het: het oude dametje dat in je winkel brood komt kopen en een fortuin aan bankbiljetten op de toonbank legt, het sjofele heertje dat iedere ochtend op de bank zat en nu al weken niet meer opdaagt… Moet je ingrijpen of is dat te bemoeierig? In Oostende kun je bellen naar het Meldpunt Senioren in nood.

Uitdagingen op het kruispunt van technologie en zorg. Waar de zorg op zich nog iets ambachtelijks heeft, winnen de technologische ontwikkelingen in de gezondheidszorg steeds meer veld. Denk bijvoorbeeld aan de vertrouwensrelatie met de huisarts en het werk van verplegenden, met aan de andere kant robots om zorgbehoevenden te helpen. Beide elementen lijken op het eerste gezicht in tegenstelling tot elkaar te staan, maar in realiteit zijn ze in deze tijd van dalende budgetten veeleer complementair.

Voeding en diabetes. Heb je zelf diabetes of kook je geregeld voor iemand in je gezin of familie die diabetes heeft? Dan vraag je je waarschijnlijk wel eens af wat thuishoort in een diabetesdieet en wat beter niet. “Het is best moeilijk om te weten welke impact voeding heeft op de bloedsuikerwaarden”, zegt diëtiste Mimi Van Meir. In haar boek ‘Let op, suiker’ koppelt ze tips en recepten aan inzichten en getuigenissen.

Voor een abonnement op Maczima (10 euro voor 10 nummers) kun je terecht bij Ellen Panne, tel. 02 246 47 00, maczima@cm.be.

gedachtenvoer      0 reacties       01 augustus 2015

Trendpeiling: 10 behoeftes van de mantelzorger

Ma-zo nam een grootschalig onderzoek af om meer inzicht te krijgen in de leefwereld van mantelzorgers. Vandaag kom je te ...

trendpeiling      0 reacties

Mantelzorger van de week: Louis Thys

Louis zorgt voor zijn vrouw, Flora. Zij heeft de ziekte van Alzheimer. Haar karakter is enorm veranderd door de ziekte, ...

mantelzorger van de week      3 reacties