Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Hoe hou jij het vol?

Mantelzorgers zijn vaak overbelast, dit is geen nieuwtje. De emotionele tol en de fysieke uitputting mogen niet onderschat worden. Praktische vragen en problemen komen vaak voor. En daar komt nog eens het piekeren over de balans tussen werk, gezin en zorg bij. Kortom, mantelzorgers hebben het zwaar te verduren en de kans op een burn-out is reëel. Maar wat kan je doen om dit te voorkomen?

De kracht van kennis

Zonder de nodige informatie geraak je al snel verdwaald in een kluwen van onduidelijkheden. Welke paperassen moet ik in orde brengen? Waar kan ik hulp krijgen? In onze Ma-zopedia vind je heel wat informatie over mantelzorg in het algemeen en over de verschillende instanties die je kunnen helpen. En wil je wel eens weten hoe het er bij andere mantelzorgers aan toe gaat? Vragen staat vrij op ons forum!

Laat je niet overmannen door schuldgevoelens

Je zorgt bijvoorbeeld voor een zieke ouder omdat je het beste voor hem of haar wilt, maar ook omdat hij of zij dit vroeger voor jou gedaan heeft. Hoe blijf je gemotiveerd? Neem de nodige tijd voor jezelf en voel je hier niet schuldig over! Wanneer je voor iemand zorgt, zal je jezelf vaak wegcijferen. Dit is een valkuil, waar je na verloop van tijd meer nadelen dan voordelen van ondervindt. Dus aanvaard alle hulp die je kan krijgen van dokters, verpleegkundigen, familie, vrienden, buren, …

Onderhoud je sociale netwerk

Zelfs in een zorgsituatie voel je je vaak eenzaam. Neem deel aan activiteiten waar je andere mantelzorgers kan ontmoeten. Want je hart luchten bij iemand die weet waar het over gaat, kan deugd doen (lees ook: Op café met andere mantelzorgers).

Ben jij overbelast? Doe de test! Heb jij tips om het vol te houden?

gedachtenvoer      0 reacties       14 april 2015

Mantelzorger van de week: Karin Pragt

Karin is mantelzorger voor haar mama, die bij haar inwoont. Ze geniet enorm van hun tijd samen en vindt haar ...

mantelzorger van de week      4 reacties

Trendpeiling mantelzorg: dromen, angsten en motivaties

Als mantelzorgers ergens van dromen, dan is dat nog steeds van meer tijd voor zichzelf. Terwijl de nachtmerries meestal gaan ...

trendpeiling      0 reacties